Právě je 24.11.2024 - 00:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 190 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nevěrci vzhlíží k Bohu
PříspěvekNapsal: 11.11.2006 - 23:40 
hejtman
hejtman

Kolssteyn píše:
...Za svůj život nikdy ani nic jiného nemůže poznat a místo hvězd sní o jiných listech a představuje si, co je za těmi tisíci jinými listy? ...A než by se dostala teprve k tomu, že existují i jiné hvězdné galaxie, asi by jí před tím trefil šlak... :(
Proto, nemusí všichni tušit vše, nebo se snažit o pochopení všeho...už v zájmu vlastního zdraví :D...

"A vo tom to je", jak by řek' Pitkin... :D

No a velký třesk je pochopitelně pouze jedna z hypotéz nebo teorií? A proto může být zpochybňována, napadána, vyvracena nebo potvrzována. A Bůh se shovívavě usmívá nad naší pošetilostí, že tomu chceme porozumět... :)

P.S. Nevím, zda bych toto kontroverzní téma, které se ne mojí vinou hodně od husitství odchýlilo, už neměl zamknout...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13.11.2006 - 14:47 
práče
práče

Obávám se, že tu vedeme krapet černobílou debatu, bez možnosti kompromisu. Alespoň mne jako striktně ateistického prosťáčka by se po smrti zjištění o jsoucnosti boží vážně dotklo. Myslím, že není možné se dobrat jakéhokoli konce. Na argumenty existují protiargumenty etc...

Předmět příspěvku: Černobílé vidění
PříspěvekNapsal: 13.11.2006 - 17:44 
hejtman
hejtman

Radek Labuťa píše:
Obávám se, že tu vedeme krapet černobílou debatu, bez možnosti kompromisu...
"Černobělost" je předurčena antagonistickým životním postojem ateisty a věřícího. A tady budeme při nejlepší vůli ztuha nacházet kompromis...

Předmět příspěvku: Průzkum...
PříspěvekNapsal: 08.03.2007 - 19:36 
hejtman
hejtman

Podle nejnovějšího průzkumu STEMu skoro polovina lidí v ČR jsou "ateisti" http://www.novinky.cz/domaci/v-boha-nev ... vfetv.html . Přibližně stejný počet respondentů by nechtělo, aby se původní majetek vracel církvím. Tento podíl "pouze" dokresluje situaci v ČR ve vztahu jejich obyvatel k církvím...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 10.04.2007 - 20:47 
práče
práče

Já samozřejmě církev potřebuji. :)
Ráno vstanu, jdu do práce, příjdu z práce, spočnu u počálu, jdu si zabouchat, příjdu domů, věnuji se budoucí manželce, sedím u počálu, opět se věnuji budoucí manželce, sednu k počálu a jdu spát. Všední den. Sobota zahrada. Ve středu jdu někdy na biblickou hodinu. Přiznám se, bibli bych se měl věnovat více, ale cítím, je to málo. Neděle, ráno bohoslužba. Kdyby nebyla a ona někdy není kvůli tomu, že se mi nechce vstát a nebo je mi špatně, chyby mi pak něco celý týden. To zamyšlení, to že jsem neviděl známé sestry a bratry ze sboru, bratra faráře, sestru farářku, která je v důchodě, společná modlitba, zpověď, svaté přijímáni.
Proč je u nás tolik ateistů? Můj názor: naše země prošla, proháčkovala, byla několikrát znásilněna pomalu všemi národy Evropy. Ten, kdo říká, jsem stoprocentní Čech..., nemá pravdu. Jsme namíchání jak houbová šmahula. Ateista si řekne: proč mám věřit něčemu takovému, když se křesťané mezi sebou perou? :cry:
Druhá světová válka tomu dala korunu. V koncentračních táborech ateismus posílil. Kde byl bůh? Zeptá ateista. Těžká otázka... Sám mám problém odpovědět. Můžu napsat, byl na straně spojenců a rudé armády. Rudé armády? ccccccc. Bolševici a bůh? To je ale blbost, nebo né?
Jsem zvědav, jak zareagujete. :?:

Už od malinka jsem byl srdcem husita. Jsem členem CČSH. Věřím v boha našeho pána a spasitele Ježíše Krista. Věřím, že až na tomto světě nebudu, potkám se s našim svatým mistrem Janem Husem a budou tam i moje sestry a moji bratři v Ježíši Kristu.

Předmět příspěvku: Signál k...
PříspěvekNapsal: 11.04.2007 - 18:52 
hejtman
hejtman

R.A.F.311 HUSITA píše:
...Ateista si řekne: proč mám věřit něčemu takovému, když se křesťané mezi sebou perou?...
Když církve, sbory a jednotliví věřící se nechovají příkladně (biskup Bican, arcibiskup Graubner,...), nechci říci rovnou v souladu s Písmem, je to jistě špatný příklad pro věřícího, ale tomu tato fatální selhání byť i vrcholných představitelů církví víru nevezmou.
Horší je to ve vztahu k ateistům. Směrem k nim je to vyslaný velice negativní signál a potvrzuje jim jejich vlastní mnohdy alibizmus ve vztahu k víře...

Předmět příspěvku: Re: Průzkum...
PříspěvekNapsal: 11.04.2007 - 18:54 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
...skoro polovina lidí v ČR jsou "ateisti"
Podle jiného průzkumu zas každý pátý Čech již vyhledal nebo využívá pomoci psychologa (psychiatra) - to také o něčem vypovídá. :)
R.A.F.311 HUSITA píše:
Bolševici a bůh? To je ale blbost, nebo né?
Nic není černobílé (jenom symbol yin&yang, který symbolisuje předešlé :D ). Ale bolševici, stejně jako každá jiná negace a extrém, polarisuje i opačný protipól. To je smyslem protikladů... :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 14.04.2007 - 07:32 
práče
práče

Citace:
Podle jiného průzkumu zas každý pátý Čech již vyhledal nebo využívá pomoci psychologa (psychiatra) - to také o něčem vypovídá.

S tímto souhlasím, ale také věřím, že Češi nejsou zase takový ateisté, jak průzkumy vypovídají. Lidé se snaží hledat oporu ve vyšší moci. Nebezpečno je v sektách a různých seskupení s náboženským podtextem. V tomto ohledu naši zákonodárci zaspali ( opět ).
Trochu jsem slyšel o scientologii (doufám, že jsem to napsal správně). Světci Jehovovi jsou vedle nich úplní beránci. Nechci se zastávat Jehovistů, mají v postoji k Bohu velký zmatek, ale Scietologové přímo napadají příkladně třeba studenty a to tak, že jim nabízí různé příručky, které vypadají nevině, ale jsou přitom velmi nebezpečné. Většinou oblast psychiatrie, psychologie atd. :D takový Žižka, by se s nimi nemazlil, že? :D

Už od malinka jsem byl srdcem husita. Jsem členem CČSH. Věřím v boha našeho pána a spasitele Ježíše Krista. Věřím, že až na tomto světě nebudu, potkám se s našim svatým mistrem Janem Husem a budou tam i moje sestry a moji bratři v Ježíši Kristu.

Předmět příspěvku: ti k tamtěm...
PříspěvekNapsal: 14.04.2007 - 18:01 
desátník
desátník

R.A.F.311 HUSITA píše:
...také věřím, že Češi nejsou zase takový ateisté
Kdyby byli, trnuli by hrůzou jen při pomyšlení na smrt. Jenže věří jinak, ale duše sama podvědomě ví... Vždyť tady jsou lidé jak přeučení leváci, bude chvíli trvat, než se to srovná a každý se bude moci napřímit podle svého vzrůstu.
Já sám se považuju za ateistu a přitom věřím. Ale nevěřím v církve již stávající, nechodím do kostela, nemodlím se a Boha si nijak nepředstavuju... :D Takže se vskutku dá o mě mluvit jako o ateistovi a přitom si myslím, že jsem víc věřící než většina "věřících". (Jestli to vypadá jako vychloubání nebo povyšování, to nechť posoudí kdo chce...)
R.A.F.311 HUSITA píše:
...jsem slyšel o scientologii...
Já taky. :lol: Jako veřejně nejznámější člen církve je Tom Cruise. Na můj vkus příliš arogantní člověk čímž mi tato církev nějak splývá s ním. Ale jejich působnost má váhu především v USA, tady je pobočka, o níž není téměř ani slyšet...
R.A.F.311 HUSITA píše:
Nechci se zastávat Jehovistů...
Mě k tomu ani nedali šanci.. :D U nich je zažité, že jsou nekompromisně vtíraví a přitom se mnou, a s lidmi které znám, se žádný nějak bavit nechtěl... :cry: Natož, aby mi pak rádi zodpověděli nějaká témata a to podotýkám, že se netýkala materialisticko-ateistického pojetí světa...
R.A.F.311 HUSITA píše:
...takový Žižka, by se s nimi nemazlil, že?
Toť otázka... snad by je přehlížel, pokud by mu cestu nekřížili. Zajisté by se s nimi však nemazlila středověká katolická církev, která vyhlazovala veškeré odlišnosti formální církve. :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18.10.2007 - 08:11 
příslušník chudiny

Já si myslím, že atheismus je tu také proto, že se děje veliká chyba přímo ve sborech církví. Věřící jdou sice do kostela, pomodlí se, ale tím to pro většinu končí. Uspokojí sami sebe Bohem, ale nešíří tuto zvěst dál. Možná na to nejsou dostatečně připraveni, povzbuzováni od duchovních...To, jak svoji víru berou vážně se taky odráží například v kostelních kasičkách. Hodí tam pár drobných mincí. Neříkám, pro někoho je to i tak hodně(a Bůh mu za takový skutek žehnej), ale pro někoho je to jen odpad z peněženky. Pak nemá kostel ani na běžné opravy. Jednou jsem se zúčastnil bohoslužby v Jednotě bratrské(a nejsem zrovna jejich příznivcem) a žhasnul jsem nad tím, kolik peněz věřící háží do košíku. Bylo vidět, že mají svoji církev opravdu rádi a že chtějí, aby se rozrůstala.

Předmět příspěvku: předávat Kristovo poselství...
PříspěvekNapsal: 18.10.2007 - 12:23 
hejtman
hejtman

Ali píše:
Já si myslím, že atheismus je tu také proto, že se děje veliká chyba přímo ve sborech církví. Věřící jdou sice do kostela, pomodlí se, ale tím to pro většinu končí. Uspokojí sami sebe Bohem, ale nešíří tuto zvěst dál...
Jasně. Ale nemůžeš to dělat formou jakéhosi "náboru" do církve. Na to je ateistická věřejnost velice alergická a naprosto k tomu skeptická. Tento nejednoduchý, individuální a naprosto niterný a intimní přerod, kdy ateista uvěří, by měl být zcela spontánní. A věřící? Ten místo apoštolského šíření evangelia mezi ateisty by měl jít v prvé řadě příkladem, a to svým životem a přístupem ke svým bratřím v Kristu a svým bližním vůbec. To zatím úplně postačí...

A podobně by se měly chovat církve. Nehlásat, že je třeba sekularizovanou společnost hromadně navrátit do lůna církve, nezavádět (povinné) náboženství na školách a etickou výchovu nezaměňovat za jednoduché hlásání lásky k bližnímu v duchu Kristova imperativu.
Ale :!: Doširoka otevřít svoji náruč a nabízet pomoc potřebným lidem bez ohledu na to, zda je věřící či ateista. Toto poslání nebo chcete-li službu nabízet zcela nezištně a s upřímným srdcem, protože je v dnešním světě plném morální i fyzické bídy tak potřebná. Když takový člověk zaklepe na dveře fary či kostela, neměly by mu zůstat zavřeny. Neboť: "...Proste, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete; tlučte a bude vám otevřeno." (L 11, 9) A pokud nevěřící, kterému církev tyto dveře dokořán otevře a tímto způsobem vytáhne z bažiny jeho problémů, pak třeba uvěří a jeho víra bude zákonitě pevná...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 13.11.2010 - 21:20, celkově upraveno 2

Předmět příspěvku: Re: předávat Kristovo poselství...
PříspěvekNapsal: 18.10.2007 - 17:05 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
...Proste, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete; tlučte a bude vám otevřeno.
O tom se přesvědčila ségra v katolickém Polsku, při cestě na kolech ke Grunwaldu.
V jednom nečase se ptali na nocleh a poláci jí radili, aby se zeptala na faře, ale že musí za tím mladý farářem a ne starým....
Narazili jednom na starého a ten je nevybíravým způsobem poslal někam.
I od jiných lidí jsem slyšel, že faráři v Polsku jsou nepříjemní a jde jim jen o peníze.
Když ale vidím některé polské faráře tady, tak mi připadají celkem obětaví a příjemní. Asi to berou jako misii do zpustlé země, a tak se snaží jít jiným příkladem než ti, kterým o nic nejde.
(Je to sice o katolických farářích, ale principielně je to myslím to samé.)

PříspěvekNapsal: 18.10.2007 - 17:22 
hejtman
hejtman

Kolssteyn píše:
JM píše:
...Proste, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete; tlučte a bude vám otevřeno.
O tom se přesvědčila ségra v katolickém Polsku, při cestě na kolech ke Grunwaldu.
V jednom nečase se ptali na nocleh a poláci jí radili, aby se zeptala na faře, ale že musí za tím mladý farářem a ne starým...
Narazili jednom na starého a ten je nevybíravým způsobem poslal někam.
I od jiných lidí jsem slyšel, že faráři v Polsku jsou nepříjemní a jde jim jen o peníze...
To víš, katolíci. To je právě to, o čem jsem mluvil. Když ty dveře, na něž je tlučeno, zůstanou zavřeny, těžko ateistu přesvědšíš o lásce Kristově...

Kolssteyn píše:
...Když ale vidím některé polské faráře tady, tak mi připadají celkem obětaví a příjemní...
No, bohužel, mám úplně jinou zkušenost. V katolické farnosti na Moravě, kde slouží polský farář, se konala svatba mé vzdálené příbuzné ve venkovském kostele. Když se všichni svatebčané sešli v kostele, tento Polák velice nevybíravým způsobem vykázal všechny nevěřící ven z kostela. Něco neuvěřitelného. :!: :shock:
Tohle se stát, nedej Bože, v nekatolickém kostele, tak naopak vykáží ven svého pastýře jeho ovečky. A to nejprve z kostela a po projednání ve staršovstvu i ze sboru.

P.S. Chci věřit, že ona odstrašující story je "pouze" výjimkou z pravidla.

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 18.10.2007 - 17:41, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: 18.10.2007 - 17:39 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
Chci věřit, že ona odstrašující story je "pouze" výjimkou z pravidla.
Obávám se že ne... ale ten svatební incident je už teda síla! U mě by to v tentýž den iniciovalo zároveň i přestoupení k jiné církvi nebo úplné vystoupení.

Předmět příspěvku: pro: Jiří Motyčka
PříspěvekNapsal: 18.10.2007 - 21:21 
příslušník chudiny

Naprosto a do detailu souhlasím, bratře. Jestli něco nemám rád, tak jsou to právě náborové akce charismatických církví. Např: Ježíš umřel za tvé hříchy. Nebo: Miluji Tě, Ježíši. ... Křesťan by měl jít nevěřícím tak silným příkladem, že by začali přemýšlet o tom, co na té víře vlastně je. Vždyť věřící člověk se nepozná podle velkých slov, ale podle skutků lásky.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 190 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]