Já ale Votane musím s našim Tatíčkem Masarykem jenom souhlasit. Jeho politika v USA, Štefánikova ve Francii, Benešova na několika frontách a nepřehlédnutelné vojenské úspěchy našich legionářu na Rusy, v Itálii i ve Francii, upozornili svět, že zde existuje jakýsi malý nárůdek, lépe řečeno 3 malé nárůdky, které jsou již několik stovek letech znásilňovány a které by už chtěli být konečně zase svobodné. Kdyby se zůstalo pouze u domácí politiky, která z poloviny poklonkovana Habsburkům a druhá polovina nevěděla jestli má křičet pro federaci nebo konfederaci nebo pro nezávislost, tak to by jsme ještě dál úpěli. Já ještě do teď obdivuji Masarykovo politické umění, že přiměl Západ, aby politicky bojoval za naši nezávislost. Vzpomeň si na to co řekl Chamberlain když odlétal za Hitlerem do Mnichova: Proč by měla jít Anglie do války kvůli nějakému Československu o kterém nic neví." A to už Československo 30 let existovalo!
Votan píše:
Pánové, o víkendu jsem objevil velmi zajímavý web s názvem EXODUS (
http://www.mujweb.cz/www/ceskyexodus). Tam je citován Masaryk, jenž poukazuje na to, že vybojování československé nezávisloti proběhlo v zahraničí, nikoliv doma kde opět všichni jen čekali:
MASARYK: "Trpělivé čekání na pád zralého ovoce nebylo bez souvislosti s některými stránkami české povahy, jak se vyvinula v moderním věku. Kdo se na Čechy dívá stále jako na potomky bojovných husitů, dívá se špatně"...