Jiří Motyčka píše:
Začínají r. 1378 (smrt císaře Karla IV.)..
Ty Palackého Letopisy ano, jinak jiné rukopisy začínají léty 1346.
Palacký ale spoustu věcí z pochopitelných důvodů vypustil, přesto odvedl obrovský kus práce, leč neznamená to, že by se už nedalo najít další rozvinutější detaily.
Jiří Motyčka píše:
... netendenční edice SLČ ...
Zaujalo mě toto slovo, které jsem vytrhl z kontextu. Já si totiž ani nedokážu představit "tendenční edici."
Vím, že někteří mají snahu - více než hodnotit, tak soudit - takto některé práce, ale pramen je pramen a pokud je edičně publikován, nemůže jej ztendenčnit ani nevhodná předmluva.
Domnívám se, že i když byla Palackého edice údajně censurovaná a z politicko-církevních důvodů vyškrtávána, že svoji hodnotu má nezpochybnitelnou, stejně jako vydání SLČ v padesátých letech nebo v roce 1980.
Jiná věc by byla, pokud by se upravoval text a dělaly rázné korekční zásahy obsahu - to se ale, pokud vím, v žádné historické edici ještě nestalo - leda v odborné literatuře, což nemá s edicemi pramenů nic společného.