Přibyslav ke kulatému výročí úmrtí Jana Žižky opravila mohylu

Město Přibyslav na Havlíčkobrodsku dokončilo opravu Žižkovy mohyly. U památníku na místě, kde sipka Jan Žižka zřejmě zemřel, se letos plánují oslavy dvou kulatých výročí spojených se jménem slavného husitského vojevůdce. Do podzimu se proto provedou také zásadní úpravy přilehlého půlhektarového parku, řekl ČTK místostarosta Michael Omes. Letos v září uplyne 130 let od dokončení mohyly a o měsíc později 580 let od Žižkovy smrti. „Mohyla patří k nejnavštěvovanějším památkám regionu,“ konstatoval Omes. Velký zájem o ni mají turisté, cykloturisté a zastavují u ní i zájezdové autobusy.

Téměř patnáctimetrový kamenný monument restaurátoři během několika měsíců očistili a chemicky ošetřili proti působení kyselého deště, mechů a lišejníků. Pak obnovili nápisy, které připomínají Žižkovy vítězné bitvy a názvy památných míst Čech a Moravy, odkud byly kameny na stavbu přivezeny. Větší potíže měli s opravou téměř dva metry vysokého kamenného kalicha, který mohylu uzavírá. Památkáři dokonce radili nahradit rozpadající se 1,5 tuny vážící kolos železnou replikou, ale to by opravu příliš prodražilo. Stavební firma provedla práce k zajištění statiky památníku.

Jan Žižka zemřel při obléhání Přibyslavi v roce 1424. Mohyla u silnice ve směru na obec Žižkovo Pole pochází z roku 1874. Při porovnávání dobové dokumentace nyní badatelé ke svému překvapení zjistili, že vlastenecký symbol po nějaký čas zdobila i rakousko-uherská orlice.

Zdroj: sipka3 Český rozhlas