Zdravím všechny fandy husitské doby a děkuji autorovi stránek za možnost se tu k tomuto tématu vyjádřit. Chtěl bych se právě s Vámi podělit o můj názor, že Jan Ž. byl Nej Čech. Přemýšlel jsem nad tím právě při soutěži, kterou tehdy vyhlásila Čt a přesto, že Jan Ž. nezvítězil, byl jsem mile překvapen celkem akceptovatelnými výsledky. Já dal samozřejmě hlas Janovi, ale k věci. Jestliže jsem se snažil porovnat sílu osobnosti a zásluhy o Českou zemi, mezi Karlem IV. a Janem Ž. pak to nebylo jednoduché, ale Jan jednoznačně, samozřejmě v mé skromné selekci, zvítězil.
Položíme-li si jednoduchou otázku, a tak to musí být, abychom se neutopili v akademických debatách, pak moje otázka zněla: Karel IV. v roli císaře římského a Jan Žižka v roli vojevůdce, kdo tedy z nich byl z pohledu celosvětového měřítka ve svém "oboru" lepší?
Můj názor na Karla IV. je jen v konstatování známých faktů, tedy císař římský, král český, který se zasloužil o uspořádání vztahů české šlechty a zvýšil prosperitu českých zemí. V uspořádaných poměrech pak budoval velká stavební díla, která ve své době dosahovala obdivuhodných kvalit.
Přesto, patřil k těm největším vladařům v historii světa? Asi ne.
Naproti tomu Jan Ž. byl vojevůdce světového formátu a troufám si tvrdit, že jeho válečnická genialita jej řadí vedle Alexandra Velikého a Cesara k těm Nej v historii, protože také nikdy neprohrál a navíc byl později v obrovské nevýhodě svoji slepotou.
Přínos jeho České zemi byl rozhodně větší, než-li u Karla IV., protože skutečně zachránil Čechy před jejich vyhlazením ze strany šíleného a všeho schopného Zikmunda. Zikmundova slova zněla jasně: Čechy vyhladit a snad jen batolata ušetřit! Ano, Češi si vůbec neuvědomují dosah této hrozby, která byla, stejně jako ze strany Hitlera, myšlena smrtelně vážně, a tak by se i stalo, nebýt Jana Žižky z Trocnova. Češi by zmizeli z mapy a proto Největší moje Díky patří jemu. Je ostudou národa, že výročí jeho skonu není zaneseno jako státní svátek v kalendáři. Měj se tam hezky Jane!
PS: Líbí se mi velice nápad, natočit o něm novou verzi filmu a fandím této myšlence. Ukázka navrhovaného scénáře není vůbec špatná. Držím palec!