Lando.C píše:
Výše uvedená citace je velmi zajímavá...
Protože moje odpověď bude poněkud delší, rozdělím ji raději pro přehlednost do 2 příspěvků.
1. částLando.C píše:
…Každopádně se domnívám, že TUTO formu husitství by Hus nemohl akceptovat…
O tom, co by Hus akceptoval, či nikoli, můžeme pouze spekulovat. Vždyť husitské války vypukly až 4 roky po jeho smrti. A za ty 4 roky, v předvečer revoluce se ještě spousta věcí udála. Jediné, co lze s velkou mírou pravděpodobnosti konstatovat je to, že Husovi by jistě bylo bližší pojetí „boje“ Chelčického než táborských radikálů...
Lando.C píše:
…Výše uvedená citace je velmi zajímavá. Podle ní jasně vyplívá, že Hus schvaloval použití síly při spravedlivé obraně (to stejné vlastně hlásal i T.G. Masaryk).
Myslím, že v tomto ohledu by oba byli zajedno. Vždyť TGM říká: „…
kdyby mne někdo napadl, vzal bych do těchto starých rukou cihlu a hodil bych ji po něm.“ Jeho filozofie útoku/obrany byla také jednoznačná:
má-li být v boji útočníka s obráncem někdo zabit, ať je to útočník.
Ani jeden z nich tedy pochopitelně neměl na mysli válku za každou cenu, ale oba jsou zajedno v tom, že když mě někdo napadne, musím se bránit a ne nečinně přihlížet s rukama v klíně a ten boj, tj. obranná válka jsou pak evidentně obhajitelné, nebo chcete-li spravedlivé...
Lando.C píše:
…Zaprvé si jsem jistý, že Halík rozhodně z Husa katolíka udělat nechce (prosím o případné citáty, které by měli dokázat opak)...
No, nevím, ale Halík spíš neustále akcentuje právě to, že Hus byl katolík. Myslím, že nejvýstižněji na toto téma se vyjádřil Dalibor Molnár v několikrát již tady na fóru
zmiňovaném článku ...
Lando.C píše:
…Pokud máte na mysli jeho prohlášení, že dnešní katolické liturgie mají mnohem blíže k tehdejším husitským než k tehdejším katolickým...
Já toto na mysli určitě nemám. Pochybuji totiž, že husitská bohoslužba vysluhovaná v improvizovaných podmínkách (např. ve stodole, protože jinde to prostě nešlo) s podáváním Kristovy krve v podobě vína z hrníčku knězem bez ornátů se podobala dnešní katolické liturgii. Když pominu zásadní rozdíl, kterým je
podávání podobojí, tak k dnešní katolické liturgii mohly mí blízko snad bohoslužby vysluhované např. pražskými konzervativci v čele s některými mistry teologické fakulty, kteří měli vyšší svěcení...
Lando.C píše:
…Sám Halík … ve své knize Ptal jsem se cest (kde je mimochodem opravdu dobře vidět velmi důležitý aspekt Halíkova nazírání na husity) říká, že pokud by církev reagovala na Husovi snahy o reformaci vstřícně a sama se chtěla zlepšit, „asi by nedošlo k tragickému západnímu schizmatu v následujícím století". Sám ale dodává, že v historii "kdyby" neplatí a že reformace se rozhodně musí chápat jako velmi důležitá událost, která dokázala velmi obohatit křesťanskou tradici...
Ano, s tímto hodnocením v podstatě souhlasím.