Tak včera jsem se konečně dostal k tomu, abych navštívil Podlipanské muzeum v Českém Brodě s expozicí „
Bitva u Lipan a ohlasy husitství ve středních Čechách“
http://www.podlipanskemuzeum.cz/. Jedná se o dobře udělanou expozici s moderními audiovizuálními prvky řízenými počítačem. To by mohlo a mělo přilákat mladé zájemce. Na dvou zdech jsou promítány ukázky z Vávrovy filmové trilogie a animovaný přehled událostí s místy a letopočty husitské historie z let 1419 až 1433, tj. těsně před Lipany, kterým je věnována celá jedna místnost muzea. Velmi zajímavě je zrealizován audiovizuální rozhovor s českým králem Jiřím z Poděbrad. Je to celé formou audience, při níž vás pan král přijme, klade vám otázky a vy mu prostřednictvím dvou tlačítek odpovídáte. Opravdu zajímavý nápad. Musel jsem si ovšem zesílit zvuk na levém reproduktoru vzadu za projekčním obrazem.

Dále pak na dvou dotykových obrazovkách s intuitivním „ovládáním“ je možné se dozvědět spoustu informací nejen o bitvě u Lipan, ale i o husitství vůbec vč. jmenného rejstříku pojmů a ukázek husitských památníků v okolí Českého Brodu a Lipan.
Jedna část expozice je věnována vozové hradbě. Tady opět zajímavý a jednoduchý nápad, který vám prostřednictvím velkých zrcadel vytvoří iluzi o nekonečně dlouhé hradbě a když si na vůz vylezete a podíváte se vlevo či vpravo, iluze je dokonána a vy jste se stali jedním z „bojovníků“ na voze.

Ale nyní pozor, iluze je rázem FUČ!

Na vozech jsou totiž rozmístěna jakási strašidla, která mají místo očí tmavočerveně svítící žárovky, které zřejmě znázorňují krví podlité oči radikálů v hradbě na Lipské hoře. Zkuste si to představit ve velice tmavé místnosti, spoře nasvícené! Řeknu vám, být dítětem, které již vnímá, vyděsím se k smrti. Tímto zřejmě „komerčním“ tahem je značně znehodnocen celý dojem z expozice. Také jsem to náležitě barvitě vytkl autorům expozice v návštěvní knize, pochopitelně ne jako anonym (to není můj styl), tj. vč. své adresy a to i elektronické. Uvidím, zda se někdo ozve…
Pak již následovalo v mém životě již třetí mapování lipanského bojiště s pečlivě vybíranými záběry formou fotoreportáže do Galerie o Lipanech na našem webu, která stále absentuje. Tentokrát mými "společníky" byly Čornejova Lipanská křižovatka, 2 foťáky a výkonný dalekohled. Jsem pevně přesvědčen, že je na co se těšit…