Kus konverzace
Příznivec: "Katolík" Hus jak známo katolickou církev tvrdě kritizoval a na rozdíl od "neposkvrněné" panny Marie je to historicky doložitelná postav českých dějin a "místní rodák".
Odpůrce: To se opravdu pěkne Nejedlovsko Jiráskovsky pletete. On naopak kritizoval, že je málo katolická, i když i to je zavádějící, protože onen pojem, jak račte nevědět, v oné době neexistoval. Pouze existovalo křesťanství a východní Křesťanské církve i on považoval za kacířské.
On o sobě tvrdil, že on je ten jediný správný křesťan.A papež a celý klér že bloudí. Dokonce se vnutil na koncil, který by l Císařem Zikmundem svolán, aby vyřešil papežské schizma. A to se koncilu v Basileji opravdu podařilo.Hus byl vedlejší produkt, který byl hrubou chybou, protože stačilo ho, nechat bádat v některém klášteře, nebo poslat na misie na Východ.
Já: Hus že se vnutil na koncil?

) Já vím, že vaše "znalosti" historie jsou poněkud úsměvné, ale tohle je opravdu perla
Odpůrce: Ano vnutil. Koncil si ho nepředvolal.
Já: Koncil opravdu ne. Ale zikmund ano. Ten velice stál o to, aby se Hus koncilu zúčastnil.
Odpůrce: Zikmund si ho nepředvolal a ani nemohl. Nemluvte o věcech kterým nerozumíte.
Příznivec: A jéje, obvyklý klacek....Jirásek-Nejedlý, ti musejí v hrobech už rotovat..... zbytek nemám sílu komentovat, vy žijete v bludu snad ještě od toho 15.století...
Odpůrce: To tvrdil Hus také. Nějak mu to zbytek světa nechtěl věřit. A Husity vyrabované Čechy , a Univerzita , která zrušila všechny fakulty kromě bohoslovecké to světu jen potvrdily.
Já: Husitství je důsledek zkaženosti katolické církve. Husité jsou černým svědomím katolíků, takže by bylo dobré si nejdříve zamést před vlastním prahem.
Odpůrce č.2: Taky Hus se před koncilem fakticky odmítal hájit a tvrdil, že jej může soudit pouze J.Kristus. Soud neuznával,: což se i v té době bralo jako pohrdání soudem. Přál si zemřít, protože věřil , že se po smrti setká s J. Kristem. Nebyl souzen žádnými neinteligentními fanatiky, ale byly to kapacity v obasti teologie, kteří jsou uznáváni i dnes. Hus odmítal i odvolání, kterému bylo nabízené a bylo víc jak luxusní.
Se mi zdá, že hájení husitství je boj s větrnými mlýny.