Chcete-li své děti pro ně zajímavou, nenásilnou - tedy přirozenou - a zároveň edukativní formou seznámit s husitstvím, tak vám vřele doporučuji tyto dvě půvabné knížky od Kláry Smolíkové s roztomilými obrázky, některými ve formě komiksu.
Obě jsem pozorně přečetl a obrázky v nich prohlédl neméně pozorně!
1)
Klára Smolíková - Husitéanotace:Vydejte se s námi na dobrodružnou cestu za husity! Navštívíme vojenské ležení s vozovou hradbou, ocitneme se v hradní hladomorně, poslechneme si kázání v Betlémské kapli, zažijeme zmatky na hoře Tábor a na skok se podíváme do Kostnice i do Kutné Hory. Zjistíme, co vlastně způsobil před šesti sty lety Mistr Jan Hus i co se dělo po bitvě u Lipan. Našimi průvodci budou Mikuláš a Anežka – nebojácní cestovatelé v čase. Na cestě do minulosti nás čeká také spousta vtípků a komiksových příběhů.žánr: komiksy, historie pro děti a mládež
vydal: Albatros, Praha 2012
ilustrace/foto: Jan Smolík
odborní poradci: Zdeněk Vybíral, Richard Vlasák
2)
Klára Smolíková - Husův důmanotace:Kniha Husův dům navazuje na předchozí muzejní publikace Husité ... a vychází k 600. výročí upálení Mistra Jana Husa.
Německá Kostnice na břehu Bodamského jezera je idylické středověké městečko, kterým dnes proudí davy turistů. S rodiči sem zavítá i Blanka, zvědavá holčička. Všechno ji zajímá. Když na rohu zahlédne husu, rozběhne se za ní. Jenže husa se před ní schovává a kličkuje kostnickými uličkami. A Blanka najednou zjistí, že husa je fuč a ona se ztratila. Německy nemluví, a tak se ani neumí zeptat na cestu. Zoufale se rozhlíží. Když vzhlédne, všimne si, že na hrázděném domě je vedle podobizny vousatého muže český nápis. Muž z kamenné desky na ni mrkne a zavolá: "Husy se v Kostnici raději schovají." Blanka překvapeně zamrká, ale to už na ni muž přátelsky kyne a představuje se: "Já jsem Jan Hus." Nabídne Blance, že ji provede domem, městem i svým životem. Ale má to háček. Hus může místo opustit jen v podobě husy. A tak se Blanka vydává vstříc záhadám středověkého světa s husou.žánr: komiksy, historie pro děti a mládež
vydal: Albatros, Praha 2015
ilustrace/foto: Jan Smolík
odborní poradci: Blanka Zilynská, Zdeněk Vybíral, Jakub Smrčka,
obaly:Příloha:
Smolíková-Husité&Hus.dům.jpg [ 118.71 KiB | Zobrazeno 9959 krát ]