Včera, 26. listopadu 2009 měla v Divadle Na Zábradlí světovou premiéru hra
Ladislava Smoljaka Hus: Alia minora Kostnického koncilu.
Dnes jsem na Českém rozhlasu stanici Praha slyšel o této hře mluvit jejího autora i režiséra v jedné osobě. Přestože pan Smoljak tvrdí, že před napsáním této hry nastudoval spoustu literatury a dokonce něco i konzultoval s prof. Čornejem, s některými jeho názory, někdy vytrženými z kontextu, nemohu souhlasit. Pan Smoljak taky hovořil o boření mýtů o Husovi, ale docela by mne zajímalo, zda si autor hry o Husovi přečetl např. i
tuto knihu.
Já, když slyším o boření mýtů, dostávám vosejpky velikosti rumovejch pralinek, už jenom z toho prostého důvodu, že po
listopadu '89 se tady objevila spousta různých tzv. "bořitelů mýtů", jejichž svatý zápal pro toto bořitelské úsilí je někdy spíše úsměvný. Taky záleží na tom, zda se na místě té "zbořeniny" nabídně nějaká mnohem lepší stavba, jinými slovy výklad stojící na pevnějších základech historických faktů.
A to říkám při vší úctě k cimrmanologovi, kterého si jinak velice vážím za všechno, co v oblasti poznání největšího českého génia, jakým bezesporu Jára Cimrman byl, spolu se Zdeňkem Svěrákem a dalšími vytvořil. Ale je vždy lepší, když se "švec drží svého kopyta".
Hru o Husovi bude však zapotřebí nejprve shlédnout a pak teprve vyslovit nějaký relevantní závěr ...
P.S.
Na včerejší premiéře byl přítomen prof. Halík, na některé z dalších repriz bude i prof. Čornej.
Pokud by to někdo z vás viděl, dejte vědět. Dík!