Bratře Motyčko,
těší mne Vaše odpověď, protože je složena jak z otázek tak Vašich názorů a náhledů na věc.
K pí. Tomešové - tuto paní neznám poněvač je CČSH ještě dost velká na to, aby bylo možné znát všechny její členy. Po Velikonocích se tato paní později i se svým manželem začala porůznu objevovat v církevním tisku i na televizních obrazovkách. Hladovku držela 21 dní a skončila těsně po odstoupení patriarchy - psali o tom noviny. Sestra Tomešová není farářkou jako její manžel, ale kazatelkou nebo pastorační asistentkou.
Farářem (mladším) je člověk, který vystudoval vysokou školu teologickou a byl následně vysvěcen na kněze a má na starosti farnost. Je známá také tím, že dělala editora u knihy "Býti farářkou". Toť fakta. K osobnímu názoru se vrátím později.
S tím, že tato krize nemá mezi reformovanými obdoby s Vámi souhlasím. Ostatní církve si totiž své spory řešili mimo televizní obrazovky, takže CČSH můžete směle přirovnat jenom k Židovské obci. A v tomto směru mi věřte, že jiné církve na tom byly hůř. Důkazem by mohly být např. Křesťanské sbory a Křesťanské společenství.
Proč delegačenky? Na sněmu mají právo hlasovat jenom osoby, které jsou delegáty (stejně mají delegačenku). V případě hlasování aklamací ji má delegát v ruce. Na různá valná shromáždění mají přístup všichni členové církve a většina jednání je veřejná. Sněm
nikdy veřejný nebyl a to z jednoho praktického důvodu. Delegátů na sněm je 750 a Sbor v Dejvicích má tak max. 600 míst. Letos byl o sněm velký zálem přijelo 520 delegátů a bylo tam celkem plno. Kdyby se přišlo jenom 100-200 lidí z okolí podívat - tak by se tam někteří delegáti nedostali. Důvod proč, hlídala najatá agentura byl, že už před sněmem se ozvali zprávy, že různí delegáti nebudou vpuštěni nebo jim budou znehodnocovány platné delegačenky. Další důvod mohl být i ten, že po podobném shromáždění diecéze se vyskytl názor, že hlasovali neoprávnění delegáti. Obtížně totiž zabráníte tomu, když někdo řekne svojí manželce, hlasuj tak a tak já si jdu zakouřit. Proto bylo zabráněno vstupu všem bez delegačenky bez rozdílu, včetně rodiných příslušníků.
Na otázky ohledně demokracie .... víte CČSH je dost demokratická církev. A právě tato demokracie ji stála ztrátu dobré pověsti.
Já osobně určitě nejsem nejlepší člověk, kterého jste kdy mohl potkat a určitě nedělám pro církev všechno co je v mých silách, ale řeknu Vám jedno: Nenesu vinu na znevážení této církve v očích veřejnosti ať věřící či nevěřící. Štve mě to, ale jako realista vím, že s tím nic nenadělám. Vím, že viníci nebudou potrestáni. Nikdy se dokonce ani neomluví ... pokud to nedostanou soudně příkazem. Tito lidé jsou díky demokratickým principům, křesťanské lásce ostatních i díky privilegovaným pozicím doslova
Nedotknutelní.
S pozdravem
AA