Právě je 22.11.2024 - 10:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 371 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: jabka a hrušky
PříspěvekNapsal: 10.02.2009 - 20:20 
křižák

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
... Rád bych připomenul, že exkomunikace byla uvalena na základě nedovoleného přijetí svěcení na biskupa, s holokaustem celá exkomunikace a její sejmutí nemá co dělat. Nemíchejme hrušky a jablka.
O. K. :!:
Dovolím si tedy Pepovi Ratzingerů zadarmo poradit, když to s touhle kauzou tak zvojtil, že Židé chtějí přerušit dialog s Vatikánem.
Tak ať si ho omilostní za to první a hned v následující vteřině opět zase exkomunikuje za popírání holokaustu. Aby jaksi nesčítal jabka s hruškama ... :wink:

Exkomunikace se ale vztahuje pouze na náboženské otázky. Popírání holocaustu je záležitost nemající s věroukou co do činění. Čili za jeho názor netýkající se náboženství jej nikdo exkomunikovat nemůže. Může pouze vyjádřit nesouhlas s jeho stanovisky, což papež myslím velice zřetelně učinil.
Je lepší se v otázkách katolictví obracet na oficiální zdroje a nikoliv na česká media, jejihž zprávy z církevního prostředí jsou ve většině případů dost nedůvěryhodné. Tím se nijak nezastávám onoho biskupa, co holocaust popíral. Já s názorem tohoto člověka nesouhlasím a plně se stavím za papeže.

PříspěvekNapsal: 10.02.2009 - 22:57 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... Je lepší se v otázkách katolictví obracet na oficiální zdroje a nikoliv na česká media, jejihž zprávy z církevního prostředí jsou ve většině případů dost nedůvěryhodné...
:shock: No, já se na nikoho nepotřebuji "obracet", tj. ani na oficiálního mluvčího Vatikánu, ani na česká masmédia a jejich šéfredaktory. Mám už ňákej křížek na hrbu, takže - s dovolením - mám na to svůj vlastní názor a nepotřebuji, aby mi někdo napovídal. Dále mi taky stačila relativně příkrá a docela rozhořčená reakce primase českého, kardinála Vlka, který údajně nemá ve Vatikánu úplně nejlepší pozici, ale jeho reakce mě tentokrát příjemně překvapila. Neboť zlehčovat jakýmkoli způsobem utrpení milionů Židů v době 2ww se prostě nemá a ani nesmí. Nebo se snad pan biskup Richard Williamson taky domnívá, že jsou Židi zodpovědní za Ježíšovu smrt na kříži, takže schvaluje i tyto novodobé pogromy 20. století, co do počtu mrtvých nesrovnatelných s těmi ve středověku? ... :roll:
A to i při důsledném oddělení toho, co možná pro katolickou církev vykonal a jeho věroučných a náboženských názorů od jeho privátních názorů týkajících se holokaustu. Abych zase nesčítal jabka z hruškama. Je ale zásadní otázkou, zda lze vůbec v této politováníhodné kauze právě tohle u věřícího křesťana oddělit, že. :wink:

BTW. Představ si, kdybych se v současné době "obrátil" na oficiální katolické zdroje a požádal je např. o jejich názor na Husovo odsouzení a jeho kauzu, co by mi asi tak sdělili? No, nebudu tě napínat. Byl by to názor subjektivní, tendenční, pro mne tedy naprosto nepřijatelný, takže bych si raději tu oficiální "kolkovanou žádost" s docela klidným svědomím odpustil. :wink: :|

PříspěvekNapsal: 11.02.2009 - 14:36 
křižák

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
... Je lepší se v otázkách katolictví obracet na oficiální zdroje a nikoliv na česká media, jejihž zprávy z církevního prostředí jsou ve většině případů dost nedůvěryhodné...
:shock: No, já se na nikoho nepotřebuji "obracet", tj. ani na oficiálního mluvčího Vatikánu, ani na česká masmédia a jejich šéfredaktory. Mám už ňákej křížek na hrbu, takže - s dovolením - mám na to svůj vlastní názor a nepotřebuji, aby mi někdo napovídal. Dále mi taky stačila relativně příkrá a docela rozhořčená reakce primase českého, kardinála Vlka, který údajně nemá ve Vatikánu úplně nejlepší pozici, ale jeho reakce mě tentokrát příjemně překvapila. Neboť zlehčovat jakýmkoli způsobem utrpení milionů Židů v době 2ww se prostě nemá a ani nesmí. Nebo se snad pan biskup Richard Williamson taky domnívá, že jsou Židi zodpovědní za Ježíšovu smrt na kříži, takže schvaluje i tyto novodobé pogromy 20. století, co do počtu mrtvých nesrovnatelných s těmi ve středověku? ... :roll:
A to i při důsledném oddělení toho, co možná pro katolickou církev vykonal a jeho věroučných a náboženských názorů od jeho privátních názorů týkajících se holokaustu. Abych zase nesčítal jabka z hruškama. Je ale zásadní otázkou, zda lze vůbec v této politováníhodné kauze právě tohle u věřícího křesťana oddělit, že. ...

To ale nemění nic na tom, že exkomunikace se týká jen a pouze věrouky, nikoliv lidského materiálu.

PříspěvekNapsal: 11.02.2009 - 14:58 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... To ale nemění nic na tom, že exkomunikace se týká jen a pouze věrouky, nikoliv lidského materiálu.
Jistěže nemění a já tomu rozumím.
Ale o tom je katolicizmus v celých svých dějinách. Na věcné argumenty poctivě snešené odpovídat stále jenom stejnými dogmaty, frázemi nebo klišé, která netřeba dále ničím podpírat a od nichž se nelze odchýlit. A to je ještě ten "lepší" případ. Ten horší případ je, když se prostě neodpoví vůbec.
Obávám se však, že tento konkrétní "lidský matroš" se svými privátními názory týkajícími se holokaustu prokazuje katolické církvi medvědí službu a v očích zbytku veřejnosti a to nejen křesťanské ji poškozuje daleko více než svými eventuálními chybnými věroučnými názory. :idea: A k tomu by se tato církev v čele s papežem měla rázně postavit, pokud ji na jejím obrazu před světem ještě vůbec záleží.
S kreditem totiž nelze hazardovat. :!:

PříspěvekNapsal: 11.02.2009 - 17:53 
křižák

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
... To ale nemění nic na tom, že exkomunikace se týká jen a pouze věrouky, nikoliv lidského materiálu.
Jistěže nemění a já tomu rozumím.
Ale o tom je katolicizmus v celých svých dějinách. Na věcné argumenty poctivě snešené odpovídat stále jenom stejnými dogmaty, frázemi nebo klišé, která netřeba dále ničím podpírat a od nichž se nelze odchýlit. A to je ještě ten "lepší" případ. Ten horší případ je, když se prostě neodpoví vůbec.
Obávám se však, že tento konkrétní "lidský matroš" se svými privátními názory týkajícími se holokaustu prokazuje katolické církvi medvědí službu a v očích zbytku veřejnosti a to nejen křesťanské ji poškozuje daleko více než svými eventuálními chybnými věroučnými názory. :idea: A k tomu by se tato církev v čele s papežem měla rázně postavit, pokud ji na jejím obrazu před světem ještě vůbec záleží.

Jo, církev tím poškodil, ale exkomunikovat ho za to nelze.

PříspěvekNapsal: 11.02.2009 - 19:18 
hejtman
hejtman

A tak porád dokola. :roll:
Počínaje tímto mým příspěvkem se snad už vo žádný exkomunikaci nezmiňuju! ...
:twisted:

Jan píše:
... Jo, církev tím poškodil, ale exkomunikovat ho za to nelze.
Ale co s tím?
Nejlíp nechat to bejt a až se na omilostněnýho biskupa zapomene, pak to samo vod sebe vyšumí ... :(

Předmět příspěvku: :-)
PříspěvekNapsal: 11.02.2009 - 21:45 
hejtman
hejtman

:D
Jsem rád, přátelé, že se nám diskuse o vážných věcech překlopila do (legračně) ekumenické polohy. :)
Leč odpovědi od Jana jsem se nedočkal ... :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.02.2009 - 22:09 
cepník
cepník

zase to s tou ekumenou nepřeháněj :lol: mě do toho jejich svatostánku nikdo nedostane. Vážně tam nechodím. :twisted:

Předmět příspěvku: OT poznámka
PříspěvekNapsal: 11.02.2009 - 22:38 
hejtman
hejtman

Protestant píše:
... mě do toho jejich svatostánku nikdo nedostane. Vážně tam nechodím ...
Naštěstí ekumena není jen o tom, zda protestant zajde do katolického kostela. :wink:
S tím já nemám vůbec problém. Já tam chodím vstřebávat a obdivovat krásy umění vč. stavitelského, počínaje gotikou, přes renesanci a konče barokem.
Teď mne nekamenujte, ale mně nevadí ani účast na katolické mši. Naposledy jsem se loni v létě krátce zúčastnil katolické mše v trojlodní bazilice Panny Marie a sv. Václava v bývalém premonstráckém klášteře v Louce - dnes nedílná součást Znojma. Že by to něco z mého přesvědčení vč. toho ekumenického ubralo, nepozoruji, ba právě naopak ...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 20.02.2009 - 14:35, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.02.2009 - 22:45 
cepník
cepník

každý ať si chodí kam chce. Já to nikomu za zlé nemám. :D jo a k těm jejich ozdobám radši bez komentáře :lol:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 12.02.2009 - 18:32 
práče
práče

Jsem zpet... prepadla me chripka... koukam vesela debata s Janem... no uz se tesim az papa prijede do CR... kdyz uz to oslazujeme Evrope...

PříspěvekNapsal: 13.02.2009 - 08:50 
kazatel
kazatel

Jan píše:
Jiří Motyčka píše:
Jan píše:

Jo, církev tím poškodil, ale exkomunikovat ho za to nelze.

Proč jej nelze exkomunikovat?

Předmět příspěvku: Halík
PříspěvekNapsal: 13.02.2009 - 09:29 
hejtman
hejtman

Tak včera mě prof. Halík, kterého si jinak docela vážím, zklamal opět, tentokrát už podruhé. :!:
V televizi na ČT2 v komentovaných událostech "poučil" spustu diváků, že biskup Richard Williamson se nedopustil žádného zločinu, když popírá holokaust, on se dopustil "pouze" LŽI a to je "jenom" hřích. :roll: Vskutku "šalamounský" přístup, ale zase na druhou stranu typicky katolický. Drobné prohřešky nekatolické strany zveličit do megarozměrů a těžké zločiny ve vlastních řadách naivně zlehčit, to zejména katoličtí intelektuálové ovládají dokonale. :evil:
Abych ale nebyl obviňován, že jsem cosi vytrhl z kontextu, ZDE se můžete na celý inkriminovaný rozhovor na ČT2 podívat sami ...

Popírání holokaustu by mělo být ve všech zemích, které se hlásí k euroatlantické křesťanské civilizaci, uzákoněno jak zločin proti lidskosti. A žádná konfese ani jakákoli imunita, vč. té poslanecké by člověka, který se dopustí tohoto zločinu, neměla ochránit. :idea:

Předmět příspěvku: Re: Halík
PříspěvekNapsal: 13.02.2009 - 11:06 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
Tak včera mě prof. Halík, kterého si jinak docela vážím, zklamal opět, tentokrát už podruhé. :!:
O tomto pánovi už dlouho nemám žádné valné mínění, ba právě naopak. Je to zajímavé, že tak sečtělí člověk, může takhle v klidu lhát a ani se červenat.

Jiří Motyčka píše:
V televizi na ČT2 v komentovaných událostech "poučil" spustu diváků, že biskup Richard Williamson se nedopustil žádného zločinu, když popírá holokaust, on se dopustil "pouze" LŽI a to je "jenom" hřích.
A z něj se přeci lehce dostanou. Stačí pár "zdrávasů" a jsou čistí jako novorozeně. :roll:

PříspěvekNapsal: 13.02.2009 - 16:42 
křižák

Jiří Motyčka píše:
A tak porád dokola. :roll:
Počínaje tímto mým příspěvkem se snad už vo žádný exkomunikaci nezmiňuju! ...
:twisted:

Jan píše:
... Jo, církev tím poškodil, ale exkomunikovat ho za to nelze.
Ale co s tím?
Nejlíp nechat to bejt a až se na omilostněnýho biskupa zapomene, pak to samo vod sebe vyšumí ... :(

Tedy jsem dlužen respons:

Z Církevních kruhů se na něj snesla kritika. Jeho přímý představený mu zakázal se k věcem holocaustu vyjadřovat a on se omluvil. Zatím se drží, chlapec, ale pokud se budou tyhle problémy opakovat, postihu zřejmě neunikne. Nebude to ale přímo exkomunikace, protože holocaust není záležitost věrouky.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 371 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]