Abychom se v tématu
každoročních volných rekonstrukcí Proti všem neodkláněly k obecné debatě, zvolil jsem tuto formu pokračování odpovědi.
Hlasování jsem k tomu připojil proto, že by mě zajímalo, jak se tedy vůbec takové akce jeví v obecné podstatě příznivcům historie...
(doufám tedy, že aspoň hlasovat budou i zapřísáhlí kritici, jakými jsou i zde registrovaní Martin, Zikfrýd...)
trener píše:
někteří z nich se jí účastní, ale Martin Picek má prostě jiný pohled na věc. Jeho měřítkem je dokonalá rekonstrukce naše "dětské hry"
Asi to je opravdu o přístupu. Já takové akce beru jako
pobavení, odpočinek a možnost přiblížit, většinové populaci, "nudnou" historii formou zábavy. Netřeba za tím hledat více.
Nepopírám, že čím věrohodnější to je, tím větší zážitek to skýtá. Ovšem hledat na replice palcátu nehodící se autogenový svár nebo na kostýmové imitaci širší švy než "byly ve středověku" či poukazovat na to, že se tam šilo se sklonem doleva a ne nadruhou stranu je mi opravdu k smíchu a ad-absurdum "
proti-středověké."
Něco jiného je
experimentální archeologie! Tam je nejvyšší přesnost skoro podmínkou. Ale tím se zabývají odborníci, své studie publikují a ty se tak stávají prostředky k upřesnění jiných studijně historických závěrů. To smysl a svoji důležitost má, protože tyto závěry se stávají prostředkem, nikoliv cílem, jako v případě některých spolků. Ale nikoho nezajímá, zvláště když to není uzavřené vědecké symposium, jestli je podrážka gumová nebo konopná. Zvláště u hraných bitev, na které se chodí dívat rodiny s dětmi.
Navíc nemohu pochopit, kde se bere ten sarkasmus, nenávist a opovrhování jedněch těmi druhými, když mají relativně podobné zájmy.
Ač já jsem nikdy nebyl příznivcem historických rekonstrukcí, bitev a turnajů, byl jsem veřejně špiněn lživým obviněním, že jsem s dalšími opustil jedno "hradně-záchranné" sdružení, protože jsme byli "příznivci právě takových akcí," na kterých jsem byl za celý život, co bych spočítal na prstech jedné ruky.
A jednou neměnnou pravdou zůstává, že
odříkaného chleba největší krajíc. To platí na nepatrné výjimky u všech, kteří hubou vymetají prahy jiným aby nebyl čas podívat se na ten jejich.
Jeden z nich, co mě pomlouval, že jsme jen příznivcí těchto atrakcí, je na obrázku níže... Ale nevím jestli to má být snaha, získat na svoji stranu další podobné příznivce