odpurce paleni v sudech píše:
Specialne pro Jirku Motycku.I kdyz vim ze nemas rad v dejinach vyrazivo typu "asi,mozna,treba atd"tak ti vzkazuji ze timto duchem komunikujes nejen ty ale i toto forum.
Než budu reagovat na další, začnu tímto... Snad, asi... jsou slova, která jsou důležitá zvláště v historické praxi, pokud nedokážem s jistotou říci, že tomu tak skutečně bylo. Historici se tomu někdy vyhýbají a mění tím historické vnímání - pouze do té doby, dokud se neukáže, že způsobili trapas. Jirka se nevyhýbá těmto slovům, ale především (co jsem si všiml) tzv. "paralelní historii", tedy slovům jako "kdyby" apod. To je zásadní rozdíl a nepochopení odlišného smyslu těchto slov.
Jinak Hus samosebou dostal svobodný glejt na volnou cestu až do Kostnice... jistě si nemyslel, že pro svou pravdu se již nevrátí (ač jeho přátelé ho přemlouvali a přislíbili ochranu na svém sídle, snad byli prozaičtější...?)... ale stalo se jak bylo.
Ovšem, za to co se mu stalo, (podobně jako Johance z Arku, která později byla prohlášena za svatou) bych já osobně nebyl tak "spravedlivý" jako Žižka, ale trestal bych podle po právu!
Teprve o mě by se učilo jako o "vrahovi", protože by zaplatili všichni, co k tomu měli nějaký dluh! A pak bych ani neřešil takové posměváčky, kteří neměří pravdu filosofickou hloubkou a křivdu-utrpení lidským hořem!