Právě je 21.11.2024 - 22:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 371 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: antagonizmy ...
PříspěvekNapsal: 18.06.2009 - 21:49 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... "nadkonfesně zamyslet" se, myšlenka je to dobrá, leč žel těžko proveditelná. Kdybychom chtěli "nekonfesně", zřejmě by to neslo ssebou odpitvání náboženské stránky husitství a to dle mého skromného názoru dost dobře nejde.
ČR drží jedno z mnoha pofiderních prvenství, patří totiž mezi nejateističtější státy v Evropě, ne-li na světě. To není povzdech, ale pouhé konstatování holého faktu a jako výchozí a základní teze k následujícímu textu tohoto příspěvku ...

... "Nadkonfesně se zamyslet" je mj. dát šanci značné části ateistické majority v české kotlině pochopit husitství, která ho taky odsuzuje, aniž by znala třeba právě náboženské souvislosti. Těmto "znalcům" husitství stačí, že ho (taky) zatracuje do pekel největší církev v ČR. Tak asi na tom něco přece musí být. :roll:
Např. ateista, který o husitstství ví něco více a studuje ho do větší hloubky (třeba husitské vojenství), ten husitství paušálně sice neodsoudí, ale při vší úctě ho ztuha dokáže úplně pochopit bez oné náboženské dimenze.
O ortodoxním, konzervativním katolíkovi, tradicionalistovi byla již v náznaku řeč. Ten husitství s klidným svědomím pošle do propadliště dějin, militantní katolík ho do tohoto propadliště doprovodí navíc nějakou rádoby vtipnou blasfemickou básní. Přátelé, vím, o čem píšu. :!: S lítostí tedy musím uznat, že tito katolící "nadkonfesního zamyšlení" nejsou schopni, tudíž husitský reformizmus nikdy nepochopí.
No, a nekatolík, přesněji řečeno protestant, ten pochopitelně nejprve vyzvedne Husa, pak skutečnost, že bez 'revoluce před revolucemi' by nebylo kompaktát a prvního legálního dvojvěří, nebylo by 'reformace před reformacemi', která zrodila Jednotu bratrskou a položila základy utrakvistických a českých evangelických konfesí.
Ano, to jsou prvenství, na něž můžeme být právem hrdi, i když byla vykoupena mnohým utrpením a bolestí ba i krví a navzdory tomu, že protistrana to vnímá naprosto jinak.

Tyto diametrálně odlišné pohledy a přístupy vedou k antagonizmům, jinak řečeno (ekumenické) pochopení nebo dokonce přiblížení se v názorech je v nedohlednu ... :(

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 19.06.2009 - 17:53, celkově upraveno 7

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18.06.2009 - 22:24 
kazatel
kazatel

Nemůžeš se shodnout s někým kdo tebou bytostně pohrdá. :wink:
Pokud bych to k něčemu přirovnal, tak oni by byli Sudeťáci a my Češi. Nežijeme spolu, ale pouze vedle sebe. Je to smutné, ale prostě je to tak.

Předmět příspěvku: Wikipedie
PříspěvekNapsal: 19.06.2009 - 09:30 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
Wikipedia není zrovna zdrojem dobrých informací a kdo by z ní vycházel, tak je trošku bláhovec jako papeženec ...
Asi ani toto není zdroj dobrých informací(?) ... :wink: Pozornosti ctěného čtenářstva a přispěvatelstva tohoto fóra bych zvláště doporučil i Externí odkazy na konci výše uvedeného odkazovaného oddílu č. Wikipedie.

Asi jsem taky papeženec, že to vůbec čtu a ve své bláhovosti vůbec netuším, že redakce a administrace Wikipedie je zřejmě ve Vatikánu. A to by byl průser. :D

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 19.06.2009 - 17:41, celkově upraveno 2

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 19.06.2009 - 09:33 
kazatel
kazatel

Abys v OT nebyl sám, tak já se také hodím MM. :wink:
Do Wikipedie může psát totiž každý a co chce, takže proto jsou tyto informace někdy až masakroidní. :lol: :roll:

Předmět příspěvku: ještě k tomu W
PříspěvekNapsal: 19.06.2009 - 10:40 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
... Do Wikipedie může psát totiž každý a co chce, ...

Jo, to je v podstatě pravda, ale taky do ní píše např. vysokoškolský učitel Jan Sokol, který ve statích týkajících se jeho oborů najde chyby a ty opravuje.
Nezatracujme, prosím, lacině Wikipedii jenom proto, že tam může "psát každý", tj. jak katolík tak i nekatolík, takže pak takové články mohou býti konfesně tendendenční. Ano, to nelze vyloučit, bohužel.
A já ti garantuju, že v době internetu se např. o Husovi mnozí (pořádně) dozvěděli poprvé až z Wikipedie, podobně jako jiní o Sarkanderovi. A to přece vůbec není k zahození ... :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 22.06.2009 - 10:04 
křižák

Sabin píše:
Nemůžeš se shodnout s někým kdo tebou bytostně pohrdá. :wink:
Pokud bych to k něčemu přirovnal, tak oni by byli Sudeťáci a my Češi. Nežijeme spolu, ale pouze vedle sebe. Je to smutné, ale prostě je to tak.

To s tim pohrdánim máš odkud? Já nikým nepohrdám. To, že spolu nesouhlasíme, ještě nemusí znamenat pohrdání.

Předmět příspěvku: obecnější zamyšlení
PříspěvekNapsal: 24.06.2009 - 14:09 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
Nemůžeš se shodnout s někým kdo tebou bytostně pohrdá ...
Nelze "katolictví" personifikovat několika málo jedinci notabene dvěma (pokud jsem je špatně počítal, omlouvám se!) katolíky zaregistrovanými na tomto fóru. Obávám se, že by to byla fatální chyba.

Zkus se oprostit od zkušenosti z tohoto diskusního fóra - pokud to je v tvém případě vůbec možné - a snaž se nad tím popřemýšlet s nadhledem a poněkud obecněji. Například. Jsou snad všichni "jednuškové" stejní? Moje zkušenost, založená na dialogu mimo toto fórum, je poněkud jiná. Ale o tom jsem se nejen tady už několikrát zmiňoval, takže sorry, že to zase, možná v poněkud jiné souvislosti, připomínám ... :oops:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.06.2009 - 14:23 
kazatel
kazatel

Stačí si přečíst pár příspěvků od onoho a hned víš jestli jde o pohrdání (poučování) nebo rovnocenný dialog. Ty máš ale větší trpělivost a větší tolerantnost i s takovými "spoluobčany". To neni výčitka, ale pouhé konstatování.
Pro mě je ono pouhá ztráta času.

Předmět příspěvku: otázka ...
PříspěvekNapsal: 24.06.2009 - 18:35 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
Stačí si přečíst pár příspěvků od onoho a hned víš jestli jde o pohrdání (poučování) nebo rovnocenný dialog. Ty máš ale větší trpělivost a větší tolerantnost i s takovými "spoluobčany"...

Nechci to nijak dál rozpitvávat, ale můj příspěvek nebyl o tom, že bys měl nadále koncentrovat svoji pozornost a svůj tak drahocený čas na našeho milého Jeníka, ale položil jistou otázku a nesměle naznačil jakousi cestu ke zobecnění "problému", který tady vyvstal s příchodem a registrací Janovou ... :wink:

P.S. Jak už jsem několikrát naznačil, ani moje trpělivost a tolerance nejsou bezbřehé. Ale taky znám daleko horší "spoluobčany" a to píšu s naprostou vážností.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 25.06.2009 - 07:33 
kazatel
kazatel

Ono já už dávno ignoruji, mluvím všeobecně o významech slov antikrist, zrada národa, sudeťácké myšlení apod. Pokud si to někdo na sebe vztáhne, tak za to přeci já nemohu.

Pokud má někdo problém, tak si ho musí vyřešit sám. Před každým mužem se jednou objeví věty: "Chováš se jako debil. Změň se!"
Přede mnou se toto objevilo v 17 letech kdy jsem měl za sebou 3 roky nezřízeného sexu, chlastu, drog, násilí a satanismu. Chlap si prostě musí umět přiznat chybu a změnit sebe, svůj život i víru, jinak spadne na samé dno zatracení. Mě se to povedlo díky Bohu, díky Kristu, díky četbě našich velikánů.
Nehraji si na spasitele, pouze někdy dávám rady a někdy dávám rány. Podle toho jak se na mě volá a jak si kdo zaslouží. Nic víc, nic míň.

Předmět příspěvku: vyznání
PříspěvekNapsal: 25.06.2009 - 09:24 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
... Přede mnou se toto objevilo v 17 letech kdy jsem měl za sebou 3 roky nezřízeného sexu, chlastu, drog, násilí a satanismu. Chlap si prostě musí umět přiznat chybu a změnit sebe, svůj život i víru, jinak spadne na samé dno zatracení. Mě se to povedlo díky Bohu, díky Kristu, díky četbě našich velikánů ...
Oceňuji, Sabine, tvé naprosto otevřené vyznání na takovémto veřejném diskusním fóru. 8) Ano, tomu rozumím a věř, že vím, o čem píšu. Ne, že by to byla taky moje zkušenost, ale vím o obdobných zážitcích zprostředkovaně.
Např. moje přímá osobní životní zkušenost je možná ještě daleko horší než ta tvoje, nicméně je tak niterná, že veřejné části fóra nemám potřebu ji svěřovat a nakonec ani nechci. Ale to jen tak mimochodem.

Proto si troufám napsat, že víra a vlastní konfese může zafungovat a často tak funguje, jak to zde naznačuji nepřímo a tys to popsal přímo. Znám lidi, kteří z podobných, či ještě závažnějších důvodů nalezli Boha právě prostřednictvím katolické konfese. Ale zase znám jiné lidi, kteří z úplně jiných důvodů konvertovali k některé z nekatolických konfesí. (Obrácený případ neznám.)

Sabin píše:
... někdy dávám rady a někdy dávám rány. Podle toho jak se na mě volá a jak si kdo zaslouží ...
Ano.
Ale obávám se, že naprosto stejně jako ty to vidí i náš Jeník ... :wink: :D

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 25.06.2009 - 21:43 
křižák

Sabin píše:
Nehraji si na spasitele, pouze někdy dávám rady a někdy dávám rány. Podle toho jak se na mě volá a jak si kdo zaslouží. Nic víc, nic míň.

Já ze svýho pohledu to vidim stejně, jak psal ostatně Jirka. Já původně byl taky celej žhavej do husitství, a když mi babička sdělila, že je katolička, byl to pro mě docela šok.
Jenže pak přišly otázky. Ne, že by mi je pokládal nějaký člověk. No a já našel cestu ke katolický víře, která mě naprosto vyhovuje, protože jsem v ní našel to, co (z Tvého hlediska možná tvrdošijně) zovu autenticitou. Dvoutisíciletá historie je už faktem pořádně zavazujícím. Můžeš namítnout (po pravdě řečeno tuto námitku tak nějak očekávám :D ) že se na to pak nabalilo spoustu dalšího, co by se dalo nazvat "lidskými nálezky". Jenže už před vyhlášením těch dogmat se zpravidla hodně dlouho věřilo v to, co příslušné dogma pak definovalo - viz třeba Neposkvrněné početí Panny Marie. To tady bylo už dlouho před vyhlášením dogmatu a úctu k Panně Marii měl i Hus, je to písemným způsobem doloženo.
Sám se nepovažuju za bezchybnýho nebo "jediného spravedlivého" a dost se varuju, abych někoho odsuzoval nebo zatracoval, protože je stejně slabý jako já a tím pádem může, stejně jako já, dělat chyby a dělá je.
Tož asi tak.

PříspěvekNapsal: 27.06.2009 - 21:03 
křižák

Jak si představujete jednotu Církve (církví)?

PříspěvekNapsal: 27.06.2009 - 21:58 
hejtman
hejtman

Jan píše:
Špatná otázka!
Zkusím položit jinou: "Měla by být vůbec církev jednotná, potažmo jedna?" ...

Citace:
Církev v tvém pojetí, tj. ta jediná správná a s velkým "C" jednotná snad je, nebo ani v tom nemáte jasno? Tak "vo co go". :roll:
Jednotu křesťanských církví po více jak 6 stoletích prvních reformních, přesněji řečeno reformačních snah si dost dobře nedovedu představit. Pokud snad zakladatel tohoto sugestivního tématu, které si nazaslouží býti samostatným, jednotou míní sjednocení církví, tak to je chiméra, která na prahu 3. milénia nemůže obstát a jakékoli snahy po sjednocení církví by byly jen kontraproduktivní a ve své podstatě falešné. Jedinou alternativou k jakémusi "sjednocení" může být pouze ekumena.

Citace:
Měla by být vůbec církev jednotná, potažmo jedna?
NE.

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 28.06.2009 - 20:49, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 27.06.2009 - 22:27 
cepník
cepník

Jednota Církve je utopie!!! Totálně nepředstavitelná! Může mezi církvemi být tolerance,ale to je vše. I když na jednu stranu si myslím, že Jan nechtěl říci jednota jako že se ostatní církve vrátí do náruče té ..... :evil: a asi myslel jednota názorů.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 371 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]