Právě je 22.11.2024 - 22:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 371 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18.03.2009 - 09:43 
kazatel
kazatel

Jan píše:
Sabin píše:
Jan píše:
Sabin píše:
náboženský smír mezi drtivou většinou protestantů a menšinovými jednuškami. Všichni víme jak to po Bílé hoře dopadlo.

Jak by to dopadlo? Karta se obrátila...

"Život je jen náhoda, jednou jsi dole jednou nahoře..." jak praví klasik. :D :P :D :P

Je zajímavé, že v tomto případě mluvíš jak když másla ukrajuje o to, že se karta obrátila a když je to obráceně, tak mluvíš o masakru div ne o genocidě.
Jak už jsem ale psal. My si nemáme o čem povídat a já nehodlám ztrácet čas tvými bláboly, opravováním "chyb" a vyvracením tvého modloslužebnictví. Je to tvůj problém a ne můj. Také jsem psal, že tě nesoudím, abych nebyl souzen, takže se hoď doklidu a neházej na mě svoje viny. Věř si čemu chceš. Kdo chce být slepý, ať se nechá vodit. :wink:

Použil jsem pouze Tvůj způsob argumentace a už se Ti to nelíbí, hmmm.

Zajímavý je, že píšeš, že mě nechceš soudit abys nebyl souzen. Ale soudíš. Už to označení za modloslužbu je odsudek. Takže soudíš, a to co z toho v Písmu vyplývá víš...takhle se tomu svému souzení asi nevyhneš. :D

Svůj příspěvek jsem pozměnil. Byl jsi ale rychlejší se svou reakcí.

Předmět příspěvku: sčítání
PříspěvekNapsal: 18.03.2009 - 09:56 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... "Život je jen náhoda, jednou jsi dole jednou nahoře..." jak praví klasik. :D :P :D :P
Protože jsem vlastenec, ne však v tom dnešním zprofanovaném smyslu slova, a nelámu zatím stále ještě hůl nad tímto národem, tak mně v těchto souvislostech moc do smíchu není, to mi věř. Proč? ...

Jan píše:
Sabin píše:
náboženský smír mezi drtivou většinou protestantů a menšinovými jednuškami. Všichni víme jak to po Bílé hoře dopadlo.
Jak by to dopadlo? Karta se obrátila ...
Ano, obrátila. Bohužel.
Bigotní katolík Habsburk to tomuto z 90% evangelickému národu "osladil" a sečetl i s úroky, které si vybíral ještě dlouhých 300 let. :!: ... :evil:

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 18.03.2009 - 15:17, celkově upraveno 2

Předmět příspěvku: Re: sčítání
PříspěvekNapsal: 18.03.2009 - 10:40 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
Bigotní katolík Habsburk to tomuto z 90% evangelickému národu "osladil" a sečetl i s úroky, které si vybíral ještě dlouhých 300 let.

Dokonce se bitvy, například Třicetileté nebo Rakousko-Pruské války, schválně vedly na území Českého království, aby bylo vyhlazeno to České kacířské plémě. Synové našeho národa se stali pouze potravou pro děla nepřátel. K tomu připomeňme špízování vojsk a s ním ruku v ruce rabování, znásilňování a vraždění.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18.03.2009 - 15:24 
kazatel
kazatel

Ještě bych se pozastavil nad jedním slovem, které zde v poslední době stále čtu a to je slovo masakr.
Myslím, že slovem masakr by se dalo napříklat označit vykupování a shazování husitů do Kutnohorských šachet, upálení několika stovek zajatců ve stodolách po bitvě u Lipan nebo pobytí Šlikova moravského pluku u letohrádku Hvězda na Bílé hoře, ale jinak mi připadá užití slova masakr v určitých souvislostech, které zde byly uvedeny jako silně nadsazené a někdy až nevkusné.

PříspěvekNapsal: 18.03.2009 - 16:50 
křižák

Časopis RESPEKT někdy před nějakou dobou položil zástupcům různých církví otázku: Co by to znamenalo, kdyby se nalezlo skutečné Ježíšovo mrtvé tělo?

Z odpovědí vyjímám:

Neznamenalo by to vůbec nic. Bible nepracuje s vědecky ověřitelnými fakty, ale vyjadřuje své hluboké pravdy literární metodou obrazů, mýtů a legend.
Zdeněk Bárta
farář, Českobratrská církev evangelická

S věřícím člověkem tahle zpráva nic neudělá.
Jana Šilerová
biskupka CČSH

A postavme proti tomu slova Písma:
1. Korintským, 15. kapitola
Bible Kralická (1613):

14. A nevstal-liť z mrtvých Kristus, tedyť jest daremné kázaní naše, a daremnáť jest i víra vaše.
17. A nevstal-liť z mrtvých Kristus, marná jest víra vaše, ještě jste v svých hříších.
18. A takť i ti, kteříž zesnuli v Kristu, zahynuli.
19. Jestližeť pak v tomto životě toliko naději máme v Kristu, nejbídnější jsme ze všech lidí.

Oproti tomu dotazovaný katolický kněz, augustinián Juan Povecho z kláštera v Praze obstál se ctí:
Kdyby se nalezly skutečné Ježíšovy ostatky, pro křesťany by to znamenalo ohromné zklamání. Naše víra stojí a padá se vzkříšením Ježíše Krista, od vzkříšení se odvíjí vše ostatní. Kdyby se ukázalo, že Ježíš vzkříšen nebyl, ztratila by víra cenu. Říkal to ostatně už svatý Pavel: „A jestliže nebyl Kristus vzkříšen, pak je naše zvěst klamná, a klamná je i vaše víra.“ Pro křesťanství by to byl konec.

Celou anketu lze najít zde:
http://www.respekt.cz/clanek.php?fIDROC ... CLANKU=720

Otázka je:
Je víra reformovaných ještě biblická?

PříspěvekNapsal: 18.03.2009 - 17:54 
hejtman
hejtman

Jan píše:
Tohle mi stačí k tomu, abych byl rád, že jsem katolík
(... )
Otázka je: Je víra reformovaných ještě biblická?
S tím, cos nám tady chtěl patrně naznačit, se každý věřící křesťan musí vyrovnat po svém, bez ohledu na vyznání. Říká se tomu "svědomí víry".

Pro mne totiž vůbec není podstatné čemu a jak věří jiní, dokonce ani to, jakou vírou disponuje např. náš synodní senior. Konec konců mi do toho ani nic není, protože z eschatologického hlediska jde jen a pouze o mne jako jedince, protože o svoji spásu se musí "postarat" každý sám.
Takže nemám potřebu dělat nějaké fatální závěry z jakési ankety a už vůbec ne takové, abych z nich vyvozoval, čí víra je hlubší nebo "bibličtější". To ponechme třeba teologům ... :wink:

Kam se nás to předchozím příspěvkem snažíš najednou odvést od tohoto diskurzu? ...
Spíš by sis měl projít témata, kam jsi přispíval (vč. tohoto) a projít příspěvky, které zůstaly bez (tvé) odpovědi. Řeknu ti, je jich požehnaně.
:wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18.03.2009 - 20:06 
kazatel
kazatel

Ale no tak. Tohle nic nedokazuje a už vůbec ne to, že je dobré býti Římanem. :roll:
Třeba tisíc protestantů řeklo, že by uznali svůj omyl a tisíc papeženců třeba řeklo, že by se o to dříve Vatík postaral, aby se ta informace nedostala mezi lidi. Všichni víme jak je jednoduché zkreslovat televize, noviny, ankety, vytrhávat věci z kontextu (Juan toho řekl nějak více, ne?) a podobné záležitosti. V MF Dnes napsali titulek Žižka-Usáma středověku. Proč by to nenapsali když je vlastní Germáni. Takže tyto záležitosti mě nechávají v klídku-místku.
Platí to co jsem už zde několikrát napsal. Jde o mě, mé svědomí a mou nesmrtelnou duši. Já sám budu stát před Pánem a já sám budou souzen za své hříchy. Tam nebudou platit výmluvy na to, že mi něco nějaký šéf nakázal.

Naposledy upravil Sabin dne 18.03.2009 - 20:32, celkově upraveno 3

PříspěvekNapsal: 18.03.2009 - 20:13 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
Kam se nás to předchozím příspěvkem snažíš najednou odvést od tohoto diskurzu? ...
Spíš by sis měl projít témata, kam jsi přispíval (vč. tohoto) a projít příspěvky, které zůstaly bez (tvé) odpovědi. Řeknu ti, je jich požehnaně.

Víš že jsem si toho také všiml. Jak na něco není odpověď tak rychla šup šup jiné téma a ať mi znovu a opět vysvětlujeme, obhajujeme a zdokumentováváme.

PříspěvekNapsal: 18.03.2009 - 20:44 
křižák

Sabin píše:
Jiří Motyčka píše:
Víš že jsem si toho také všiml. Jak na něco není odpověď tak rychla šup šup jiné téma a ať mi znovu a opět vysvětlujeme, obhajujeme a zdokumentováváme.

Prostě mě to zaujmulo, tak jsem to sem šoupnul. Zajímaly mě vaše reakce. A mám důležitější věci na starosti, než se hrabat v "archivu". Není to o tom, že bych neměl jak odpovídat, ale nejsem na tom nejlíp s časem, proto reaguju jen na to, co je "na ráně".

Předmět příspěvku: jóóó, to známe ...
PříspěvekNapsal: 18.03.2009 - 21:52 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... Zajímaly mě vaše reakce...
... a k čemu jsi dospěl? To by zase fakt docela zajímalo nás. :wink:

Jan píše:
... A mám důležitější věci na starosti, než se hrabat v "archivu" ...
Zadarmo ti poradím. Reaguj hned, tedy pokud víš jak, a nemusíš se pak vůbec "hrabat v 'archivu'" ... :idea:

Jan píše:
... Není to o tom, že bych neměl jak odpovídat, ale nejsem na tom nejlíp s časem, proto reaguju jen na to, co je "na ráně".
Nechci tě podezřívat z vejmluvy, ale čas nemá nikdo z nás, pokud je zaměstnaný, má třeba i rodinu, ap., že.
Navíc jsi vstoupil do jámy lvové, to ti je doufám už teď jasný. Ale zase na druhou stranu jsi mohl poznat, že tě tady - podobně jako Daniela - žádný "lev nesežere". A to ani virtuálně. :wink: :D

Abys nemusel vážit svůj tak drahocený čas a hledat v "archivu" příspěvků, na něž ještě nestačil ani usednout prach, tak mi dovol, abych ti připomněl patrně ty nejflagrantnější případy, kdy příspěvky zvostaly bez adekvátní odezvy, a pomoz nám odvrátit podezření, že se podobně jako tví souvěrci dopouštíš staletími prověřených stejných katolických praktik. Tak tedy:
1) tady nezodpovězená přímá otázka týkající se Husa.
2) v reakci na tohle jsem např. očekával nějaké biblické odkazy na opodstatněnost
.....klášterů a byl jsem upřímně zvědav. Nic ...
3)
JM teprve před 2 dny píše:
... Mohl jsem to klidně zamlčet, ale neučinil jsem tak, neboť tyto stránky nejsou o tendenčním hodnocení husitské éry, jak se mnozí odpůrci tohoto serveru mylně domnívají. Nebo se o to aspoň ze všech sil upřímně snaží(m). :|
BTW. Od svého oponenta bych očekával podobný přístup. Třeba např. v podobě krátkého vyjádření k Opatovicím. ...
.......Leč čekal jsem marně ... :(

... atd. ...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 21.03.2009 - 11:46, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Sarkander aj.
PříspěvekNapsal: 21.03.2009 - 09:41 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... A ukončil bych tento svůj příspěvek slovy jedné mooooc krásné písně z Velehradu: "Víře vždy věrni budou Moravané, dědictví otců zachovej nám Pane." - dědictví takových jako byli Cyril s Metodějem, sv. Václav, Prokop, Vít, sv. biskup Vojtěch, sv. Jan Sarkander umučený protestanty ...

Aby se Jan ani nikdo jiný mylně nedomníval, že toto fórum je jednostranné, tendenční, neobjektivní nebo konfesně nevyvážené a že toho, co vytýkáme jiným, se sami "dopouštíme" také (např. že reagujeme jen na to, co se nám hodí), rád bych všem s důrazem připomenul také tento příspěvek z doby, kdy tady Jan ještě nebyl ani zaregistrován. :!: ... :wink: :|

Předmět příspěvku: Re: Sarkander aj.
PříspěvekNapsal: 21.03.2009 - 17:34 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
Aby se Jan ani nikdo jiný mylně nedomníval, že toto fórum je jednostranné, tendenční, neobjektivní nebo konfesně nevyvážené a že toho, co vytýkáme jiným, se sami "dopouštíme" také (např. že reagujeme jen na to, co se nám hodí), rád bych všem s důrazem připomenul také tento příspěvek z doby, kdy tady Jan ještě nebyl ani zaregistrován. :!: ... :wink: :|

Tak jsem tak učinil, ale myslím si, že se ti to tuze moc líbit nebude.

Předmět příspěvku: Re: jóóó, to známe ...
PříspěvekNapsal: 22.03.2009 - 00:19 
křižák

Jiří Motyčka píše:
v podobě krátkého vyjádření k Opatovicím. ... Leč čekal jsem marně ...
Kdo si počká, ten se dočká.

Je to jejich selhání (dotyčných, co klášter napadli), jistě nedobré, to uznávám. Tohle "vzetí církevního zboží do ochrany" bylo mezi katolickými pány žel v této době častější. Nicméně, pokud se soustředíme na Církev, tak ta na tom jen a jen trpěla. Prostě i mezi těmi, kdo se hlásí ke katolictví se vyskytnou "černé ovce".

Předmět příspěvku: Re: Sarkander aj.
PříspěvekNapsal: 22.03.2009 - 01:02 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
Jiří Motyčka píše:
Tak jsem tak učinil, ale myslím si, že se ti to tuze moc líbit nebude.
Nevím, co máš na mysli. :?
Tebe se ta moje replika snad ani netýkala ... :wink:

Předmět příspěvku: Re: bla, bla, bla ...
PříspěvekNapsal: 22.03.2009 - 01:59 
křižák

Jiří Motyčka píše:
BTW. Jan Palach, který si tolik Husa oblíbil, se taky "tvrdohlavě" nechtěl smířit s normalizací. :evil:

Nejsem si zcela jist, zda sebeupálení je nejlepším výrazem odporu... živej mohl bejt daleko prospěšnější, myslím. No, vybral si sám.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 371 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]