Hlasuji proti a to z toho důvodu, že mě zatím nikdo nepřesvědčil v opak.
Se zajímavým argumentem proti základně v našem prostoru přišel astronom Boris Valníček, když reagoval na často uváděné nebezpečí íránských raket. Proto, aby raketa překonala zemskou přitažlivost a dostala se na žádoucí dráhu, musí během několika minut dosáhnout rychlosti asi 7 000 km/h. To vyžaduje obrovskou energii vzniklou za přispění velkého množství paliva. Ke snížení spotřeby paliva se proto jako dodatečného zdroje energie využívá zemské rotace. Země se otáčí ze západu na východ, přičemž její obvodová rychlost činí přibližně 400 m/s (s rostoucí zeměpisnou šířkou obvodová rychlost Země klesá). Je zřejmé, že balistickou raketu by bylo z Íránu výhodné vypouštět opačným, tedy tím východním. ( Tento odstavec jsem opsal
)
Pokud by s tímto souhlasili Rusové a dokonce se na tom podíleli, souhlasil bych s tím určitě. Myslím si, že v tomto vojenském odvětví jsou na vysoké úrovni a jejich raketové systémy drží v šachu mnoho zemí, včetně USA. Viděl jsem dokument BBC, v němž byla ukázána takováto základna někde v Rusku. Když něco takového Rusové ukáži, znamená to, že mají nové tajné raketové systémy. Jeden z důstojníku řekl: Musíme mít na vysoké úrovni raketové vojsko. Máme velké surovinové bohatství a kdyby nebylo raket, někdo by nás dávno napadl. V druhé světové náš národ moc trpěl a to mi nikdy už nepřipustíme.
Hmm, to hovoří za vše. Nedivím se, že protestují proti radaru. Byli by to oči USA ve východní Evropě. Je mi jasné, že nám Čechům by to mohlo zajistit trvalou záštitu proti naším sousedům. A to na dlouho. Za 20-40 roků se může Evropa politicky změnit a mít takového spojence jako je USA, který tady má vojenské zařízení by nebylo marné.
Hodně si protiřečím, ale zatím bych hlasoval proti. Nezlobte se na mě. Časem možná svůj názor změním.
Věřím, že jsme všichni vlastenci, ale mít tu znova cizí armádu mi nejde moc pod fousy.