Jan píše:
Kolegáčku, nechtěl byste trochu mírnit své výlevy? Nevím jak to máte vy s těmi "muzei bez Boha". Moje zkušenost je totiž taková, že v katolickém kostele, kde je svatostánek (To je ta skřínka na hlavnim oltáři, kdybyste nevěděl vo co gou, nejedná se o nějakou budovu) s Eucharistií, tam se cítím dobře a ty ozdoby kolem mě zas až tak nezajímaj. Proč se tam cítím dobře - protože v Eucharistii je tam sám Kristus a to trvale.
Kdežto když přijdu k protestantům, mám li být naprosto upřímný, mám z jejich kostelů a modliteben pocit duchovní prázdnoty - není tam ta Eucharistie a kostel sám mi svou architekturou většinou připomíná přednáškovej sál bez duchovní náplně.
A to je právě asi ten nejviditelnější rozdíl mezi námi. Strohost a jednoduchost protestantských kostelů, kde se myšlenky nerozptylují, ale rovnou letí za naším nebeským Otcem a jednuškovými kostely, které měli udělat dojem na prosté sedláčky, aby si sedl na řiť a padali z nich i poslední grošíky.
Jako stavař a milovník umění, ale musím uznat, že tyto románské a gotické (baroko se mi už nelíbí) stavby jsou oprravdu krásné.
p.s. kolegáček mluví sám za sebe, takže nemusíš používat oslovení Vy...
...
neboť my si tady na fóru všichni tykáme bez ohledu na konfesi, barvu pleti, sexuální orientaci a sociální postavení. To chtěl naznačit bratr Sabin, že; dodává moje maličkost, hejtman JM
Ano, to je pravda. A taky, že mluvím jenom za sebe a ne za ostatní bratry.