Tak jsem více jak po 3 letech konečně zakoupil toto CD. Už jsem si ho nechal asi 10x protéct hlavou a tak Vám jej mohu s klidným svědomím doporučit. CD lze stále objednat na výše uvedené adrese a je to bez poštovného. Prostě Vám do domovní schránky přijde obálka s CD a fakturou.
Pokud se jedná o hudbu, tak Richard Pachman je pro mě českým Mikem Oldfieldem. Je zde použito jak dobové, tak i moderní hudby, dobových i moderních hudebních nástrojů. Některé texty přímo vychází z Jistebnického kancionálu upraveného Mistrem Janem. Jiné jsou přímo dílem Richarda Pachmana. V některých pasážích sice mohou znít trochu "dětsky", ale i přes tuto zcela nepatrnou vadu na kráse, Vám dokonale vyloží celý příběh. Se spojením s hudbou se pak stanete plnohodnotným účastníkem posledních životních příběhů Mistra Jana.
Jenom jedna věc mě na tomto projektu zklamala a to je komentář Jana Bauera v bookletu. Pana Bauera nemusím již od doby co jsem si přečetl jeho knihu Husitské války - podvržená legenda. V několika bodech jsem se opět nestačil divit (např. Navzdory své kulaťoučké postavě se Hus...).
Nevím proč k tomuto projektu nebyl přizván opravdový znalec typu Petra Čorneje. Zkreslené informace by mohli zmást případného, méně erudovaného, čtenáře, ale na druhou stranu se tento projekt do takových to rukou snad ani nedostane, což je ale samozřejmě škoda. Dle mého názoru by některé písně (např. Obrazy cizích žen - sólo Ilona Csáková) by klidně mohli být i rádiově hrané.
Pokud jste se tedy rozhodli zainvestovat do tohoto projektu, tak po doslechnutí poslední písně Finale, mi určitě dáte za pravdu, že to nebyly nadarmo vyhozené peníze.