Proti „aprílovému“ Sabinovu příspěvku týkajícímu se filmu o husitech nabízím úplně jinou alternativu, myšlenou smrtelně vážně. Přátelé, zkuste se zasnít se mnou. On je to totiž můj velký sen, jenom nevím, jak ho realizovat, na koho se obrátit, komu napsat, s kým jednat a koho oslovit a získat pro tuto velkolepou myšlenku. Ale nyní mám, přátelé, vás a třeba společným úsilím by se nám to mohlo povést, protože víc hlav víc ví, má více známostí a konexí. Nevím, jsem možná naivní, ale je to můj sen, klukovský sen a ten mi nikdo nevezme. Já, přiznám se, už bych měl dávno klukovským snům být odrostlý, ale právě zde se mi to nějak nedaří. Zkuste si, byť na chvíli, představit, že by se opravdu podařilo natočit historický VELKOFILM s husitskou tématikou, který by obletěl celý svět a stal se kasovním trhákem v tom pozitivním smyslu slova. Představte si, jak se sály světových multikin vybavených nejmodernějším digitálním prostorovým zpracováním zvuku nese husitský chorál nebo hřmot vozové hradby za chvatného pochodu… Jak potomka saského kurfiřta Fridricha Bojovného (protihusitského agitátora) v kině v Drážďanech při sugestivních scénách filmu mrazí v zádech. Velkofilm o husitech by musel být natočen pochopitelně ve stylu filmů Statečné srdce, Gladiátor, Troja, Alexandr Veliký, Království nebeské, (Cid, Pád říše římské, Kleopatra) … To znamená tisíce komparsistů, reálné i vytvořené kulisy, počítačová animace realizovaná špičkovým softwarem, ale hlavně kvalitní námět, scénář, režie a strašně moc peněz. Kde je však vzít a nekrást! Vždyť Království nebeské přišlo na 130 mil.$ !!! Ano, je to hlavně o finančních prostředcích. Ale dovedete si vůbec představit tu obrovskou propagaci malé země uprostřed Evropy, o jejímž nejslavnějším historickém období film podává svědectví. Přátelé, co stálo za realizací filmu Svěrákových Tmavomodrý svět? Palčivá Zdeňkova touha tímto způsobem vzdát hold českým letcům, kteří za svoji vlast nasazovali své životy v Anglii a pro tuto myšlenku nadchl i svého syna. Nechť je naší společnou ambicí ukázat celému světu, kdo byli boží bojovníci! Český filmový průmysl hyne na úbytě. Ne že by se točilo málo filmů, právě naopak. Přátelé, ale jaké! Rádoby s filosofickým nábojem, jakýmsi morálním apelem reflektujícím žhavou současnost a já nevím s čím ještě. Až primitivně jednoduchý, plytký děj daný scénářem, ve své podstatě o ničem! Ano, jsou výjimky potvrzující pravidlo, ale nechaly by se spočítat na prstech jedné ruky. Z našich filmů čouhá jako sláma z bot nedostatek peněz. Ale proč takové filmy točit? Nebylo by lépe točit filmů daleko méně a kvalitnějších, potažmo dražších?… Svého času jsem chtěl napsat exprezidentovi Havlovi, aby na téma velkofilm o husitech oslovil Formana. Pak jsem měl jiné starosti a časem dospěl k závěru, že tudy asi cesta nepovede. Přátelé, vlastenci! Což takhle založit Občanské sdružení (již zaregistrovaný Kalich, nebo nové) a pod jeho hlavičkou založit fond, který by OS spravovalo a do něhož by přispívali lidé, firmy (jako sponzoři), ČT, vlastenci z řad emigrantů, prostě každý, kdo by chtěl tuto bohulibou myšlenku podpořit. Bylo by třeba najít producenta (Trojan, Vachler, Pomeje, …), který by se nezalekl tohoto smělého plánu a šel do toho s nasazením a rizikem, že se to nemusí povést. Režisér filmu Království nebeské Ridley Scott o tomto projektu říká: „Nejhorší, co se nám může stát, je kasovní neúspěch, takže o co jde? Je to přece jenom film.“ A já bych dodal, že nejde o život. Následuje ukázka 2. obrazu z mého náčrtu námětu filmu. Tento námět dlouho ležel v šuplíku a na těchto stránkách bude prvně zveřejněn, aby posloužil dobré věci. Námět sestává z 5 obrazů: 1. krátký prolog (Husovo upálení v Kostnici), 2. léta 1420 – 1424, 3. 1426 – bitva u Ústí, 4. 1433 - Čapkova výprava do Polska, 5. Lipany. Uvidím, jak se rozproudí diskuse na toto téma a pak jsem, přátelé, podle toho, zda se vám ukázka ale hlavně nápad s filmem zalíbí, ochoten zveřejnit na těchto stránkách zbývající obrazy.
|