chval píše:
Nepatřím k častým návštěvníkům těchto stránek a se svým jediným dosavadním příspěvkem se těžko mohu pokládat za jejich opravdu aktivního uživatele ...
... ono nejde ani tak o počet příspěvků (v tom nepořádáme žádné závody!), jako o jejich kvalitu.
To myslím jako obecnou poznámku, nemyslím nikoho konkrétně.
chval píše:
... Přiznám se, že mne z toho pojal trochu smutek. Možná podobný smutek často zažívá i zdejší hejtman, který si nejspíš za všechny ty roky na něco podobného zvykl ...
... spíš rezignoval, ale ta rezignace ani o píď neumenšuje onu nostalgii.
těch důvodů tohoto neblahého stavu je daleko více:1) Diskusní fóra typu "
phpBB®" v současnosti válcují sociální sítě, kam se bohužel přesouvají i
odborné(!
) diskuse o historii, kastelologii, archeologii a jiných pomocných vědách historických (PVH). Sociální sítě se staly fenoménem poslední doby a my s tím vůbec nic neuděláme. Dokonce jsme na facebooku museli založit "paralelní" skupinový profil k tomuto webu. Avšak jinudy cesta nevede. Pro ty, kteří nejsou kamarády sociálních sítí, dávají však stále za vděk tomuto DF, a to je celkem potěšitelné a povzbuzující.
2) Někteří návštěvníci našeho DF se mi posmívají, že už si sem - s lehkou nadsázkou řečeno - dopisuji jen já sám.
Mně však vůbec nevadí, že celých 40% příspěvků pochází od mé maličkosti. Toto DF se pro mne stává jakousi databází, kam si ukládám své poznatky z bádání v pramenech i odborné literatury. Navíc se v této databázi nechá velice dobře vyhledávat pomocí fulltextového vyhledávače.
A tuto jednu ze základních funkcí sociální sítě prostě nesplňují. Mark Zuckerberg se od nás má stále ještě co učit, stále co dohánět a vylepšovat.
Je to běh na dlouhou trať.
chval píše:
... Uznávám, že jsem při psaní svého příspěvku leccos nedomyslel, ale také jsem mu ani náhodou nenárokoval nějakou absolutní platnost. Mnohem více šlo o vyjádření určité okamžité emoce, která se u mne dostavila, když jsem zjistil, jak si v hodnocení tohoto webu stojí kniha, která je podle mého názoru jedním z vrcholných individuálních výkonů husitologického bádání v tomto století, pokud dokonce v tomto časovém rozpětí nezastiňuje všechny ostatní. A jaký jiný web by jí měl věnovat větší pozornost než tento? ...
Toto je velice liberální DF, každý se tady může svobodně vyjádřit k čemukoli a komukoli. Máme jednu, jedinou podmínku a tou je dodržování těchto
ZÁSAD, které si zakládají především na slušnosti a respektu.
chval píše:
... hejtman zmiňuje facebook, ale ten je pro mne španělskou vesnicí, nikdy jsem na něm nebyl, netuším, co se na něm píše, a tak jsem se logicky podíval na zdejší web ...
Facebookový profil byl založen především kvůli mladé generaci, která sociálními sítěmi žije.
Fundament informací i diskusí však tvoří stále tento web. (Já opravdu nemám žádnou radost z toho, že musím věšet některé informace duplicitně - sem i na facebook.) A na webu - na rozdíl od facebooku - zůstávají informace tzv. nafurt.
chval píše:
... Tudíž se všem znovu omlouvám, u mě v tom předchozím příspěvku šlo opravdu o okamžitou emocionální reakci, vyplývající z mého včerejšího zklamání, která ze mne vytryskla, aniž bych byl schopen v tom okamžiku uvážit všechny souvislosti. Ale možná i takovéto reakce patří do tohoto webu ...
Určitě patří, vo tom žádná! A já znovu konstatuji, že není třeba se omlouvat. Za NIC!
chval píše:
... Aspoň myslím, že je unese ...
Tento web není ničím novým pod husitským sluncem, na jehož výsluní se vyhřívá již dlouhých 15 let.
A za tu dlouhou dobu tento web musel unésti nejednu opravdu lítou šarvátku mezi katolicky a protestantsky orientovanými diskutéry, mezi praktikujícími katolíky i protestanty, mezi ateisty, mezi příznivci husitství i jeho zarytými odpůrci, mezi členy skupin historického šermu a těmi, kteří této zálibě neholdují.
Ihned po založení webu byl nastolen trend nekritické adorace husitství, podepřený upřímnými vlasteneckými pohnutkami, ale bohužel i vlastenčením. Teprve s příchodem hejtmana se tento trend začal pomalu měnit z oslavně vlasteneckého na objektivně kritický. Ne každý se dokázal s touto změnou filosofie ztotožnit a popasovat. Mnozí mi začali naznačovat, že mám "diktátorské sklony". Bylo to však hluboké nedorozumění způsobené mojí snahou web zprofesionalizovat a debaty zkultivovat tak, aby byly vedeny v duchu slušnosti a porozumění. Jak postupně těch drsných debat přibývalo, tak moderátoři museli občas nekompromisně zasahovat a napomínat. Někteří tohle prostě lidsky neunesli, DF opustili a začali moji maličkost dehonestovat mimo prostředí tohoto webu. A to bylo pochopitelně unfair. Psi štěkali, ale karavana šla dál. A výsledek? Již několik let pluje loď tohoto DF v klidných vodách, byť s malým počtem pasažérů, a hádky se přesunuly na sociální sítě, kde mi však tolik nevadí, protože v tomto prostředí se hádky, sprostota, hulvátství a urážky nejhrubšího zrna staly normou.
Zklidnění debat na tomto DF je dáno také tím, že mnozí "ostří hoši" s tímto DF zestárli, přibyly jim životní zkušenosti a zmoudřeli. To se pochopitelně týká i hejtmana.