JM píše:
... výstava Europa Jagellonica ... v Hutné Hoře
... 20. května 2012 až 30. 9. 2012 ...
Včera jsem tuto exkluzivní výstavu navštívil, a proto se s vámi mohu podělit o své zážitky a drobné postřehy ...
Nejprve co je na výstavě k vidění? Je zde instalováno na 200 vynikajících uměleckých děl z Jagellonského období (nejen u nás), která byla zapůjčena jak ze soukromých sbírek a od českých i evropských institucí, tak i ze zámoří. Na výstavě můžeme mj. vidět např. výtvarná díla vynikajícího německého malíře a grafika Albrechta Dürera, německého renesančního malíře Lucase Cranacha st., Mistra Litoměřického oltáře a dalších středověkých i raně novověkých umělců.
Na výstavě mě zaujaly bohatě iluminované rukopisy pražských iluminátorů Valentina, Matouše, krakovského dvorního malíře Stanislava Samostrzelnika aj. Mj. se můžete pokochat i překrásně iluminovaným opisem (z konce 16. století) díla
Viktorina Kornela ze Všehrd O právech, o súdiech i o dskách země české knihy devatery.
K vidění jsou rovněž vzácné listiny městských i královských kanceláří.
Vystavené plastiky a reliéfy ze dřeva i kamene pocházejí z umělckých dílen Mistra Pavla z Levoče, Petera Vischera ml. a Veita Stosse. Můžeme rovněž obdivovat unikátní deskové oltáře, nádherné šperky aj. luxusní předměty vč. těch liturgických.
Přestože výstava obsahuje i povícero textových pojednání o vládě Jagellonské dynastie v Evropě, postrádal jsem více zmínek o husitství zejména v souvislosti s vládou českého krále Vladislava II. Jagellonského (1471 -1516)
Na závěr výstavy jsem shlédl zajímavý dokument o nepřehlédnutelných stopách Jagellonců zanechaných v oblasti gotické a renesanční architektury. U nás je to zejména Vladislavský sál na Hradě a hrad Křivoklát.
Pokud byste měli cestu směrem ke Kutné Hoře, neváhejte, zastavte se v tomto městě, jež se skví zápisem do UNESCO (chrám sv. Barbory je už zvenku opraven), a výstavu nevštivte. Nebudete litovat! Vřele doporučuji! Opravdu neváhejte i z toho důvodu, že výstava je putovní, takže se pravděpodobně nebude v Česku prodlužovat. (Odtud míří do Polska.) Na výstavě jsem strávil více jak 3 hodiny a věřte, že jsem čas vůbec nevnímal, o to více jsem se pak zhrozil při pohledu na hodinky.
BTW. Vstupné, které dle mého názoru není vůbec přemrštěné, je 190,- Kč, snížené 90,- Kč.