Jiří Motyčka píše:
Jsem skálopevně přesvědčen, že můj pohled na husitskou éru je veskrze objektivní a kritický. Toto téma je možná z mé strany "jednostranně" zaměřené, ale to je vyjímka a byl to můj záměr. Protože, když donekonečna stále někdo akcentuje negativní skutky husitů, ruce Žižky, na nichž lpí krev, atd., tak říká malé "a". Založením tohoto tématu k tomu s dovolením dodávám ono příslovečné velké "B". Nic víc, nic míň!
Nechtel jsem se te dotknout Jirko. Neber si prosim muj prispevek osobne. Mluvil jsem ve velmi obecne rovine.
Mne bohuzel pripada, ze husitsvi je trochu poplatno vzdy dobe. Kdyz byly u vesla komuniste, bylo to obdobi nejvetsi slavy. Ted, prave i diky neprimerene komunisticke propagande a prekrucovanym faktum, je toto obdobi opomijeno. Ne primo zatracovano, ale minimalne opomijeno. A mezi lidmi prevazuje nazor, ze husite byly v podstate odpadlici, vrazi, obrazoborci a barbarske hordy nicici umelecke hodnoty.
Proto jsem to hodnotil velmi obecne. Jinak s tebou plne souhlasim v tom, ze pokud nekdo zacne s rozebiranim onech zverstev na strane jedne, mel by logicky predstavit to same i na strane druhe. A je neoddiskutovatelny fakt, ze ty husitske ciny, byly pouze dusledkem vnejsi priciny. Bylo pouze vinou katolicke cirkve, ze se s cechy dostala do problemu tim, ze se jako jakasi stredoveka nadnarodni korporace snazila ridit a zasahovat do vnitrnich zalezitosti vsech tehdejsich evropskych statu.