trener píše:
Ano jsem ateista ... Vůbec nevnímám ateismus a sekulární stát jako stigma ...
"Ateista" není ani nadávka a není to ani neslušné slovo. To zaprvé. A zadruhé - neslučoval bych pojmy "
sekulární stát" a "
ateista" se stigmatem, jinak bychom se mohli dostat do velice zavádějících významů těchto pojmů.
trener píše:
... Není snad ve Vatikánu věková hranice pro pohlavní život 12 let?...
Kdes vzal tuhle pověru?
Dovolím si ocitovat kanonické právo, které je ve Vatikánu nadřazeno civilnímu: "
... kánon 1083, § 1 – "nemůže uzavřít platné manželství muž před ukončeným šestnáctým rokem a žena před ukončením čtrnáctého roku." (Troufnu si tvrdit, že tenhle § má původ ještě ve středověku, ne-li dříve, čímž chci naznačit, že by se měl změnit.) Jinak na území Vatikánu je pochopitelně rozhodujícím paragrafem ten o celibátu.
Víš, Dane, na téhle bázi se velice obtížně debatuje. A to já jsem ten úplně poslední, který by se zastával Vatikánu, o němž vím své jako možná málokdo.
trener píše:
... Nejsou snad v Saúdské Arábii veřejné popravy žen? ...
... bavíme se snad o křesťanství, ne?
trener píše:
... Srovnám-li zákony a chování lidí ve státech s velkým podílem náboženství (...) s těmi sekulárními, je mi líto, ale jsem asi příliš špatný pozorovatel, že nevidím převahu negativ na straně země, ve které žiji ...
Je to o úhlu pohledu. Já tak nekritický "vlastenec" v tomto punktu nejsem, sorry. Moje zkušenost je poněkud jiná.
BTW. Stačí připomenout např. tak
kontroverzní(!) zákon o církevních restitucích. Budu se opakovat, ale bohužel o tom to je: kdyby se tento zákon přijal, řekněme, do dvou, tří let po listopadu, ani pes by po něm neštěk'. Tato společnost se totiž za čtvrtstoletí po listopadu šíleným způsobem překlopila. Polistopadový "samet" se změnil ve šmirglpapír.
trener píše:
... Ano, tady mi asi chybí jistota, že když rozdám vše, dostanu odměnu v království jiného světa. A proto odmítám trpět nepřiměřenou empatií k bídě celého světa ...
Proč bychom jako měli mít empatie k bídě celého světa?
To přece není v silách jedince ani takhle malého státu, jakým je ČR. Tady jde aktuálně o mizivé procento uprchlíků, z nichž drtivá většina tady ani nechce být.
trener píše:
... Občas mi naopak vyvyšování věřících nad ateisty (a atestů dehonestování) čpí pýchou a elitářstvím ...
Vidíš a já mám přesně tu samou zkušenost, ale v
obráceném gardu, kdy se ateista na věřícího dívá se soucitným despektem. Mohli bychom si o tom vyprávět do aleluja. Možná sis ve svém svatém zápalu nestihl všimnout, že tohle není můj případ. Přesto si tvoji poznámku neberu osobně, ale napsat jsem to musel, protože zatím o tomhle diskutujeme bohužel jen sami dva.
(BTW.
Obávám se, že sis bohužel nestihl všimnout ani tohoto ... )
P.S.
Mylně jsem se domníval, že tenhle národ po listopadu rozděluje "jenom" husitství (ev. pobělohorská protireformace). Je to však daleko a daleko horší. Obtížně se hledá téma, které tento národ nerozděluje. Chjo ...