Nedávno (není vůbec důležité kdy a kde) jsem byl konfrontován s velice kontroverzním názorem mého známého, od něhož bych to vůbec nečekal. Byl jsem tím proto poněkud zaskočen. Vyřčený názor spočíval v tom, že
náš projekt "
Bojovníci boží – 600 let" je "
protikatolický".
Byl jsem tímto postojem natolik konsternován, že jsem se ho ani nestihl zeptal, proč si to myslí. Mohu se proto jen dohadovat.
S tímto názorem pochopitelně souhlasit nemohu, a to dokonce kategoricky. Proč?
Možná ten můj známý vycházel z toho, že v našich textech na pamětních destičkách se zcela logicky sem tam objeví adjektivum "
katolický" označující husitské nepřátele. Domníval jsem se, že slůvko "
katolický" není sprostým slovem, neb i náš mistr Jan Hus byl katolickým knězem.
Jaké slovní spojení s adjektivem "
katolický" v textech na destičkách jsme dosud použili? Uvedu všechny dosavadní příklady:
katoličtí obléhatelé, katolické oddíly, katolické vojsko, katoličtí páni, katoličtí nepřátelé. Nechápu, co je na tomto slovním spojení protikatolického.
Posledně jmenované spojení jsme na přání příslušného města dokonce změnili, aby se v textu na destičce nevyskytovalo slůvko "katoličtí". Co je na tom, když použijeme slovo "
krutý" ve výše uvedeném spojení, když i z dobového hlediska se jednalo o krutost. Co je na tom, když uvádíme, že husité byli v Kutné Hoře metání do opuštěných šachet německými horníky, kteří pochopitelně kališníky nebyli ani omylem. Ještě by chybělo, aby nás někdo obvinil z toho, že narušujeme pracně vybudované korektní vztahy s Německem, a "nemělo by to chybu". Naše destičky totiž svými texty neinformují o současných katolících, ale o těch z 15. století. Obdobně je tomu i s těmi Němci.
Každý potenciální kritik našeho projektu by si spíš měl uvědomit, jak se naopak snažíme být vyvážení, když instalujeme destičky i do míst, kde se husité dle současných měřítek nezachovali zrovna "v rukavičkách". Problém s našimi destičkami, potažmo s naším projektem, může mít akorát ten, který zná velice málo dějiny husitství, pokud vůbec, nebo konfesní fundamentalista.
Venkoncem vzato i míra ekumenizmu musí mít své limity před svědectvím dějin.
Příloha:
LOGO var bez hvězdy.jpg [ 141.81 KiB | Zobrazeno 10103 krát ]