Právě je 19.04.2025 - 01:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 371 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: souhlas x nesouhlas s pokorou
PříspěvekNapsal: 12.10.2008 - 16:37 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
Ježek píše:
Heh, chcete taky poplácat po ramenou? :D
Nóóó, ty seš tím taky profláklej... :lol:
Možná by nebylo tak od věci, místo zkřížených pancerfaustů (palcátů :)) dávat do forum-hodnocení (podle příspěvků) otevřené dlaně... to by bylo výstižnější. :D

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 23.10.2008 - 21:46 
cepník
cepník

http://zpravy.idnes.cz/papez-vzkazal-ce ... domaci_lpo

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.10.2008 - 08:11 
kazatel
kazatel

Protestant píše:
http://zpravy.idnes.cz/papez-vzkazal-cesku-vratte-prazskou-katedralu-cirkvi-ppf-/domaci.asp?c=A081023_204151_domaci_lpo

Ať si ten hitlerovský šéf Vatíku trhne nohou. :wink:

Předmět příspěvku: čí by měla být?...
PříspěvekNapsal: 24.10.2008 - 08:50 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
Protestant píše:
http://zpravy.idnes.cz/papez-vzkazal-cesku-vratte-prazskou-katedralu-cirkvi-ppf-/domaci.asp?c=A081023_204151_domaci_lpo
Ať si ten hitlerovský šéf Vatíku trhne nohou. :wink:
No, vyrazils na to zhurta, jak je tvým stylem. :wink:
Ale třeba by nás spíše zajímalo, bez ohledu na to, co si o tom myslí papež, jaký je tvůj názor na vlastnictví katedrály...

Předmět příspěvku: Re: čí by měla být?...
PříspěvekNapsal: 24.10.2008 - 09:17 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
No, vyrazils na to zhurta, jak je tvým stylem. :wink:
Ale třeba by nás spíše zajímalo, bez ohledu na to, co si o tom myslí papež, jaký je tvůj názor na vlastnictví katedrály...

Vždyť mě znáš. :lol:
Můj názor je ten, že by to mělo být vyřešeno jako s hlavní katedrálou v Londýně. Ta je také státu a anglikánská církev jí má ve správě. Takže bych to také tak vyřešil. Majitelem bude Česká republika a pronajmout si jí může jakákoliv křesťanská církev "registrovaná" v Česku.
Vždyť katedrálu sv.Víta staví 1000 let, jak si tedy mohou jednušky nárokovat to, že jsou jejím majitelem?

Předmět příspěvku: čí je?...
PříspěvekNapsal: 24.10.2008 - 09:43 
hejtman
hejtman

No, docela by mě v této souvislosti zajímalo, v koho vlastnictví je tento kostel, kde Farský zakládal Církev československou.

To prosím není provokace, já to fakt nevím. :oops: Domnívám se však, že tento barokní skvost je ve vlastnictví CČSH.

Předmět příspěvku: Re: čí je?...
PříspěvekNapsal: 24.10.2008 - 10:16 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
No, docela by mě v této souvislosti zajímalo, v koho vlastnictví je tento kostel, kde Farský zakládal Církev československou.

To prosím není provokace, já to fakt nevím. :oops: Domnívám se však, že tento barokní skvost je ve vlastnictví CČSH.

Myslím, že je ve vlastnictví CČSH, ale nevím to jistě. Tohle je ale jeden kostel ze stovek dalších, ale my mluvíme o katedrále sv.Víta, která je pouze jedna a svým způsobem tak vyjímečná, že by jí měl vlastnit stát.

p.s. pro mne osobně, má ale větší význam Betlémská kaple než katedrála sv.Víta

PříspěvekNapsal: 24.10.2008 - 11:39 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
...Tohle je ale jeden kostel ze stovek dalších, ...
... které jsou všechny ve vlastnictví církví, protestantské nevyjímaje.
Nejsem si jist, zda právě výlučné postavení metropolitní katedrály (součást zápisu do UNESCO) by mělo být příčinou změny této logiky věci. Protože by ji vlastnili "jednušky"? To by byl opravdu primitivní důvod na hony zavánějící špatně skrývanou závistí.
Po převedení do vlastnictví by ale pražská kapitula musela zajistit veškerý provoz pro turisty-laiky, jako kdyby byla ve vlastnictví státu. Ale to už se dá ošetřit právní cestou, to je to nejmenší.
Já stále nechápu, v čem je problém?... :? :roll:

PříspěvekNapsal: 24.10.2008 - 12:56 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
Nejsem si jist, zda právě výlučné postavení metropolitní katedrály (součást zápisu do UNESCO) by mělo být příčinou změny této logiky věci. Protože by ji vlastnili "jednušky"? To by byl opravdu primitivní důvod na hony zavánějící špatně skrývanou závistí.
Po převedení do vlastnictví by ale pražská kapitula musela zajistit veškerý provoz pro turisty-laiky, jako kdyby byla ve vlastnictví státu. Ale to už se dá ošetřit právní cestou, to je to nejmenší.
Já stále nechápu, v čem je problém?... :? :roll:

Je to vyjímečná stavba a vyjímečný symbol pro český stát i českou historii, tak by měla býti majetkem českého národa, nikoliv jedné organizace. Tím myslím, že by ji neměli vlastnit protestanté a ani jednušky.
Stejně nechápu na jakém základě jí jednušky chtějí? Oni jí založili? Oni jí stavěli? Oni jí financovali? Já myslím, že ani jedno.

PříspěvekNapsal: 24.10.2008 - 18:37 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
... Stejně nechápu na jakém základě jí jednušky chtějí? Oni jí založili? Oni jí stavěli? Oni jí financovali? ...
To mě je celkem šumák...
Fundátory (i donátory) mnohých kostelů byly totiž světské osoby. Dnes jsou ve vlastnictví církve a nikoho ani nenapadne, že by je měl vlastnit stát nebo někdo jiný. Svatý Vít je ale najednou "něco jiného". Copak Jan Lucemburský se svým synem Karlem IV. tuto stavbu zakládali proto, aby z ní udělali - s prominutím - zaplivanou tavernu? :roll: Právě z tohoto hlediska je to kostel jako každý jiný, zkrátka SAKRÁLNÍ stavba.
Jó, kdyby církev chtěla např. mladoboleslavskou Škodovku, taky jistý "vyjímečný symbol", tak to zase prrr. :!: Tady bych byl všema desíti proti!... :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 27.10.2008 - 22:14 
cepník
cepník

Přijde babka za katolickým farářem a říká mu "pane farář umřel mi pes nemohl by jste za něj sloužit mši?" farář na ni bafne "ženská co si myslíte mše se dělaj pro lidi ne pro nějaká psi, to si zajděte na městský úřad a tam vám snad něco poraděj!" Babka říká "to je škoda já na to měla připraveno 20 tisíc korun a ted nic." a odchází. V ten moment za ni farář běží chytá ji za ruku a říká " proboha ženská proč jste mi neřekla že váš pejsek byl KATOLÍK!!! :D

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29.10.2008 - 09:20 
kazatel
kazatel

Protestant píše:
Přijde babka za katolickým farářem a říká mu "pane farář umřel mi pes nemohl by jste za něj sloužit mši?" farář na ni bafne "ženská co si myslíte mše se dělaj pro lidi ne pro nějaká psi, to si zajděte na městský úřad a tam vám snad něco poraděj!" Babka říká "to je škoda já na to měla připraveno 20 tisíc korun a ted nic." a odchází. V ten moment za ni farář běží chytá ji za ruku a říká " proboha ženská proč jste mi neřekla že váš pejsek byl KATOLÍK!!! :D

Jééé ten je hezký! :lol: Ten se vůbec nebude líbit. :wink:

PříspěvekNapsal: 29.10.2008 - 09:21 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
Sabin píše:
... Stejně nechápu na jakém základě jí jednušky chtějí? Oni jí založili? Oni jí stavěli? Oni jí financovali? ...
To mě je celkem šumák...
Fundátory (i donátory) mnohých kostelů byly totiž světské osoby. Dnes jsou ve vlastnictví církve a nikoho ani nenapadne, že by je měl vlastnit stát nebo někdo jiný. Svatý Vít je ale najednou "něco jiného". Copak Jan Lucemburský se svým synem Karlem IV. tuto stavbu zakládali proto, aby z ní udělali - s prominutím - zaplivanou tavernu? :roll: Právě z tohoto hlediska je to kostel jako každý jiný, zkrátka SAKRÁLNÍ stavba.
Jó, kdyby církev chtěla např. mladoboleslavskou Škodovku, taky jistý "vyjímečný symbol", tak to zase prrr. :!: Tady bych byl všema desíti proti!... :wink:

Trošku srovnáváš jabka s hruškami, ale je to tvůj názor, který respektuji. :wink:

PříspěvekNapsal: 29.10.2008 - 09:26 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
...Trošku srovnáváš jabka s hruškami ...
Tak to by mě opravdu zajímalo, kde jsem při sčítání udělal chybu?...
Nerad totiž sčítám jabka s hruškama a nemám to rád ani u jiných. :?
A nešetři mě, jen s vervou do mě. :D

PříspěvekNapsal: 03.11.2008 - 10:35 
hejtman
hejtman

JM píše:
Sabin píše:
...Trošku srovnáváš jabka s hruškami ...
Tak to by mě opravdu zajímalo, kde jsem při sčítání udělal chybu?...
No, protože se na to odpovědi od bratra Sabina pravděpodobně už nedočkáme, musím si vystačit opět sám se svojí nepatrností... :cry:

Zdálo se ti patrně, že porovnávat symboly, jakými jsou Svatovítská katedrála a Škodovka v Mladé Boleslavi je oním sčítáním jablek s hruškama. O. K., budiž. :) Metropolitní katedrála je navíc i symbolem státnosti, jak jsi naprosto správně uvedl. Ale tady pozor! Symbolem státnosti je především Hrad, jehož komplexu je katedrála nedílnou součástí. Jak vidíte, snažím se poctivě a vyváženě porovnat a snést všechny argumenty, které s tím souvisejí. :|

Přesto, nebo právě proto musím svůj názor podpořit trumfovým esem nevytaženým z rukávu, kterým snad "srovnávat jabka s hruškami" nebudu. :D
Tímto trumfovým esem je chrám sv. Barbory v Kutné Hoře. Sakrální stavba nepochybně srovnatelná se sv. Vítem. Taky je součástí zápisu do UNESCO, stavba byla započata rovněž Parléřovskou stavební hutí a fundátorem byly také světské osoby. Těch podob je zkrátka celá řada. A hádejte v koho vlastnictví je Svatá Barbora nyní? No, ve vlastnictví církve, přece:
Římskokatolická farnost
Arciděkanství Kutná Hora
Jakubská 1
284 01 Kutná Hora
tel.: 327 512 115
... kdyby měl snad někdo zájem si to ověřit písemně či telefonicky... :wink:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 371 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]