Právě je 22.11.2024 - 17:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 371 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 15.03.2009 - 20:23 
kazatel
kazatel

Protestant píše:
no oblbovat mladý to můžete to jo,ale nás nepřesvědčíte nikdy!!! Pro nás jsou ti vaši hodní jezuité gauneři!!!!!! Díky ty vaši svaté a jediné pravé církvi zrovna třeba moji předci utekli z Čech.

.... a ještě království které bylo úspěšně nasměrováno do novověku dostali opět na začátek temného středověku, kde selský člověk musel být negramotný, musel makat, držet hubu a hlavně nepřemýšlet!

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 09:45 
křižák

Sabin píše:
Ještě jsem ve vyjmenovávání našich předků na které musíme býti hrdi zapomněl na ty tisíce obrozenců a Sokolů.

Nezapomínej, že mezi obrozenci byla řada katolických kněží a P. Jakub Deml, taky katolický kněz, cvičil jeden čas v Sokole :P pak se na to sice vykašlal, protože tam postrádal duchovní náboj, ale jistý období Sokolem byl... :P :D

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 09:46 
křižák

Sabin píše:
Protestant píše:
no oblbovat mladý to můžete to jo,ale nás nepřesvědčíte nikdy!!! Pro nás jsou ti vaši hodní jezuité gauneři!!!!!! Díky ty vaši svaté a jediné pravé církvi zrovna třeba moji předci utekli z Čech.

.... a ještě království které bylo úspěšně nasměrováno do novověku dostali opět na začátek temného středověku, kde selský člověk musel být negramotný, musel makat, držet hubu a hlavně nepřemýšlet!

Čím nasměrováno do novověku? Masakrováním husitských odpůrců jistě ne.

Předmět příspěvku: kontinuita
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 11:52 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... Čím nasměrováno do novověku? ...
Ty to opravdu nevíš, nebo spíš nechceš vědět? ... :wink:

Jde o kontinuitu husitské revoluce vrcholící vyhlášením Jihlavských kompaktát v r. 1436, povolením legálního dvojvěří v první zemi v Evropě potažmo na světě, vyhlášením Kutnohorského náboženského míru v r. 1485 už za Jagellonců a ve finále vrcholící Českou konfesí z r. 1575, etc.

V Markrabství moravském a Českém království, kde platila kompaktáta a kde táboři sice kompaktáta neuznali, ale vytvořili vlastní konfesi nezávislou na Římu, se jednalo o první velevýznamný krok na cestě k náboženské toleranci a svobodě vyznání. A to je největší odkaz husitství pro celý křesťanský svět, který musel být vykoupen potoky krve a nesčetnými životy nejen Božích bojovníků, neb doba 100 let před Lutherem ještě nechápala ani neuzrála k raně novověké reformaci německého a Kalvínského střihu.
Ano, vyhlášením kompaktát, povolením dvojvěří, Kutnohorským náboženským mírem a v neposlední řadě zrozením Jednoty bratrské husitství jednoznačně nakročilo do novověku. S tím souhlasit pochopitelně nemusíš, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

Pro katolíky, kteří důsledně oddělují revoluci od české reformace nebo pro ty katolíky, kteří se dokonce dodnes nevyrovnali s fenoménem protestantizmu a protestantské církve považují za sekty, nebude výše uvedené relevantním argumentem. Bohužel.

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 27.06.2009 - 13:14, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Re: kontinuita
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 12:19 
křižák

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
... Čím nasměrováno do novověku? ...
Ty to opravdu nevíš, nebo spíš nechceš vědět? ... :wink:

Jde o kontinuitu husitské revoluce vrcholící vyhlášením Jihlavských kompaktát v r. 1436, povolením legálního dvojvěří v první zemi v Evropě potažmo na světě, vyhlášením Kutnohorského náboženského míru v r. 1485 už za Jagellonců a ve finále vrcholící Českou konfesí z r. 1575, etc.

V Markrabství moravském a Českém království, kde platila kompaktáta a kde táboři sice kompaktáta neuznali, ale vytvořili vlastní konfesi nezávislou na Římu, se jednalo o první velevýznamný krok na cestě k náboženské toleranci a svobodě vyznání. A to je největší odkaz husitství pro celý křesťanský svět, který musel být vykoupen potoky krve a nesčetnými životy nejen Božích bojovníků, neb doba 100 let před Lutherem ještě nechápala ani neuzrála k raně novověké reformaci německého a Kalvínského střihu.
Ano, vyhlášením kompaktát, povolením dvojvěří, Kutnohorským náboženským mírem a v neposlední řadě zrozením Jednoty bratrské husitství jednoznačně nakročilo do novověku. S tím souhlasit pochopitelně nemusíš, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

Pro katolíky, kteří důsledně oddělují revoluci od české reformace nebo pro ty katolíky, kteří se dokonce dodnes nevyrovnali s fenoménem protestantizmu a protestantské církve považují za sekty, nebude výše uvedené relevantním argumentem. Bohužel.

V případě husitství se obávám, že revoluce s násilnostmi a pokus o reformu Církve tu šly ruku v ruce velice těsně, takže já to od sebe oddělovat nebudu, protože to z mého pohledu dost dobře nejde.

Mimochodem Chelčický je mi milejší než všichni husiti dohromady - ten měl jasno v tom, že reformaci nelze uskutečnit s mečem v ruce. Vím, husitům násilí povolila pražská univerzita, jenže to ještě automaticky nemusí znamenat, že je to dobře.

PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 13:29 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... V případě husitství se obávám, že revoluce s násilnostmi a pokus o reformu Církve tu šly ruku v ruce velice těsně, takže já to od sebe oddělovat nebudu...
Proč cituješ celý můj předchozí příspěvek, když pak napíšeš tohle? ... :roll: :?
Protože nechceš pochopit to o tom novověku, tak ani nechceš pochopit, že bez revoluce by nebylo české reformace. To je axiom.

Jan píše:
... Mimochodem Chelčický je mi milejší než všichni husiti dohromady - ten měl jasno v tom, že reformaci nelze uskutečnit s mečem v ruce. Vím, husitům násilí povolila pražská univerzita, jenže to ještě automaticky nemusí znamenat, že je to dobře.
Ano, Chelčický, svým myšlením reformátor a protestant, se najednou hodí a je pohotově po ruce, rozumím. :twisted:
No, ty u Chelčického akcentuješ meč duchovní, my zase jeho duchovní otcovství Jednoty bratrské. A vo tom to je. :wink:
Pražská univerzita nepovolila husitům násilí, ale použití světského meče pro obranou válku, pro obranu Božího zákona a toto rozhodnutí učinila těsně před 1. kruciátou. To není slovíčkaření. :!:
Něco o tom taky tady...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 27.06.2009 - 13:15, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 14:09 
kazatel
kazatel

Jan píše:

Jestli se chceš bavit o nějaké genocidě, tak tu vidím pouze ze strany tvých soukmenovců, kteří jsem přišli pod prapory s křížem a vraždili všechny Čechy (Moravany i Slezany) a bylo jim totálně šumák jestli jsou to husité nebo papeženci. Takže už prosím tě nech této Vatíkovské demagogie.
To jsem ale odbočil od tvé otázky. Pokud jde o směr do novověku, tak tím myslím vzdělanost mezi prostým lidem, prosperující ekonomika budovaná na zárodky "buržoazie" a v neposlední řadě náboženský smír mezi drtivou většinou protestantů a menšinovými jednuškami. Všichni víme jak to po Bílé hoře dopadlo.

PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 14:41 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
No, ty u Chelčického akcentuješ meč duchovní, my zase jeho duchovní otcovství Jednoty bratrské. A vo tom to je. :wink:
Pražská univerzita nepovolila husitům násilí, ale použití světského meče pro obranou válku, pro obranu Božího zákona a toto rozhodnutí učinila těsně před 1. kruciátou. To není slovíčkaření. :!:
Něco o tom taky tady...

Chelčického myšlenky jsou jistě chválihodné a Jednota bratrská je asi nejzářivější květinou, která vyrostla na naší zahrádce. Z mého pohledu se ale strom svobody někdy musí zalít vlasteneckou krví, aby mohl dále růst. A někdo se bohužel musí zašpinit krví, aby mohli tito filozofové tvořit své myšlenky. Z Božího pohledu je to ale samozřejmě nesmysl a rouhání.
Pokud jde o pozvednutí světského meče proti křižákům, tak plně souhlasím s postojem Pražské univerzity, že jsme měli plné právu bránit svou otčinu, životy a hlavně odkaz Mistra Jana. Lapidárně řečeno, kdyby nás nechali napokoji nemuseli pak brečet, že jsme jich tolik předčasně poslali na Boží soud.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 17:45 
křižák

Sabin píše:
Jan píše:

Jestli se chceš bavit o nějaké genocidě, tak tu vidím pouze ze strany tvých soukmenovců, kteří jsem přišli pod prapory s křížem a vraždili všechny Čechy (Moravany i Slezany) a bylo jim totálně šumák jestli jsou to husité nebo papeženci. Takže už prosím tě nech této Vatíkovské demagogie.
To jsem ale odbočil od tvé otázky. Pokud jde o směr do novověku, tak tím myslím vzdělanost mezi prostým lidem, prosperující ekonomika budovaná na zárodky "buržoazie" a v neposlední řadě náboženský smír mezi drtivou většinou protestantů a menšinovými jednuškami. Všichni víme jak to po Bílé hoře dopadlo.

Rozkvět naší země započal s Karlem IV. což byl katolík, to se okecat nedá. A mohlo to pokračovat, kdyby se husiti nezbláznili a nezačali blbnout natolik, až to bylo v očích "protivné strany" neúnosné.
Nátěr pochybného království získaly Čechy už za Václava IV. který umučil Jana z Pomuku, pražský arcibiskup Jan z Jenštejna pak za krátký čas zdrhnul do Říma (bál se krále, nechtěl skončit podobně jako Jan z Pomuku, u alkoholika Václava IV. člověk nikdy nevěděl), takže o vraždě duchovního s účastí krále se papež mohl dozvědět.

Předmět příspěvku: pel mel ...
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 18:36 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... Rozkvět naší země započal s Karlem IV. což byl katolík, to se okecat nedá...
To se fakt okecat nedá. :!: Když v tý době jiná křesťanská konfese nebyla, čímž se tento argument stává naprosto irelevantním.

Jan píše:
... Nátěr pochybného království získaly Čechy už za Václava IV. ...
Oddělujme, prosím husitství od vlády Václava IV. Dopředu odmítám primitivní "argument" z oboru kontrafaktuální historie, že nebejt Vaška, nebylo by husitské revoluce. :P

P.S. Oba čeští králové, táta i syn tady na fóru mají svoje samostatná témata, kde je možné se "vyřádit". Rovněž tak Jan Nepomucký, ten dokonce disponuje dvěma tématy! Ale to jen tak mimochodem. :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 21:52 
kazatel
kazatel

Jan píše:
s Karlem IV. což byl katolík, to se okecat nedá.
Ale dá se to okecat, protože byl římským katolíkem. Nezapomínej, že katolíků je na světě více.

Jan píše:
Rozkvět naší země započal s Karlem IV.
Vím, že plno bratrů a i papeženců teď se mnou nebude souhlasit, ale rozkvět Českého království za Karla IV. byl pouze pozlátkem. To, že svou moc optřel o církev bylo danajským darek pro jeho syna. Dle mého názoru umřel v pravou chvíli, než by se mu to začalo hroutit mezi prsty. Jak mohla dále naše země vzkvétat, když polovina půdy patřila Vatikánským vydřiduchům a každý pátý občan prahy byl nějaký kuklík, bosák nebo jiné netáhlo? Byla to slepá mrtvá ulička. Papiňák který naplnil otec a syna zabil.
To že uměle nasměroval 2 hlavní obchodní cesty, aby procházeli skrze Čechy, tedy po delší cestě a ihned po jeho smrti se okamžitě vrátili do původních kolejí, už je jen na okraj.
Jestli je pro tebe důkazem rozkvětu Čech to, že se rozléhali od moře k moři, tak já spíš sáhnu po rozkvětu ducha a těla a stačí mi naše malá kotlina.

Jan píše:
A mohlo to pokračovat, kdyby se husiti nezbláznili a nezačali blbnout natolik, až to bylo v očích "protivné strany" neúnosné.
Nesmysl.
Výše uvedené dokazuje, že je toto jen obviňování někoho za vinu jiného.

Předmět příspěvku: Re: pel mel ...
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 21:55 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
P.S. Oba čeští králové, táta i syn tady na fóru mají svoje samostatná témata, kde je možné se "vyřádit". Rovněž tak Jan Nepomucký, ten dokonce disponuje dvěma tématy! Ale to jen tak mimochodem. :wink:

Bratře Jiří, omlouvám se, že jsem nepoužil ta správná témata, ale nějak mě to tu u nás zase začalo bavit, tak jsem se (jak říká Jan) emocionálně zapojil.

Předmět příspěvku: Re: pel mel ...
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 22:04 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
... Bratře Jiří, omlouvám se, že jsem nepoužil ta správná témata ...
To mě ani tak nevadí, jako stále chybějící odpověď na příspěvek v Žižkovi, kde stále kvůli tobě čekám s přesunem ... :wink:

Sabin píše:
... ale nějak mě to tu u nás zase začalo bavit ...
Tak já byl furt přesvědčen, že te to nikdy bavit nepřestalo ... :D
Tohle jsou žabomyší války, tím pravým kolbištěm vulgo "teráriem" jsou odborná témata o historii a jejich kontroverzích ... :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 22:36 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
Sabin píše:
... Bratře Jiří, omlouvám se, že jsem nepoužil ta správná témata ...
To mě ani tak nevadí, jako stále chybějící odpověď na příspěvek v Žižkovi, kde stále kvůli tobě čekám s přesunem.
Myslíš toto?
Jan píše:
Sabin píše:
Nevím sice proč, ale rozhodně jsem proti.
Bratříčku, já vim proč...
O tom by se sice s úspěchem dalo pochyboval, ale nebudu soudit, abych nebyl souzen.

Jan píše:
Protože jsem zastáncem názoru, že reforma se nedá dělat "odspodu" nebo "z lidu" - protože dochází k přehmatům, které se pak omlouvají výmluvami o "kácení lesa a lítání tříšek".
Plně souhlasím, ale jestli narážíš na husitskou reformaci, tak ta nevzešla odspodu, ale přišla z Pražského vysokého učení.

Jan píše:
Husitství je pro mě prostě učebnicový příklad, jak se revoluce dělat nemá, jak z původně dobrého záměru vznikne několikaletý masakr... a takhle si reformu vůbec, ale vůbec nepředstavuju.
Masakr? Nestěžuj si, ještě je vás tady dost.
Jak si představuješ reformu? Dobrý den svatý otče, navrhuji vrátit se k chudobě prvotní církve. Ano milý synu máš pravdu. Ihned vše rozdáme chudým.
Nenech se vysmát. Kdy mohli husité svobodně a veřejně diskutovat o Pravdě (o reformaci)? Až v Bazileji, když už papeženci nevěděli kudy kam. A i to byla jenom lstivá záminka.

Jan píše:
Já se v těhlech věcech nehodnotím, ale vše přenechávám Bohu, jak ten si to přebere.
Mě by zajímalo jak si každou neděli přebýrá to, že nedodržujete přikázání Krista o přijímání krve a těla Páně.

Jan píše:
Přehlížím argumenty? Zatím jsem od tebe neviděl žádné, které by nezaváněli Jiráskem a jeho jasně prohusitskou interpretací.

Jirásek byl romanopisec nikoliv historik, tudíž vycházím například z Kejře,Pelcla, Tomka, Novotného, Šmahela nebo Čorneje.

Předmět příspěvku: zespodu, když to nešlo shora
PříspěvekNapsal: 16.03.2009 - 23:25 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
... Masakr? Nestěžuj si, ještě je vás tady dost. ...
Ale, no tak. :!:
Sabine, toho snad opravdu není třeba. :roll: Myslel jsem, že tady nejde "vo život", ale o svobodnou výměnu názorů. Neměl by se názor na události před 6 stoletími promítat do konfesních animozit současnosti. :|

Sabin píše:
Jan píše:
Protože jsem zastáncem názoru, že reforma se nedá dělat "odspodu" nebo "z lidu" - protože dochází k přehmatům, které se pak omlouvají výmluvami o "kácení lesa a lítání tříšek".
Plně souhlasím, ale jestli narážíš na husitskou reformaci, tak ta nevzešla odspodu, ale přišla z Pražského vysokého učení...
No, ale z pohledu Římské kurie to bylo stejně "odspodu". No a co jako? ... :?

Kvůli reformě církve se dokonce sešel nejvyšší synod, koncil v Kostnici. A výsledek? Nula, čistá nula, anglicky ZERO. :!:
No, a tak to vzali do rukou husiti v Čechách, a to pěkně vod podlahy, když odshora to nešlo, protože nebyla ani vůle. Jakákoli jiná interpretace je účelové překrucování dějinných událostí, kde přání je otcem myšlenky.

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 16.03.2009 - 23:56, celkově upraveno 1

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 371 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]