Milan píše:
... četl jsem něco ve smyslu, že prý je Polák literárně pestřejší, zatímco Jirásek historicky přesnější; podle mě hraje dost velkou roli v mezinárodním přijetí/ocenění obecné povědomí o reáliích. A Sienkiewicz má ve svém soupisu děl i Quo vadis - tedy naprosto "profláklé" téma (nakonec existuje i hollywoodské zpracování). A přinejmenším tohle muselo hrát v Jiráskův neprospěch... Ale je to jen laický pohled ...
..., na nějž má každý svaté a nezadatelné právo!
To
výše citované je jen a pouze věc názoru, nic víc, nic méně. Sienkiewicz dostal "Nobelovku" (jistě právem) za
Quo vadis a Jirásek byl na tuto prestižní cenu navržen za jeho nejpřekládanější román
Temno (které je také často terčem laického posměchu). To málokdo z jeho odpůrců ví.
Milan píše:
... A že je Jirásek neprávem osočován, je určitě pravda. Na druhou stranu těch snah o jeho obhajobu přinejmenším neubývá (aspoň mám ten pocit) ...
... i když by jich mělo spíš přibývat.
Proč?
Protože je něco neslýchaného, ba nehorázného, jakými hnojomety byl chudák Jirásek po listopadu '89 zasažen a stále ještě je ostřelován.
Neboť každý, kdo chce být takříkajíc "IN", si do Jiráska, který se už nemůže bránit, kopne. Ale v našem A.B.surdistánu nic nového pod sluncem.
(
Sorry, že se zase opakuji.
)
Milan píše:
... jestli není určitá kontroverznost pro "živost" starších autorů i potřebná. Vždyť kdo dnes čte Machara, Zeyera, Staška, Čapka-Choda ...
možná