Jednaosoba píše:
... To podávání chleba či vína při obřadu mi právě připadá jako něco navíc, co se špatně pochopilo. Myslím, že to se má dít doma třeba při večeři-važte si jídla ...
Ale to je přece zásadní problém pojetí praktikování víry, zda
doma, v klidu a v ústraní ode všeho ruchu ateistického světa a nebo
v kostele ve společenství církve.
Můj případ je ten posledně jmenovaný. Proč? Víme, že Ježíš, když apoštolovi, který ho 3x zapřel, řekl: "
A já ti pravím, že ty jsi Petr; a na této skále zbuduji svou církev a brány pekel ji nepřemohou," (Mt 16, 18), tak ustanovil (Kristovskou)
církev. Proto já rád slavím eucharistii podobojí ve společenství bratrů a sester v našem evangelickém sboru, samo sebou v kostele. Bratři katolíci by vám řekli, že hostie se stává Tělem až po posvěcení (
konsekraci) vysluhujícím knězem při mši v kostele. My evangelíci to máme poněkud jinak, ale ten farář je tam taky nesmírně důležitý.
Citace:
... Na to, co se při ní pojídá či pije, bych důraz nekladla, spíš na význam ...
... ale to byste stanula, aniž byste možná chtěla, přesně na úrovni táborských heretiků z konce 20. let 15. věku, kteří tvrdili, že se může při "slavení" Večeře Páně jíst třeba hrachová kaše a zapíjet pivem s tím, že konsekraci může provádět kdokoli. A to byla silná káva i pro radikální táborskou komunitu, která se s nimi rozešla ve zlém, protože svátost a mystérium eucharistie byly v oblasti pravověří pro táborské radikály tou nepřekročitelnou hranicí. K tomu podrobněji viz
sem ...
Citace:
... Ale třeba takoví buchlovští páni, kteří bezpochyby chodili do kostela přijímat tělo Páně, prošli tam kolem té páchnoucí hladové chudiny v přesvědčení, že jednají správně a na hradě pak pořádali hostiny, kde se přecpali do sytosti, pak to vyzvrátili a hrnuli se nacpat zas-ne aby někomu něco dali nebo aby si udělali zásoby-to mírně nepochopili ...
Rozumím!
Ale daleko horší bylo, když se přesně tímto obžerstvím a přezíravostí k poddaným vyznačovali duchovní, kteří měli být pastýři svých oveček přesně v duchu evangelia.
OT.
Jednaosoba píše:
... Beznadějně působí i to, že vojenští analytici chybí na postu ministra obrany a místo nich tam sedí herec ...
... tak on i ten hérec má svý analytiky, to mi věřte.
Proto na tom postu může sedět i herec, je to totiž politická funkce, nikoli vojenská. Pouze za bolševika šéfoval tomuto resortu profesionální voják a taky to bylo špatně, i když zase jinak a v jiných souvislostech.
Ale znám několik ministrů obrany ještě daleko horších než tento zmiňovaný herec - namátkou: bývalá podniková právnička Vlasta Parkanová, to byla zvlášť extra sorta(!), Karolína Peake, Toník Baudyš, co v letadle ve vzduchu střílel z pistole, Jarda Tvrdík, kterému cokoli svěříte, tak to přivede k bankrotu, Saša Vondra a ještě mnozí další. A to nemluvím o korupčních skandálech kolem nákupů rakouských Pandurů a španělských dopravních letounů CASA.