Karel Konečný píše:
... Jen bych chtěl napsat, že Němci k nám přicházeli již ve 13. století a to stýkání a potýkaní s nimi historici dobře znají ...
Ano!
BTW. To jsou různé kolonizační vlny zejména za vlády Přemysla Otakara II. Němci zde začali žďářit lesy za účelem získání zemědělské půdy, což byl složitý a dlouhodobý proces. Od Němců jsme také převzali pokrokovější purkrechtní právo (
emfyteuze), velice zjednodušeně řečeno feudální renta naturální byla nahrazena peněžní.
Karel Konečný píše:
... Pak si také myslím, že ty hranice Československa tak jak se dohodly na Pařížské mírové konferenci roku 1919, Anglie a Francie, po těch deseti patnácti letech fungování Československa, viděli jako problematické.
To se týká zejména hranic Slovenska, pomineme-li Podkarpatskou Rus. Co se Čech týče, byly problematické snad jen hranice ve Slezsku, na Těšínsku, ale jinak to bylo O.K.
Karel Konečný píše:
Také si uvědomuji, že to co píši může být někdy tendenční, protože se mi třeba prezident Beneš moc nelíbí z komického důvodu, nelíbí se mi totiž obraz dokonalých úředníků.
Tomu, Karle, docela rozumím.
Beneš pochopitelně nedosahoval kvalit Masaryka, ale to je prastarý problém "korunních princů". Nejsme všichni stejní (to by byla pěkná nuda!
) a i Beneš byl člověkem z masa a kostí. On tatíček Masaryk taky nebyl dokonalý, že.
Karel Konečný píše:
... Ještě chci napsat něco k té odvaze, když jsem ji vzpomenul. Že má člověk odvahu se pozná v mezních situacích, kdy má strach a vyhodnotí, že utéci je špatné třeba i proto, že má nějakou odpovědnost za druhé, pak se podívá na to co je před ním a pomalu tomu vykročí vstříc, to jsem obrazně napsal ...
Ano, i s tím bych si dovolil souhlasit.
Karel Konečný píše:
Děkuji Ti Jiří za reakci ...
Opravdu není zač!
A já ti Karle zase děkuji za to, že dokážeš vésti diskusi o tak kontroverzním tématu tak kultivovaně. V době sociálních sítí a brutálních diskusí na nich je to věru ojedinělý úkaz.