Právě jsem byl na stránkách
www.nejvetsicech.cz a nestačil jsem se divit. Jako advokát Mistra Jana Husa bude katolík Halík! Ten člověk, který řekl, že protestantismus je zvrácená slepá odnož židovství. Jak takovýto člověk může obhajovat tohoto svatého muže? Kdo ho tam nominoval? Ubohá šaškárna! Je to normální sestřelení horkého kandidáta na Největšího Čecha. Mimochodem, všimli jste si kolik je tam desítek katolíků, kteří udělali něco užitečného a krásného pro naší zem? Borovský, Jungmann a to je vše! Asi proto jednušky zalobovali a advokátem se stal Halík. Advokátem? Nebylo by snad lepší řící žalobcem? Nechci ale předbíhat a soudit předem. Už se těším na jeho výstup.
Co mě však ale mile překvapilo, že nejsme až tak ztracený národ (když pominu úlety v podobě Langerové a Marie Terezie). Vcelku ta Top 10 odpovídá mým představám akorát místo Boženy Němcové bych tam nominoval Emu Destinovou nebo Aloise Jiráska. Výhrady mám pouze ke Karlovi IV., ale to už samozřejmě víte. Také mě překvapilo, že se tam dostal Jan Werich, ale proč ne. Také jsem tu zaznamenal negativní reakce (ale i pozitivní) na Václava Havla. Myslím si, že také splnil ideál prezidenta-filozofa a rozhodně můžeme být na něj hrdi.