Právě je 22.11.2024 - 16:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 619 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 42  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 22.03.2009 - 11:58 
kazatel
kazatel

Jan píše:
Jen doufám, že s těma řeckokatolíkama ti to už došlo.

Nějak se mi to nezdá, protože když jsem mluvim s Řeky (pevninskými i ostrovními) a nebo se slovenskými grekokatolíky, tak mi říkali něco jiného. Takže jak jsem koupil, tak jsem prodal. Budu se na to muset ještě podívat, pozeptat se a proštudovat.
Pak je tu ale ještě jedna dost zásadní otázka. Proč by husité rozjížděli "námluvy" o spojení Čech s Byzancií, kdyby spadali pod Vatík? To by jsme si přeci moc od římanů nepomohli a ve výsledku by to pro nás bylo prašť jako bouchni.

PříspěvekNapsal: 22.03.2009 - 15:30 
křižák

Sabin píše:
Jan píše:
Jen doufám, že s těma řeckokatolíkama ti to už došlo.

Nějak se mi to nezdá, protože když jsem mluvim s Řeky (pevninskými i ostrovními) a nebo se slovenskými grekokatolíky, tak mi říkali něco jiného. Takže jak jsem koupil, tak jsem prodal. Budu se na to muset ještě podívat, pozeptat se a proštudovat.
Pak je tu ale ještě jedna dost zásadní otázka. Proč by husité rozjížděli "námluvy" o spojení Čech s Byzancií, kdyby spadali pod Vatík? To by jsme si přeci moc od římanů nepomohli a ve výsledku by to pro nás bylo prašť jako bouchni.

Při vší úctě, obávám se, že pleteš jabka a hrušky. "Námluvy s Byzancí" jsou záležitostí mezi husity a pravoslavnými. Pravoslavnými - ne řeckokatolíky. Byzanc už v té době byla autokefální církví - lokální církví pravoslavnou. V 16. století (konkrétně roku 1595, víc jak sto let po jednání husitů s Cařihradem) část pravoslavných na území dnešní Ukrajiny vstoupila do unie s Římem, čili uznala autoritu papeže. Říká se tomu Brest-Litevská unie a někteří pravoslavní to dodnes nemůžou vydejchat. Těmto pravoslavným, kteří přijali unii se začalo říkat "katolíci byzantsko-slovanského ritu" a v 18. století pro ně Marie Terezie zavedla zjednodušující a značně nepřesný název řeckokatolíci a ten přetrval dodnes a je pro ně nejužívanějším označením.
Mezi řeckokatolíky, jimž se také říká "uniaté" a pravoslavnými panovalo poměrně donedávna otevřené nepřátelství. Důkazem budiž sv. Josafat Kuncevič (jeho životopis http://www.acizek.nfo.sk/teolog/saints/ ... atkunc.htm ) který byl hodně tolerantní, ale nakonec ho pravoslavní umlátili, pro jistotu mu ještě prostřelili hlavu a hodili ho do řeky. A řeckokatolíci nezůstávali nic moc dlužní - viz pravoslavný světec Alexij Kubaljuk (životopis viz: http://www.orthodoxia.cz/svati/alexej-kabaljuk.htm ), toho sice nezabili, ale znepříjemnili mu život jak jen mohli.
Dnes už k sobě naštěstí obě církve našly cestu a vedou dialog. Ten je možný také díky tomu, že jsou tam tyto body:
- naprosto stejná liturgie (s tím rozdílem, že pravoslavní vzpomínají v mementu místního patriarchu a řeckokatolíci papeže)
- minimum věroučných rozdílů (k jejich součtu by postačily prsty jedné ruky)

P. S. Nevýhoda je, že pravoslavného a řekokatolíka na první pohled nerozeznáš a žel někteří méně aktivní věřící ani pořádně neví, zda jsou řeckokatolíci nebo pravoslavní. Jo a řeckokatolíci nemaj s Řeckem nic společného. Dotaz, proč se tedy tak jmenují, směřuj prosím na Marii Terezii.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 23.03.2009 - 20:29 
kazatel
kazatel

Díky za vysvětlení. Když nad tím přemýšlím, tak jsem se vlastně Řeků nikdy neptal jakého jsou vyznání, ale automaticky jsem bral, že grekokatolického. No a když se navíc dost nelichotivě vyjadřovali o Vatíku, tak jsem si to mylně spojil všechno dohromady.
Uznávám svou chybu z nevědomosti a tímto se omlouvám. :oops:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 23.03.2009 - 22:43 
cepník
cepník

no Jan musím uznat znalosti nějaký má jen je škoda,že je na druhý straně barikády. Jen mam prosbu když víš tolik o řeckokatolické církvi tak nám něco pověz o JEDNOTĚ BRATRSKÉ, CÍRKVI ČESKOSLOVENSKÉ HUSITSKÉ, ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVI EVANGELICKÉ. Třeba s tím nebudu souhlasit, ale člověk se pořád učí. Díky.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 23.03.2009 - 23:13 
křižák

Protestant píše:
no Jan musím uznat znalosti nějaký má jen je škoda,že je na druhý straně barikády. Jen mam prosbu když víš tolik o řeckokatolické církvi tak nám něco pověz o JEDNOTĚ BRATRSKÉ, CÍRKVI ČESKOSLOVENSKÉ HUSITSKÉ, ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVI EVANGELICKÉ. Třeba s tím nebudu souhlasit, ale člověk se pořád učí. Díky.
Takže nejdřív vememe CČSH. Ostatním se budu věnovat později, a dnes už to nebude, protože doba již pokročila a já musim zase ráno do práce, takže bych se rád trochu vyspal.

Tak tedy CČSH vznikla v roce 1920 (administrativně, 15.9.), přesněji již předešlého roku o Vánocích, kdy v některých katolických kostelích byla slavena česká bohoslužba. Tato denominace se původně jmenovala jen Církev československá (za protektorátu změněn dočasně název na Českomoravská), přízvisko husitská je až ze 60. let. U zrodu CČS stály modernistické skupiny původně římskokatolického duchovenstva v čele s Karlem Farským.
Původně měla CČS požadavek na spoluužívání římskokatolických kostelů, nebo případně docházelo i k svévolným záborům pod vlivem "reformního nadšení". Mezi katolíky a "čechoslováky" docházelo i lokálně ke konfliktům (viz: http://www.mujweb.cz/www/farnostsvateho ... nosti.html )
Objevovaly se plakáty hlásající, že vystoupení z katolické církve je věcí národní hrdosti a sebevědomí, čímž věc získala, řekněme tak trochu politický nátěr, protože celá první republika byla poznamenána Masarykovským "Pryč od Říma".
Stát začal poskytovat příspěvky na stavbu sborů CČS. Některé z těchto staveb lze pokládat za architektonicky velice povedené. Jak již výše zmíněno, za protektorátu byl název pozměnen na Církev Českomoravská.
Od 60. let 20. století je k názvu přifařen dovětek "husitská" a začínají se také světit ženy.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 23.03.2009 - 23:40 
cepník
cepník

no tohle známe my mysleli nějaký pikantnosti (jinak zábor katolického kostela byl taky veselý v Machově okr.Náchod)

Předmět příspěvku: známý ("Wanastowi) vjecy"
PříspěvekNapsal: 23.03.2009 - 23:49 
hejtman
hejtman

Protestant píše:
no tohle známe ...

... a to tě eště čekaj evangelíci a Jednota (nebo Církev bratrská?) ... :wink: :D

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.03.2009 - 00:08 
kazatel
kazatel

Jan píše:
a začínají se také světit ženy.
Což zde podotknu je dá se řící skoro světovým unikátem hodným obdivu.

A dále podotknu, že vystoupení tisíců a tisíců Čechoslováků z řad papeženců bylo provedeno spontálně a zcela dobrovolně se stali základem nové církve u nás. Dále následovali spontální sbírky a "akce Z" na vybudování stovek kostelů.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.03.2009 - 09:29 
kazatel
kazatel

Protestant píše:

Bratře Protestante, nenahrávej zbytečně na smeč. :wink: Tyhle informace se daji lehce stáhnout z internetu, takže se lehce může stát odborníkem.
To že jsem se nechal nachytat s těmi grekokatolíky je moje blbost (lépe řečeno lenost :oops: ). Sdělené informace jsem si špatně pospojoval dohromady a zbytek si neověřil v literatuře, no a pak jsem takhle narazil.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29.03.2009 - 11:59 
křižák

Sabin píše:
Bratře Protestante, nenahrávej zbytečně na smeč. :wink: Tyhle informace se daji lehce stáhnout z internetu, takže se lehce může stát odborníkem.
To že jsem se nechal nachytat s těmi grekokatolíky je moje blbost (lépe řečeno lenost :oops: ). Sdělené informace jsem si špatně pospojoval dohromady a zbytek si neověřil v literatuře, no a pak jsem takhle narazil.

Fajn, tak to uděláme takhle: abych nebyl v podezření, že informace stahuju, tož nebudu v "seriálu" o protestantech pokračovat.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 05.04.2009 - 18:47 
křižák

Rozdíl mezi katolictvím a husitismem? Tak pochvalně hodnocená CČSH donedávna neměla docela ujasněné některé části věrouky, což se katolíkům a pravoslavným nemůže stát, protože tam nejde nějaký překotný vývoj nalézt. Nauka je tam x století stále táž a rozdílů mezi katolíky a pravoslavnými je velice málo.

Předmět příspěvku: Re: Toulavá kamera
PříspěvekNapsal: 28.04.2009 - 21:36 
křižák

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
... To víš, doba, kdy se v husitství viděl vrchol národních dějin (viz třeba lieber Herr Palacký) minula ...
Ano, to je pravda, viz toto téma ... :wink:
Naštěstí se najde ještě "pár zoufalců a ztroskotanců", kteří to vidí v souladu s otcem zakladatelem moderní české historiografie, "milým panem Palackým". Budiž jim však přičteno k dobru, že jeho vědecké dílo dokáží korigovat posledními badatelskými počiny českých ale i zahraničních husitologů a komparovat s nejnovějšími odbornými publikacemi ...

Je třeba se dobrat v těchto tématech pravdy. Abych řekl pravdu, nepovažuji třeba takového Palackého (už vzhledem k jeho evangelictví, což nestranný náhled vpodstatě vylučuje) za personu zcela nestrannou. Psáno jest: "Veritas liberabit vos." - Pravda vás osvobodí. - a nikoliv "Palacký liberabit vos."
Evangelíci si ještě nedávno, spíš foukali bebíčka (Bééé, oni nás honili po lesích, když sme se tam modlili. Béééé, oni nám pálili knížky, bééé...) - viz rozruch kolem kanonizace sv. Jana Sarkandera Anno Domini 1997. Dle mého skromného názoru si evangelíci to svoje utrpení během rekatolitace donedávna přiživovali a zveličovali. Palackého náhled na husitství jako vrchol čes. dějin a na období pobělohorské jako na národní katastrofu hovoří za vše.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 04.05.2009 - 08:04 
kazatel
kazatel

Když zde čtu tyto bláboly choré mysli, musím poděkovat svým prarodičům, že mi vštěpili hrdost k národu a vlasti, místo toho, aby mi k Vánocům věnovali papeženeckou lobotomii mozku.
Jejich zvrácený pohled na svět a víru, je místy až neuvěřitelný. Jejich výkřiky vlastenectví a přitom pohrdání a urážení největších synů našeho národa, je dilinoidní schizochrenie nejhlubšího zrna.
Proto zde již nereaguji na tytu pseudonázory, protože je to zbytečná ztráta času. Pevně věřím, že těmto výplodům může věřit pouze jedinec s IQ retardované škeble.

Když to shrnu, tak samozřejmě může být Čech papežencem. Když může být náckem nebo komančem, tak proč by jím nebyl. Je to ale jenom důkaz zaprodanosti duše národa a zlomené páteře lidu.

Nikoho nesoudím, pouze nazývám pravými slovy vzniklé status quo.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 04.05.2009 - 15:17 
křižák

Budu se opakovat (doufám, že to zas někdo jednostranně nesmaže, když smazat, tak i ten Sabinův výtvor): Cítíš se zcela psychicky v pořádku? Nejsi náhodou nějakým způsobem utiskován, že si vylepšuješ sebevědomí takovýmito emocionálně - fantasmagorijními výlevy? No, když ty mou mysl označuješ za chorou a mé IQ (aniž mne blíže znáš - o tp si to děláš horší) přirovnáváš k retardované škebli, nezdá se ti, že si tím jaksi, řekněme to "pleno voce": dáváš vysvědčení tvé vlastní morální ubohosti? Já se k psychiatrizaci protivníka v disoutaci taky uchyluju, co bych to nepřiznal, ale jen vyjímečně, když vyčerpám všechnu svou diplomacii a takt.
Kdežto tenhle tvůj textík je už asi druhá "reinkarnace" téhož textu z diskuse dřívější. Že bys to měl uložené a jen to sem vkládal co kopii? Ty formulace jsem totiž už před časem u Tebe viděl.
A abychom to ukončili optimisticky - doporučuji (jak již onehdy) klid, horký čaj a nohy v teple.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 21.05.2009 - 19:34 
kazatel
kazatel

Už jsem nechtěl sem něco další psát, protože každý pravověrný Čech s troškem mozku v hlavě ví která bije.
Také mě nedonutili tisíce případů pedofílie po celém světě, ale co mě zdrtilo, byl asi šedesátiletý Ir, který před chvílí v televizi řekl: "Ano, těšili jsme se na Vánoce, protože ten den nás neznásilnili." Masakr! :shock:
Pokud někdo neviděl dnešní Události, tak se konkrétně jednalo o chovance římskokatolického chudobince zneužívaného kněžími i jeptiškami. Navíc tam takto zneužívaných chovanců byly stovky a co je strašnější, že o vše vědělo vedení papeženců i vrcholoví politici. :!:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 619 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 42  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]