Milý příteli z druhého břehu Moravy, děkuji ti za tvůj názor k Mistru Janovi! Jsem velice potěšen, že ještě na Slovensku nevymizel odkaz našeho Mistra. Někdy mě totiž při sledování TA3 až mrazí, co všechno na Slovensku dělaji katolíci. Konkretné tím myslím zavedení katechismu jako povinného předmětu na školy a odsouhlasení vyrušování při bohoslužbě jako trestný čin (čekám kdy budou zrušeny potraty). Proto jsem velice rád, že se ještě najde někdo kdo se nechce ve víře jenom vodit dogmaty svázanou církví (papež je neomylný, papež je zástupcem Boha na zemi, papežem vymyšlený pozdrav "Pochválen buď Pán Ježíš Kristus", atd.), ale chce i o ní přemýšlet. Stejně tak jako Mistr Jan, který v Kostnici v noci před jeho upálením řekl, že i kdyby všichni včetně papeže mu říkali, že je něco černé a pokud on řekne, že je to také černé a tím se zachrání před hranicí, on by to ale viděl bílé, tak by řekl, že je to opravdu bílé. V Čechách, na Moravě, ve Slezsku, na Slovensku, v Polsku i jinde, je nás souvěrců sice málo, ale ještě tu jsme! Pravda zvítězí nade vším!
gp500 píše:
Plne súhlasím. Nesmieme pripustiť aby toto hrdinstvo vysumelo do nicoty! Hus dodnes nebol rehabilitovany katolíckou cirkvou a kto by po tom aj túžil? Veď tým katolíci dávajú jasné najavo na koho strane stoja.