Právě je 15.03.2025 - 01:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Sluj českých bratří
PříspěvekNapsal: 31.12.2008 - 15:29 
cepník
cepník

Sabin píše:
...Když jsem lezl v Adršpachu, tak jsem si všiml ukazatele na jeskyni Českých bratří. Zřejmě to byla skrytá modlitebna v době Temna. Neměl jsem ale čas na její průzkum, takže jindy.

tak tě musím zklamat SLUJ ČESKÝCH BRATŘÍ je asi podvrh. Tato sluj se nachází na Policku (Police nad Metují, Náchodsko) :cry:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 02.01.2009 - 09:06 
kazatel
kazatel

Takže je to romantická představa z buditelské doby? Já si ale myslím, že zde mohlo něco podobného fungovat, protože to na hranice Českého království byl kousek a v době Temna tudy přecházeli evangeličtí kněží, aby sloužili tajné mše. Jirásek o tom často píše.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 02.01.2009 - 18:20 
cepník
cepník

Antonín Krtička byl především silným lokálním patriotem. Miloval svůj rodný kraj, což také zavdalo průchod jeho velkému koníčku – organizované turistice, kterému nezištně věnoval mnoho svého času. Po mnoho let pracoval ve výboru Klubu československých turistů v Polici n. Met., značkoval nové turistické cesty, byl neúnavným průvodcem mnoha výprav po zdejším okolí, Ostaši či Broumovských Stěnách. Stačilo, aby ve svém krámku zahlédl školní výlet, zanechal vší práce a na celý den zmizel. Že to bylo na úkor řemesla i rodiny rozumí se samosebou. „Jako vyhledávaný průvodce cizích turistů po Polických stěnách získal si všeobecné obliby a jeho zásluhou neobyčejně vzrostl proud turistů do Police. Po krásném polickém okolí provedl do roku 1940 jen přes 20.000 školních dětí.“ Jeho nadšení pro organizovanou turistiku bylo tak velké, že se v jejím zájmu dopustil i zřejmého podvrhu: roku 1921 „objevil“ na Ostaši v dnešní sluji Českých bratří balvan s vytesaným kalichem a letopočtem „1627“ – již v té době se soudilo, že tu jde spíše o výtvor fantasie nálezce než o skutečný historický objev. Dnes se Krtičkův nález „památného kamene“ pokládá za mystifikaci, zapadající v pravou chvíli do období masového rozvoje organizované turistiky i vzniku československé církve.
Mimoto však byl Antonín Krtička i nadšeným čtenářem a obdivovatelem tvorby osobnosti, literárně spjaté s naším krajem: spisovatelem a dramatikem Aloisem Jiráskem.
(toto je přepis z POLICKÉHO MĚSÍČNÍKU vydáno v roce 2008)

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 05.01.2009 - 09:32 
kazatel
kazatel

Nechtěně jsem tě mystifikoval, protože ten ukazatel na Jeskyni českých bratří je před Teplicí nad Metují (asi zřejmě v těch Broumovských skalách). Špatně jsem se vyjádřil, že to vypadalo jako by byl v Adršpašsko-Teplických skalních městech.
Jako Jihočech jsem tam byl poprvé v životě, takže moc prochozené to tam nemám. Musím to ale napravit, protože se mi tam tuze moc líbilo! :wink:

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]