Sabin píše:
JM píše:
Nedávejme tedy katolíkům dopředu najevo, že nestojíme o Husovu rehabilitaci, ti co to myslí upřímně nejen s dokončením dlouhého procesu Husovy rehabilitace, by si to mohli špatně vykládat.
Co a proč by si mohli špatně vykládat? Jako že by tímto tahem jednušky vypadali osvícenecky a já svým odmítnutím zaslepeně a zastarale?
Ne.
Mohli by si to vysvětlit tak (aniž bych chtěl spekulovat, ale mám své zkušenosti), že "nám" na té rehabilitaci nezáleží, že o ní nestojíme, protože si třeba nejsme Husem a jeho učením tak docela jisti. Právě tím, že budou Husa v plném rozsahu rehabilitovat "oni", bude potvrzením toho, že pravdu měla po celých dlouhých 6 století "protistrana".
Je třeba si uvědomit, že na Husa mnozí věřící i ateisti stále nahlížejí jako na kacíře a bludaře i v dnešní postmoderní době. Jsem přesvědčen, že tito lidé mohou změnit názor pouze na základě oficiálně vyhlášené Husovy rehabilitace. Tomu bohužel nepomůže protestantská osvěta ani propaganda, protože pro výše uvedenou skupinu nebude věrohodná.
Sabin píše:
... Celé křesťanstvo ho neodsoudilo, pouze jednušky...
Bohužel v době Husova inkvizičního procesu "
jednušky" představovaly celý tehdejší křesťanský svět a koncil vrcholný synod křesťanské církve.
Sabin píše:
... To je ale jejich problém a ne můj nebo protestantů. Já nepotřebuji, aby pro mě Vatík Mistra Jana očišťoval, protože pro mě nikdy "špinavý" nebyl.
Ano, je to především jejich problém.
Ale pokud budou Husa rehabilitovat, zároveň musejí uznat, že i pro ně přestal být "špinavým". A to nebude málo, to mi věř. Že o toto jejich kajícné doznání někteří nestojí, je věc jiná.
Sabin píše:
t.klimovic píše:
pokud Ti jde opravdu o odkaz a uceni Jana Husa, mel by jsi mit zajem na rehabilitaci Jana Husa... na rehabilitaci jeho odkazu a uceni!
Nevidím zde souvislost mezi rehabilitací osoby Mistra Jana a jeho učením...
Souvislost je jasná. Součástí Husovy obžaloby a odsouzení bylo mj. i jeho učení. Bude-li rehabilitován Hus, bude zároveň rehabilitováno i jeho učení, velice zjednodušeně řečeno ...