Zdravím Vás "bratři".
Docela mě překvapilo, že na foru o husitech je téma i s Johankou z Arku. Ale potěšilo mě to...
Citace:
Nemáte někdo českou verzi tohoto dopisu?
Tybláho! Kde si ho sehnal? Většina dopisů, které Johanka diktovala, se dochovala a dají se bez problémů najít na internetu ale dopis našim husitům jsem za dobu co se Johankou zabývám nikde nenašla! Takže tímto děkuji.
Je to zvláštní. Ti co Johanku znali, její spolubojovníci a současníci o ní mluví skoro jako o dítěti. Jako o andělu, který se při každé situaci rozplakal. Prý toho moc nenamluvila ale když už z ní něco vypadlo, stálo to prý za to. Byla tichá, nenápadná.....
...až jednoho dne začala psát dopisy, kde vyhrožovala smrtí atd. V některých náznacích se dokonce sama pasovala do role "soudce" (Boha).
Dopisy, které diktovala jsou jednou z nejcennějších věcí, které po sobě zanechala. Vyplývá z nich totiž to, jaká SKUTEČNĚ byla. Není v nich žádný vliv doby ani politického systému, jako v knihách a studiích, které o ní byly a jsou psány nejrůznějšími autory, kteří napíší neskutečnou patlaninu, na obálku nalepí titulek "Joan of Arc" a úspěch (tržní) mají takřka zaručen.
Dopisy, které diktovala neukazovala žádnému z vojáků, se kterými bojovala. Věděla proč. Skončily by v koši.
Je to trochu ironie. Protože v některých věcech by se Johanka s našimi husity podle mého shodla. Jen kdyby o nich věděla něco víc...
Ona sama říkala
"Boha uslyším jako první a jako prvnímu mu budu sloužit.". A vlastně i díky tomu, že pro ní byly přednější její hlasy než církev jako instituce, byla upálena. Když se to tedy vezme z toho náboženského hlediska.. ale o tom níže.
Citace:
Given at Sully the [2]3rd, of March
Dopis byl napsán na zámku Sully. Tedy v době, která pro Johanku nebyla vůbec jednoduchá. Po psychické stránce. Porážka u Paříže (na to nebyla zvyklá, byla brána jako 100% záruka vítězství, protože jí vedl sám Bůh), rozpuštění armády... téměř všichni její spolubojovníci jí opustili a protože Karel VII. už je nepodporoval, začali válčit na vlastní pěst. Vlastně to bylo takové klidné období, kdy se Johanka věnovala hlavně korespondenci. Napsala toho spoooooustu! Po nějaké době už se ale asi tak hrozně nudila, že si pořídila vlastní armádu složenou z italských žoldnéřů, kterých prý bylo sotva 200. Neměla šanci na výhru! "Její" francouzské vojáky vedlo hlavně její vlastenectví a touha po odrovnání Angličanů.... to už její Italově jaksi postrádali.
Citace:
Já jsem četl, že byla prohlášena za svatou 1920 jako veliká vyjímka, protože jednak byla odsouzena církví a pak z ní nezůstaly žádné ostatky.
To je pravda. Jednou z podmínek pro svatořečení je, že se prozkoumávají tělesné ostatky kandidáta na svatořečení. To ale u Johanky nebylo možné vzhledem k tomu, že byla upálena a popel posléze rozprášen nad Seinou. Kdysi jsem dělala takovou práci na téma "Svatořečení aneb Jak se stát svatým", je to takový souhrn, co všechno je nutné pro svatořečení. Je k dispozici na mém webu.
Citace:
V tomto případě byla milá Janička nakonec sama upálena těmi, kterým tolik věřila, ať už z jakéhokoliv důvodu...
Spíše v tom mají prsty Angličané. (I když na veřejnosti se všichni tváří jako že za všechno může církev a i ta je vlastně nevinná, protože jí přece nakonec svatořečili ne?
)Nejprve jí za nemalou částku koupili od Burgunďanů, kterým se podařilo jí zajmou. Nejdříve chytře čekali kdo nabídne víc... Francie nebo Anglie... (?) bohužel pro Johanku.. všichni víme jak to dopadlo.
Angličané jí ze srdce nenáviděli a pochopitelně se snažili jí zlikvidovat. I sám hlavní soudce Johančina procesu Couchon byl spřízněný s Angličany - hold to tehdy bylo výhodnější. Proces byl tedy jednou velkou fraškou, kde už na začátku bylo jasné, jak to všechno dopadne. Celá obžaloba měla původně 70 článků, později zkrácena na 12. Ale když si ho čtete, žasnete nad tím, co všechno mohlo být tehdy "trestné". Poskokové, kteří byli posláni do Domremy (Johančina rodná vesnice) aby na ní "něco" zjistili se vrátili s prázdnou, a tak bylo třeba něco vymyslet. A tak se stalo, že sice byla obžalovaná ale nebyla obžaloba.... jojo i tak fungovaly soudy
Citace:
Jen mne mrzi, ze ona uz je dnes blahorecena, nebo dokonce svata a nasemu mistru Janovi se do dnes ani neomluvili.
A co se týče svatořečení.... taky politika. Karel VII. si přece nemohl dovolit aby ho někdo nařkl z toho, že je králem díky čarodějnici a kacířce. Navíc za to, že Johanku svatořečí prý slíbil papeži křížovou výpravu...