Dáša Nová píše:
Milý bratře Motyčko, píšeš, že také scénář by měl napsat čech, ale vždyť ty ho už píšeš a krásně, i jsem z něj kousek četla ...
Děkuju.
Už jsem to nabízel spoustě producentů, ale bohužel není zájem. Mají bobky z toho, že by to moh' bejt propadák (točí raději filmy, o nichž jsem psal
tady). Ale to vše by záleželo na spoustě okolností. Když se Jakubiskovi pustili do zatím nejdražšího projektu Bathory, taky to bylo riziko. A velký! Ale nakonec to dobře dopadlo a myslím, že už i dluhy splatili. A to bez ohledu na historickou věrohodnost filmu.
S podobným očekáváním, které možná zůstane taky nenaplněno, se půjdu podívat i na film
Jánošík. Pravdivá historie, v současné době přicházející do českých kin, slovenské(!) scénáristky Evy Borušičové a polské režisérky Agnieszky Holland a v hlavní roli s Václavem Jiráčkem.
Na filmu je také zajímavé to, že se začal připravovat už v r. 2002, došly však - světe div se - peníze a producent Rudolf Biermann to jaksi lidsky pochopitelně nevydejchal a tento pozoruhodný projekt vzdal. Film se podařilo dokončit až s pomocí finanční injekce z Polska! A možná si teď Ruda Biermannů drbe hlavu. Proto film nakonec koprodukovalo vedle Slovenska taky Polsko, Česká republika a dokonce i Maďarsko ...
P.S.
Jen bych chtěl upřesnit, že to co mám sepsáno v šuplíku o filmu s husitskou tématikou a z čeho ty jsi četla cca 1/4 textu, není scénář, ale "pouze" námět. Ale to jen tak na okraj.