Právě je 22.11.2024 - 17:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 619 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 42  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.10.2009 - 15:09 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Platnost příspěvku vypršela.

Naposledy upravil Dáša Nová dne 27.08.2016 - 00:26, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: "shrnutí"
PříspěvekNapsal: 24.10.2009 - 15:23 
hejtman
hejtman

Protestant píše:
... Trošku bych to přirovnal k anglikánům to je taky církev, kterou založil král ...
Jak už jsem psal v předchozím, obě církve jsou/zůstaly episkopálními.

Protestant píše:
... Oni sami sebe prohlašují jako "střední cestu" kdy se sice trhli od Říma, ale nestali se tak radikální aby se přidali k evangelíkům typu reformovaných. ...
Ono je to vždy s tou tzv. "střední cestou" ošidné. Vždy budou k něčemu blíže, ale já si netroufám jednoznačně říci k čemu. V CČSH přijímají podobojí, světí ženy, neuznávají celibát, ale např. jejich liturgie mi hodně připomíná katolickou.
Jejich návaznost na Husův odkaz bych si netroufal komentovat, neboť jsem přesvědčen, že je míněn naprosto upřímně a Husa nikomu neukradli, jak už jsem to od některých evangelíků taky slyšel. Platí totož - už jsem o tom tady taky psal -, že Hus patří všem, snad s výjimkou katolíků.

Sabin píše:
... ale stejně přijde doba kdy se nad tímto budou muset zamyslet ...
Obávám se, že my už se toho ale nedožijem ... :wink: :D

Sabin píše:
... pouze jsem zveřejnil svůj nápadonávrh o vytvoření silné a jediné protestantské církve ...
V této souvislosti je třeba si uvědomit, že je tady hafo dalších protestantských církví, ne jenom ony dvě největší. :idea:

Předmět příspěvku: zaostávání církví
PříspěvekNapsal: 24.10.2009 - 17:33 
hejtman
hejtman

Dáša Nová píše:
... zatímco církve zaostávají ...
Jak které a jak v čem. :!:

Dáša Nová píše:
... Jejich krach bude veliký! ...
Ano, za předpokladu, že budeme církev chápat jen a pouze jako formální a strnulou, tj. nevyvíjející se instituci, bez níž se věřící a jeho víra klidně obejde. Vnímat roli církve jako jakýsi anachronizmus, je naprosté nepochopení (již prvotní) církve, k níž se chtěli navrátit všichni reformátoři v čele s Husem.
Když má tento názor ateista, je to naprosto pochopitelné, má-li však tento názor věřící, je to přinejmenším podivné. :|

Dáša Nová píše:
... Jakto, že teologové ještě nepřišli na to, co znamená druhý příchod Ježíše?
Řekněme, že i tohle je věc výkladu, chceš-li názoru. :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.10.2009 - 17:48 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Já osobně žádnou z církví, které jsem poznala v tomto životě, k ničemu nepotřebuji, takže u mne už zkrachovaly!

Předmět příspěvku: štěpení
PříspěvekNapsal: 24.10.2009 - 18:02 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
JM píše:
Sabin píše:
... pouze jsem zveřejnil svůj nápadonávrh o vytvoření silné a jediné protestantské církve ...
V této souvislosti je třeba si uvědomit, že je tady hafo dalších protestantských církví, ne jenom ony dvě největší. :idea:
No právě. My se stěpíme ...

Já myslím, že v současné době se už nikdo a nic neštěpí ... :wink:

Předmět příspěvku: Re: štěpení
PříspěvekNapsal: 16.11.2009 - 00:55 
křižák

Jiří Motyčka píše:
Sabin píše:
JM píše:
Sabin píše:
No právě. My se stěpíme ...
Já myslím, že v současné době se už nikdo a nic neštěpí ... :wink:
Vono se štěpí.
My katolíci se nedrolíme. Katolická církev je jen jedna, pak je pravoslavná, která taky neprožívá nějaké dělení a s katolickou církví jsou si věroučně velice blízko:
- sedmero svátostí (oproti tomu evanjelíci maj jen dvě)
- dvojí přirozenost Kristova (pravý Bůh a pravý člověk, s dvojí přirozeností mají někteří reformandi potíže)
- víra v autentickou přítomnost Krista v Eucharistii (to je u evanjelíků někdy taky celkem problémeček)
A protestanti se štěpěj vpodstatě dodnes - viz anglikáni. Nechtěj zaváděné novoty a přitom se nedá počítat s tím, že by všichni se vrátili do jednoty s katolíky, ač je jim slíbeno zachování svébytnosti. Čili se dá předpokládat, že založí nějaké své spolčo, čili zas dělení. Nebude to tím, že reformace je přece jen na poněkud vadných základech a proto stavba reformačních společenství prožívá stále drolení?
A "nápadonávrh" s jednotnou protestantskou společností? Obávám se, že je to poněkud utopie, nemožno realizovat.

Dáša Nová píše:
Já osobně žádnou z církví, které jsem poznala v tomto životě, k ničemu nepotřebuji, takže u mne už zkrachovaly!
Co si založit něco vlastního. "Adventisti osmnáctých narozenin" z "Comebacku"budiž inspirací.

A název téhle diskuse je zase trošičku zavádějící. Nejde jen o rozdíly mezi římokatolíky a protestanty. Neb v jednotě s římskou Církví, jak víme, jsou např. katolíci byzantského ritu (řeckokatolíci), katolíci syrsko-malabarského ritu, maronitského ritu, chaldejského ritu atd. A ti všichni jsou na tom s přístupem k protestantismu stejně jako my, katolíci římští.

PříspěvekNapsal: 16.11.2009 - 12:03 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... Vono se štěpí ...
:roll:
To, že se církve liší věroukou, liturgií, pojetím víry, vztahem k Písmu etc. a že se ty ostaní nechtějí navrátit do všeobjímající náruče té "pravé" církve, pro mne není štěpením. Tento proces je ve své podstatě dávno ukončen. :!:

Co by dle mého skromného názoru bylo štěpením v pravém smyslu toho slova, to uvedu na příkladu. Tím příkladem by bylo třeba hypotetické "rozštěpení" Církve československé husitské na Církev českou husitskou a Církev slovenskou husitskou, každá se svojí vlastní strukturou a dalšími více či méně dílčími rozdíly.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16.11.2009 - 14:14 
křižák

Dáša Nová píše:
Také jako Sabin žízním po duchovní pravdě, zatímco církve zaostávají. Jejich krach bude veliký!
Hele, neprorokuj a věnuj se produktivnější činnosti...

Dáša Nová píše:
Jakto, že teologové ještě nepřišli na to, co znamená druhý příchod Ježíše?
Tváříš se, jako bys to věděla, zatímco ti zaostalí teologové furt nic... jestli to máš od Abdrushina, nebo podobného směšovatele hrušek, jablek a kdo ví čeho ještě, moc pravdy na tom nebude.

PříspěvekNapsal: 22.11.2009 - 16:05 
kazatel
kazatel

Několikrát zde bylo od papeženců napsáno, jak nepochybně patří do české kotliny, protože z historického hlediska sahají až k Cyrilovi a Metodějovi. Pokud si však jedinec nenechá namluvit tuto lež, tak zjistí, že opak je pravdou. Pouze se snaží zapadnout do národa, který málem úmyslně zničili.

Na základě misijního působení zmíněných byzanských (nikoliv římských :!: ) věrozvěstů, byly na uzemí Čech a Moravy slouženy mše ve staroslověnském jazyce, kterému místní lidé rozuměli. Nikoliv tedy v latinském a tedy cizím a nesrozumitelném jazyce.
Provádění bohuslužeb kolísalo mezi bohoslužbou slovanskou západního typu a východního typu.
Centrem slovanské liturgie, tedy pokračovateli bratrů věrozvěstů, byl sázavský klášter, který byl ale nakonec pod vlivem Říma rozehnán.
Poslední tečku za působením a odkazem Cyrila a Metoděje udělal papež Řehoř VII., který v roce 1096 slovanskou liturgii zakázal a zbylé slovanské mnichy vypověděl ze země. Následovalo polatinění celého knížectví a jeho spadnutí pod vliv Vatíku.

Tím, že tedy na Velehradě čeští papeženci oslavují "své" věrozvěsty, pouze veřejně lžou. Přivlastňují si opět něco co jim nepatří. Je to asi stejné jako by oslavovali za své historické předky České bratry s Janem Ámosem Komenským, které taky vyhnali ze země, aby jí opět mohli polatinit.

Z výše uvedeného vyplývá, že čeští papeženci spoléhajíci na českou lenost vůči vědění a českou blbost vůči paměti.
Kdo chce být slepý, ať se nechá vodit. :!:

PříspěvekNapsal: 22.11.2009 - 17:02 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Soluňští bratři zřídili v centru Moravy úspěšnou školu, kde vyučovali i žáky z nešlechtických rodin. Žárlícím kněžím latinského ritu zůstala poslední možnost jak se na Moravě udržet:
OBVINIT SOLUŇSKÉ BRATRY Z HEREZE A RASTISLAVA Z PODPORY HEREZE.
Konstantin a Metoděj byli křivě obviněni a vytrženi ze své práce. Byli pozváni do Říma k věroučnému ospravedlnění. Oba sice jak papeže tak kurii získali na svou stranu svými vědomostmi a osobnostními kvalitami, ale v důsledku namáhavého cestování a stálého přepracování Konstantin, který byl od mládí chatrného zdraví, onemocněl a na Moravu se vrátil pouze Metoděj. Metodějův vliv by ještě dnes dále vzrostl po nalezení jeho hrobu.
Nitranský biskup Wiching byl jeho odpůrce. Byl to člověk vedený satanem, jeden z mnoha, kteří pronikli do církve a pokoušeli se zabránit Metodějovu návratu a odstranit jeho ochránce Rastislava. Rastislav ale nebyl dostatečně obezřetný, jako duchovně čistší lidé obvykle v jednání s temnými bývají. Sám upadl do léčky a byl vydán Frankům. Ti jej oslepili, vsadili do vězení a později dožil v klášteře.
Cyril a Metoděj jsou nepochybnými patrony duchovního usilování u nás a na Slovensku. Jejich řídící duch je od té doby součástí duchovního vedení obou národů a je zdrojem vysokých nároků na opravdovost duchovních hodnostářů.

Naposledy upravil Dáša Nová dne 22.11.2009 - 17:06, celkově upraveno 2

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 22.11.2009 - 20:45 
křižák

Ujíždí vám jeden detail - k dělení na západní a východní (římskou a byzantskou, chcete li) církev došlo až v roce 1054 a Cyril s Metodějem k nám přišli v roce 863, čili Vám tam hapruje nějakých 191 roků. V onom roce 863 byla církev ještě jednotná, ač tam byly liturgické (tehdy ještě pouze liturgické) rozdíly - na západě používaný latinský ritus a na východě pouzívané liturgie sestavené sv. Basilem Velikým a sv. Janem Chrysostomem.
Ač mezi latinským a byzantským duchovenstvem byla už v té době jistá řevnivost, byli jak latiníci tak byzantinci jednou církví (tou záasadní chybou byla skutečnost, že orientace západ nebo východ byla spojena s politikou). Čili patříme sem podobně jako pravoslavní. Nejsme nějaký import.

"Z výše uvedeného vyplývá, že čeští papeženci spoléhajíci na českou lenost vůči vědění a českou blbost vůči paměti. " - nějak jsi nedodělal větu. Co děláme, spoléhajíce údajně na Tebou uvedené věci? :D

PříspěvekNapsal: 22.11.2009 - 22:58 
kazatel
kazatel

Dáša Nová píše:
Cyril a Metoděj jsou nepochybnými patrony duchovního usilování u nás a na Slovensku. Jejich řídící duch je od té doby součástí duchovního vedení obou národů a je zdrojem vysokých nároků na opravdovost duchovních hodnostářů.
Ámen sestro Dášo!
Znovu jsi prokázala svou znalost historie pravé prvotní víry. :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 22.11.2009 - 23:14 
kazatel
kazatel

Jan píše:
Ujíždí vám jeden detail - k dělení na západní a východní (římskou a byzantskou, chcete li) církev došlo až v roce 1054 a Cyril s Metodějem k nám přišli v roce 863, čili Vám tam hapruje nějakých 191 roků. V onom roce 863 byla církev ještě jednotná.
A tobě ujíždí jeden podstatný detail, že se tu nikdo nebaví o rozdělení východní a západní cirkve. Takže tvá "universitní" poznámka je opět komicky čistě irelevantní. :lol:
Jan píše:
"Z výše uvedeného vyplývá, že čeští papeženci spoléhajíci na českou lenost vůči vědění a českou blbost vůči paměti. " - nějak jsi nedodělal větu. Co děláme, spoléhajíce údajně na Tebou uvedené věci? :D
Já jsem svou větu rozvitou dokončil, ale jestli jí nechápeš tak je to tvůj problém. :wink:

Aby to nezaniklo v nicotě Jenovo Brňáka (nechci psát papeženeckých, protože ostatní papeženci za něj nemohou), nesmyslných a mimomísových poznámek, tak znovu uvádím: "Papeženci už neví jak se v české kotlině uchytit, zavděčit a zalhat, tak ukradli i odkaz Cyrila a Metoděje. Jenom bezmozková trubka jim na to skočí."

Můžeš s tím nesouhlasit, ale prostě tak to je. Vyvrať to, že jste vyhnali (několikrát) z české kotliny slovanskou liturgii a vždycky když papeženci mohli tak šli proti Čechům. Upřímě řečeno, ty sám trošku tu českou historii znáš a víš, že děláš něco špatně, ale nevíš jak z toho ven. Proto tě více méně mám i rád. :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 23.11.2009 - 02:38 
křižák

Sabin píše:
Jan píše:
Já jsem svou větu rozvitou dokončil, ale jestli jí nechápeš tak je to tvůj problém. :wink:
Tak je to jasný, máš tam překlep. :wink:
Věta "Z výše uvedeného vyplývá, že čeští papeženci spoléhajíci na českou lenost vůči vědění a českou blbost vůči paměti." - by jako dokončená dávala smysl, kdybys napsal: "Z výše uvedeného vyplývá, že čeští papeženci spoléhají na českou lenost vůči vědění a českou blbost vůči paměti." - tož tak.

PříspěvekNapsal: 25.11.2009 - 02:05 
velitel vozu
velitel vozu

Jiří Motyčka píše:
... Co by dle mého skromného názoru bylo štěpením v pravém smyslu toho slova, to uvedu na příkladu. Tím příkladem by bylo třeba hypotetické "rozštěpení" Církve československé husitské na Církev českou husitskou a Církev slovenskou husitskou, každá se svojí vlastní strukturou a dalšími více či méně dílčími rozdíly.

Prakticky se u nás nedávno štěpila augšpurská církev, nejprve na slovenskou a slezskou a 1995 se i ta slezská rozštěpila na Slezskou evangelickou církev augšpurského vyznání a Luterskou evangelickou církev augšpurského vyznání

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 619 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 42  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]