mirrro píše:
...Stále však zůstávám k této verzi opatrný...
hejtman Jirka napsal:Citace:
Ale proč? Myslím, že není vůbec důvod být "opatrný"...
Díky hejtmanovi za nová fakta v naší, doufám zajímavé, disputaci...
V opatrnosti raději ještě posečkám, neb na fakta o zatčení Jeronýma, můžeme pohlédnout i takto:
velice velmi se obávám, že by JP třeba hned 24. 5. byla pouta sundána a do 6. června nebo ještě do pozdější doby (do 6. července snad...?
) se mohl svobodně pohybovat, navštívit Jana Husa, filozofovat s Pogiem a teprve pak být strčen za katr
♦ Souhlasím a též se obávám, že tohle je absurdita, která se nemohla stát.
Kardinální moje otázka, zda byl Jeroným zatčen v květnu, nebo až po 6. červnu, kdy jej svobodně spatřuje Pogio, mi stále zní v uších..♦ Ano, ze signované zprávy Petrem z M. víme, že Zikmund Jeronýma v podstatě odsuzuje "ke zkoncování s ním" ( snad myšleno Zikmundem "ke smrti" ), ale po Husově slyšení tedy až 6. června...
Pogio tedy mohl bez problémů, onoho dne ráno, 6. června, Jeronýma spatřit bez okovů ( tady se mi líbíl " modernější " hejtmanův termín pro okovy - klepeta
)
po Husově slyšení 7. 6. Petr z Mladoňovic ve své Relaci píše, cituji: "Tehdy ho (Jana Husa) spolu s mistrem Jeronýmem (Pražským) měl o své moci a svěřeného sobě od koncilu biskup rižský." (Johann Wallenrod z řádu něm. rytířů - poznámky autor příspěvku). To neznamemá, že byli spoluvězni, ale byli prostě oba v base a pro tuto chvíli měl za ně zodpovědnost zmíněný Wallenrod
♦ Ano s tím souhlasím, ale
zase to nevyvrací Svědectví Pogia z předešlého dne 6. června, ale spíše naopak...
domnívám se, že k zatčení Jeronýma došlo právě mezi 6 - 7. červnem, kdy jemu a Janovi rozdal Zikmund " červené karty ".....a tím byly kostky vrženy..hejtman Jirka napsal:Citace:
maximálně do 10. června 1415 se možná(!) podařilo před Husem zatajit uvěznění JP; tento den je totiž datovaný Husův dopis z Kostnice, v němž mistr Jan píše, cituji: "O mistru Jeronýmovi, mém milém společníku, jsem slyšel, že je v těžkém vězení čekaje na smrt jako já, a to pro svou víru, již ukazoval statečně Čechům."
Věděl-li Hus o uvěznění JP, musel o něm z logiky věci vědět i Jan z Chlumu a to nepochybně ještě dříve než Hus.
♦ Zde jsi mě, hejtmane Jiří, "na hruškách chytil"
a zárověň studem polil
....neb tento text z dopisu Jana mé paměti uniknul ( sic jen Bůh je vševědoucí, ale i tak, jednička z dějepisu už to nebude
)
♦ Přesto však ani tento fakt, že Jan Hus i Jan z Chlumu, k datu 10. června, o zatčení Jeronýma věděli, Pogiovo svědectví nevyvrací, naopak je stále " ve hře ".
♦ Chci jen opakovat, že kdyby byl Jeroným zatčen v květnu, tedy ještě před Zikmundovým ortelem 6. června, tak by to Janovi, papeženci jistě s radostí sdělili, ale to skutečně nyní není merito k věci.
♦ Svědectví ( opět kladu důraz na jeho signované svědectví ) Petra z Mladoňovic, se v pohledu na Jeronýma, v kontrastu s Pogiovým, nijako nevylučuje. Tady si neodpustím poznámku, že anonymní svědectví ( snad P.z M., ještě "ošetřená" třetí osobou ) , o které je naše disputace opřena, v mých očích neobstálo před svědectvím Pogia.
♦ Domnívám se, s veselou myslí a bázně prost, že se vše, ku pravdě blíže, odehrálo asi takto:
Jeroným se rozhoduje svému příteli Janovi Husovi pomoci. Jak to ale provést, aby byl k Janovi připuštěn a mohl mu skutečně pomoci?!
Je jaro 1415...a on jistě uvažuje moudře ( možná se i radí s přáteli )...Jan jej již v lednu důrazně varoval, aby nejezdil do Kostnice....musí být opatrný, velice opatrný....a tak přichází s jedinou možností...je mu známo, že Zikmund dal Janovi průvodní ochranný list a v očích okolního světa je v něm spatřován Husův ochránce.....ano to je šance, které by mohl využít.
Míří do Kostnice, tiše a bez hluku, jak praví Pogio. Ubytuje se v bývalem pokojíku svého přítele mistra Jana a čeká.....čeká na "spasitele", který skutečně dne 6. června, v okázalé nádheře a pýše, objevuje se v Kostnici.
V té chvíli Jeroným vystupuje ze svoji anonymity, přesvědčen, že Zikmund k jeho obhajobě Jana svolí....v této chvíli se také setkává s Pogiem, ale skutečně jen na chvíli, protože kolem něj již krouží letka kostnických jestřábů, kteří za chvíli do jeho hrudi zatnou své špinavé pařáty, ze kterých nebude úniku...jeho čas, kdy bude zatčen, se dá měřit na hodiny...
*** Ještě malou myšlenkovou koncovku:
" Asi málo kdo, se pozastavil nad tím, že Zikmund vynesl vlastně rozsudek nad Janem i Jeronýmem ve stejnou chvíli a týž den "
Z toho pak pramenila jistě velká duševní muka pro Jeronýma, neb jak se o nich na jiném místě hejtman zmínil ( šlo o muka fyzická při upálení ), tak i v mukách duševních si myslím, že Jeroným na tom byl hůře než - li Jan, ač i v tomto případě je toto srovnání pro naši generaci těžko uchopitelné a poměřitelné.
Přesto si představme Jeronýma, který je doslova bleskově nečekaně zatčen a předem odsouzen Zikmundem ke smrti a je si toho vědom.
Jan měl alespoň v Zikmundovi důvěru a šanc, že jej "osvobodí".
Jeroným navíc ví, že svému příteli nepomohl a jeho strašná poprava se mu rychle k uším donese....co počít, nemá šanci na pomoc zvenčí a Zikmund zklamal....
Zaleknuv se plamenů jednu chvíli odvolá, vzápětí však, pod tíhou bolestného svědomí, vrací se ke svým životním postojům...chápe, že neunikne.
Proto také bere své obhajovací slyšení jako frašku mezi ním a papeženci, kteří mu mnozí nesahají vzdělaností po kotníky....však také řekl asi toto: " myslil jsem, že zde bude elita moudrých tohoto světa, ale...."
Během procesu je čím dál více arogantnější a snaží se i žertovat....ví, že svůj boj dávno prohrál....Pogio o něm praví:
Nevím zda pro svoji úmíněnost, nebo pro svoje učení zemřel..."
Věřím, že i přes tento můj "myšlenkový experiment", neupadnu u hejtmana v nemilost, neb jsem:
stále zůstal přikloněn