Ahoj Pavle,
bitvou u Schoenbergu (v něm. pramenech označ. jako bitva u Wenzenbachu nebo u Regensburgu) jsem se nedávno zabýval a jednu z variant popisu jsem uvedl v článku na
http://livinghistory.cz/ "Příspěvek k voj. taktice na konci středověku".
Na konci článku je i seznam literatury, ze které jsem čerpal. Upozorňuji ale na spoustu zavádějících a překonaných informací, které uvedené knížky obsahují. Dále mi jeden ze čtenářů doporučil knihu o českých žoldnéřích v Německu (napsal Uwe Tresp), kterou jsem ale vzhledem k ceně 72,- EUR zatím nekoupil, nicméně je k dispozici v Národní knihovně (pouze do studovny):
http://www.historicum.net/sehepunkte/20 ... f/9091.pdf
Musím ale uvést, že jsem si svůj názor o soumraku husitské taktiky vozové hradby a o tzv. "přechodné taktice" vytvářel mnoho let a že se tímto obdobím zabývám velmi dlouho. A to i včetně tvorby replik dobových zbraní. Přesto mám stále určité množství nejasností a mezer.
Ke třem publikacím bych uvedl, že v žádném případě nejsou dostatečnými prameny k napsání solidní seminární práce. Zvláště knížku P. Klučiny "Jak válčili husité" nemůžu doporučit.
Velmi cenné a nepříliš známé informace podávají staré německé voj. řády, které uvádí ve své knize např. Hugo Toman. Jsou přepsány do novější verze němčiny a i když jsem z nich nepochopil všechno, byly pro mne velkým přínosem.
Ještě faktickou poznámku k bitvě u Schoenbergu. Samotná řada pavézníků není dostatečnou záštitou proti rozjetým těžkým jezdcům. Ti by byli schopni je rozdupat na kaši nehledě na pavézy. Jediným použitelným prostředkem, který proti nim mohli pěšáci použít byla hustá řada dlouhých kopí (cca 4-5 m). Nezbytný byl také sevřený šik. Pavézy chránily převážně proti palbě z ručnic a kuší, a to celkem spolehlivě. Přítomnost kopiníků je pomíjena velmi často. Svědčí o tom i novodobé obrazy, kde stojí často pavéznici a za nimi pouze sudličníci.
Obrněný jezdec byl vybaven a vycvičen k nárazu s podobným protivníkem, a to za velké rychlosti. To si současník příliš neuvědomuje.
Kdybys potřeboval další informace, asi bych je mohl poskytnout. Momentálně ale odjíždím na služ. cestu a nebudu mít přístup k www asi tak 14 dní.
Měj se
mob. 602 446 354