Právě je 22.11.2024 - 11:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 377 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 26  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 23.08.2009 - 11:35 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

To máš pravdu, Ježíš je část Boha, ale byl dán na Zemi, proto se musel narodit podle zákonů, které zde platí. Také máš pravdu, že lidi nelze srovnávat s Bohem, náš původ je z duchovna. Máme v sobě duchovní jiskru. A tím se zase můžeme vrátit k Husitům jejichž duše tíhly k Pravdě, a proto k nim více proudilo Boží požehnání - víš jak na lidi působila jejich píseň Kdož jsů Boží bojovníci-křižáci zahodili meče a utíkali!

Předmět příspěvku: Boží plán ...
PříspěvekNapsal: 23.08.2009 - 12:11 
hejtman
hejtman

Jan píše:
Dáša Nová píše:
Píšu, jak to cítím, podle mne byla sprostá vražda i ukřižování Ježíše.
Když se to tak vezme, tak i Kristus byl popraven, i pro jeho ukřřižování předcházelo vynesení rozsudku ...
Ježíšova smrt i Jidášova zrada za 30 stříbrných, která smrti na kříži předcházela, byly nedílnou součástí Božího plánu. Amen!

Jan píše:
... Hus a ostatní pánové o nihž byla řeč, Božství postrádají (pokud si z nich ovšem někdo neudělá modlu), každý z nich je jen člověk ...
Ano, souhlasím.
Ale řeč nebo psaní o modlách v těchto souvislostech a právě z tvých úst či pera mi přijde přinejmenším farizejské ...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 23.08.2009 - 23:47, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Re: Boží plán ...
PříspěvekNapsal: 23.08.2009 - 19:44 
křižák

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
... Hus a ostatní pánové o nihž byla řeč, Božství postrádají (pokud si z nich ovšem někdo neudělá modlu), každý z nich je jen člověk ...
Ano, souhlasím.
Ale řeč nebo psaní o modlách v těchto souvislostech a právě z tvých úst či pera mi přijde přinejmenším farizejské ...
Mě můj příspěvek farizejským nepřijde, a to z toho důvodu, že modlou rozumíme něco, co se někdo (nějaký modlář) pokouší nastrčit na Boží místo. A to my katolíci neděléme. Když by někdo (třeba i Ty) nastudoval, co o svatých a protestanty mnohokráte zmíněné Panně Marii učí katolická církev, bylo by ve věci hned více jasno. On je totiž rozdíl mít informace zprostředkované nebo mít informace přímo od pramene. Třeba si přečíst nějaký církevní dokument na ono téma a nespoléhat jen na to, jak to prezentuje už někdo další. Mohu doporučit internetové verze církevních dokumentů - je to poměrně snadno dostupné, takže se nemusíš spoléhat jen na to, co ti řekne třetí persona - http://www.kebrle.cz/katdocs.htm
A my Boha nechceme nikým nahrazovat. Maximálně prosíme někoho, o němž věříme, že k němu má, řekněme "snazší přístup" nežli my (kteří vězíme ve svých nedokonalostech, ano i v hříších), aby se za nás u Boha přimluvil. Z logiky věci tedy vyplynulo, že pojem "modlářství" nás katolíky objektivně nezahrnuje. Protože nikoho nestavíme na Boží pozici, na Boží místo.

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
Dáša Nová píše:
Píšu, jak to cítím, podle mne byla sprostá vražda i ukřižování Ježíše.
Když se to tak vezme, tak i Kristus byl popraven, i pro jeho ukřřižování předcházelo vynesení rozsudku ...
Ježíšova smrt i Jidášova zrada za 30 stříbrných, která smrti na kříži předcházela, byly nedílnou součástí Božího plánu. Amen!
Konečně spolu taky v něčem souhlasíme.

PříspěvekNapsal: 23.08.2009 - 22:51 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... Mě můj příspěvek farizejským nepřijde, a to z toho důvodu, že modlou rozumíme něco, co se někdo (nějaký modlář) pokouší nastrčit na Boží místo. A to my katolíci neděléme. Když by někdo (třeba i Ty) nastudoval, co o svatých a protestanty mnohokráte zmíněné Panně Marii učí katolická církev, bylo by ve věci hned více jasno. On je totiž rozdíl mít informace zprostředkované nebo mít informace přímo od pramene. Třeba si přečíst nějaký církevní dokument na ono téma a nespoléhat jen na to, jak to prezentuje už někdo další. Mohu doporučit internetové verze církevních dokumentů - je to poměrně snadno dostupné, takže se nemusíš spoléhat jen na to, co ti řekne třetí persona - http://www.kebrle.cz/katdocs.htm ...
Děkujeme za přednášku.

Jan píše:
... A my Boha nechceme nikým nahrazovat. Maximálně prosíme někoho, o němž věříme, že k němu má, řekněme "snazší přístup" nežli my (kteří vězíme ve svých nedokonalostech, ano i v hříších), aby se za nás u Boha přimluvil ...
No, nejsem si zcela jist, zda by se tohle dalo konstatovat beze zbytku o všech římskou církví kanonizovaných svědcích víry (úmyslně toto poslední sousloví nedávám do uvozovek). Obávám se, že z hlediska objektivních historických fakt z jejich pozemského života byli někteří z nich od Boha vzdáleni víc než leckterý z nás.
Ale "víra i hory přenáší" ...

Jan píše:
... Z logiky věci tedy vyplynulo, že pojem "modlářství" nás katolíky objektivně nezahrnuje ...
Tuto tezi já musím odmítnout z toho prostinkého důvodu, že náš postoj k vašim svatým nepochybně vy považujete za subjektivní. :idea: :|

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 24.08.2009 - 18:19, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 06:52 
křižák

Jiří Motyčka píše:
No, nejsem si zcela jist, zda by se tohle dalo konstatovat beze zbytku o všech římskou církví kanonizovaných svědcích víry (úmyslně toto poslední sousloví nedávám do uvozovek). Obávám se, že z hlediska objektivních historických fakt z jejich pozemského života byli někteří z nich od Boha vzdáleni víc než leckterý z nás.
Ale "víra i hory přenáší" ...
Řešením téhle otázky bych se nezabýval. To už si přebere Bůh. Ostatně, kanonizační řízení se "nevaří z vody".
Obvykle to trvá pár let, než je někdo prohlášen "ctihodným" (tzn. že ještě není klasicky svatořečen, nicméně se zjistilo, že pro svůj život, pro své činy nebo víru, v nejlepším případě pro všechno dohromady, si jaksi zaslouží naši úctu.
Dalších pár let se pak vleče beatifikační řízení, kdy už se naznalo, že dotyčný je nejspíš v nebi, proběhne baatifikace a to už je pak vyzdvižen k tomu čemu se říká "oltářní úcta", čili po něm může být dedikován kostel nebo kaple (asi tak jako u CČSH jsou různé ty sbory Jana Husa, Jana Žižky a podobných person, případně "Božích bojovníků"). V beatifikačním procesu už se musí kandidát beatifikace prokázat nějakým zázrakem, který udělal Bůh na jejich přímluvu (ač si myslím, že protestanti nejsou zázrakům moc nakloněni).
No a uběhne zase nějaká doba, kdy se dotyčný zkoumá dále, počet zázraků na jeho přímluvu (které zkoumá příslušná komise, u nějakých dejme tomu třeba uzdravení složná z lékařských expertů) se během té doby musí přiměřeně zvýšit a zázraky se musí zevrubně prozkoumat. No a nastává kanonizace, kdy je kandidátovi přiznáno to slůvko svatý před jménem.
Čili já bych se o správnost kanonizací zas tak neobával. Trvá to dost dlouho na to, aby se dalo prokázat, jsou li v tom nějaké podfuky nebo ne. Dám konkrétní příklad - 14 františkánů zmasakrovaných po vpádu Pasovských, když si na nich protestanti vybili hněv. Beatifikační proces začal někdy během třicetileté války a není dokončen dodnes, ač stále probíhá.
To je k tomu našemu postoji k svatým.

Jiří Motyčka píše:
Tuto tezi já musím odmítnout z toho prostinkého důvodu, že náš postoj k vašim svatým nepochybně vy považujete za subjektivní. :idea: :|
Odmítej si, ostatně - co je mi po tom, že...
Jistě může docházet k excesům (legendární je výrok nějaké babky při modlitbě: "Pane Ježíši, přimlouvej se za nás u Panny Marie."), ostatně to nelze zevšeobecnit. Lidi dneška mají o náboženství mnohdy poněkud zkreslené představy, i co se týče církevní praxe. Proto jako příklad takové pomýlenosti cituji výše tu jakousi babku.
Čili jedinec se můe mýlit, ale to ještě neznamená, že se automaticky mýlí celý kolektiv, jehož je dotyčný součástí. Tedy když modlářské rysy má modlitba té katolické babky, neznamená to, že všichni katolíci jsou modláři. Když to převedu na něco jiného - někde se vyskytne kněz pedofil (viz USA), což ale neznamená, že touhle deviací automaticky trpí celé kněžstvo v katolické církvi, ač se to někdy v mediích tak prezentuje.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 10:43 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Jestli v katolické církvi opravdu někdo za něco stojí, tak jsou to ty řádové sestřičky, které se starají o chudáky někde ve starobincích, Klobouk dolů, byla jsem ještě za totáče tři dny u Boromejek na návštěvě za kamarádkou, to by z těch flanďáků nikdo nedělal, co ony dokážou. To je fakt láska k bližnímu. Nebo jak se starají o cizí postižené děti místo toho, aby se vdaly a měly vlastní.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 12:23 
křižák

Dáša Nová píše:
Jestli v katolické církvi opravdu někdo za něco stojí, tak jsou to ty řádové sestřičky, které se starají o chudáky někde ve starobincích, Klobouk dolů, byla jsem ještě za totáče tři dny u Boromejek na návštěvě za kamarádkou, to by z těch flanďáků nikdo nedělal, co ony dokážou. To je fakt láska k bližnímu. Nebo jak se starají o cizí postižené děti místo toho, aby se vdaly a měly vlastní.
Já bych to nezužoval jen na sorores Boromejky, i když klobouk dolů před tím co dělají pro druhé. Než šmahem odsoudíš všechno krom Boromejek, tak bych doporučil nějaký osobní kontakt i s jinou součástí katolické církve. Já po své zkušenosti si troufám říci, že nejen Boromejky zasluhují úctu.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 12:43 
křižák

Zašátral jsem v makovici a vzpomněl jsem si na "Čundrcountryšou" či co to bylo za pořad. Dělal to myslím Mládek. A v jednom díle tam bylo zmíněné výročí Jana Husa a přiblíženo scénkou. I když se vám to asi bude zdát jako výsměch, tak ta scénka vypadala tak, že udělali jakoby hranici s ohněm, představitel Husa se tam svíjel a ostatní osazenstvo jeviště do toho zpívalo "Táboráku plápolej...".

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 12:43 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Znám to trochu kolem Neapole, tam mají v téměř v každé zahrádce sochu Padre Pio, asi jako u nás mají sádrový trpaslíky od malého až po životní velikost - to jsem se nasmála, ale ti lidé porušují téměř celé desatero, neboť se vyzpovídají a myslí si, že je vše odpuštěno a mohou začít nanovo a další den zase zajdou ke zpovědi a tak pořád dokola...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 12:53 
křižák

Dáša Nová píše:
Znám to trochu kolem Neapole, tam mají v téměř v každé zahrádce sochu Padre Pio, asi jako u nás mají sádrový trpaslíky od malého až po životní velikost - to jsem se nasmála, ale ti lidé porušují téměř celé desatero, neboť se vyzpovídají a myslí si, že je vše odpuštěno a mohou začít nanovo a další den zase zajdou ke zpovědi a tak pořád dokola...
Dávání sv. Padre Pia do podobenství s trpajzlíkem mi přijde dost nevkusný.
Víš vůbec, jaký smysl má svátost smíření, neboli zpovídání se? Pokud ty lidi toho svýho hříchu nelitujou, je jim celé zpovídání k ničemu, protože jako u každé svátosti je důležitá intence - tedy úmysl. Ve zpovědi dvojí - kajícníkův úmysl snažit se vyvarovat se hříchu, a druhý je ten, že zpovědník ho má skutečně (z moci kterou obdržel od Boha při svěcení) úmysl rozhřešit.

Předmět příspěvku: kanonizace
PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 14:29 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... V beatifikačním procesu už se musí kandidát beatifikace prokázat nějakým zázrakem ...
Ano, to je jedna z velkých kontroverzí kanonizací, které jsem měl na mysli, bohužel není jediná.

Citace:
Odmítej si, ostatně - co je mi po tom...
... možná v tom je právě ta potíž. :wink:

Když tak čtu ten tvůj předchozí příspěvek, mám pocit, jako bys musel nutně přijít na naše fórum, aby jsi nám v těhle věcech udělal osvětu. Zda o to někdo na serveru o historii vůbec stojí, ty absolutně neřešíš ...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 24.08.2009 - 18:21, celkově upraveno 2

Předmět příspěvku: to je celý náš Jan - křižák
PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 14:32 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... Dávání sv. Padre Pia do podobenství s trpajzlíkem mi přijde dost nevkusný ...

Zatímco, když ty ostatky "rádobymučedníka" a "nedovzdělance" krmíš rybičky v Rýnu, to se ti zdá vkusné? ...

Předmět příspěvku: Re: to je celý náš Jan - křižák
PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 14:36 
křižák

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
... Dávání sv. Padre Pia do podobenství s trpajzlíkem mi přijde dost nevkusný ...
Zatímco, když ty ostatky "rádobymučedníka" a "nedovzdělance" krmíš rybičky v Rýnu, to se ti zdá vkusné? ...
Konal Hus zázraky? :) Padre ano. Tak vemme slepou holku, narodila se bez zorniček. On jí požehnal, zorničky se jí sice neobjevily, ale začala vidět. Zkoumali to lékaři s výsledkem, že ve vědě pro to vysvětlení není. Mám takový pocit, že ta holka žije ještě dnes.

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
... V beatifikačním procesu už se musí kandidát beatifikace prokázat nějakým zázrakem ...
Ano, to je jedna z velkých kontroverzí kanonizací, které jsem měl na mysli, bohužel není jediná.
Proč kontroverzí? Je potřeba to nějakým způsobem podložit. Nějak zjistit jakousi vyjímečnost. Vím, že protestanti a zázraky, to moc dohromady nejde, ale svatý a zázraky uznával i Hus (a nevím, jak by se tvářil na přirovnání ne li největšího světce 20. století k trpajzlíkovi).
A další kontroverze? Píšeš že není jediná...

Jiří Motyčka píše:
Když tak čtu ten tvůj předchozí příspěvek, mám pocit, jako bys musel nutně přijít na naše fórum, aby jsi nám v těhle věcech udělal osvětu. Zda o to někdo na serveru o historii vůbec stojí, ty absolutně neřešíš ...
Nábožku se v historii nevyhneš. Ono to v určitým období jde ručku v ručce. Takže pochopení historie ssebou nese i určitou potřebu pochopit náboženské realie. Takže si myslím, že tady otázka "stojí o to" "nestojí o to" není moc na místě.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 15:51 
hejtman
hejtman

Jan píše:
Konal Hus zázraky?...
Bohudíky ne. :!: Ještě to by nám tak scházelo ... :lol:

Jan píše:
... A další kontroverze? ...
Možná mi to nebudeš ani věřit, ale ZAS(!) ti mi ňák došly argumenty ... :cry:

Jan píše:
... Nábožku se v historii nevyhneš. Ono to v určitým období jde ručku v ručce. Takže pochopení historie ssebou nese i určitou potřebu pochopit náboženské realie ...
Nó, tak to je nepochybně jedna z mála věcí, na niž se shodneme, ale netřeba to zde stále anoncovat.
A já si jen marně lámu hlavu nad tím, proč - když to tak dobře víš - se s tímhle vědomím nepřesuneš do témat o historii a neustále nás o tom "přesvědčuješ" pouze v pokecovým tématu ... :P

Předmět příspěvku: zábava na úrovni ...
PříspěvekNapsal: 24.08.2009 - 16:14 
hejtman
hejtman

Jan píše:
Zašátral jsem v makovici a vzpomněl jsem si na "Čundrcountryšou" či co to bylo za pořad. Dělal to myslím Mládek. A v jednom díle tam bylo zmíněné výročí Jana Husa a přiblíženo scénkou. I když se vám to asi bude zdát jako výsměch, tak ta scénka vypadala tak, že udělali jakoby hranici s ohněm, představitel Husa se tam svíjel a ostatní osazenstvo jeviště do toho zpívalo "Táboráku plápolej...".

... věřím, že když ti to tak dlouho uvízlo v "makovici", že ses při tom patrně královsky bavil, jinak bys nám o tom tady nepovídal, že ... :wink:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 377 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 26  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]