Ten útlý stromek měl před zánikem obvod přes 6 metrů
To u dubů v průměru odpovídá 500 letům věku, ale tenhle byl dlouho zastíněný lesem, takže mohl růst pomaleji a být tedy starší. Tam spíš trochu nesedí, že v místě současného lesa býval rybník a dub byl jedním z hrázných stromů. A taky že ten "autentický" záznam, který měl pocházet z Rožmberské popravčí knihy, se v ní nepodařilo dohledat...
Žižkových dubů je opravdu hodně - paradoxně dříve prý bylo více Žižkových lip, takže většina z dubů asi pověst dostala do vínku dodatečně. Pokud by to náhodou někoho zajímalo, tak tady jsou stromy, u kterých by s ohledem na odhadovaný věk mohly být pověsti založeny na pravdě. Samozřejmě na ten seznam nedávám žádnou záruku, ale snažil jsem se vycházet z věrohodnějších odhadů věku a proporcí stromu:
dub v Náměšti nad Oslavou (pravděpodobně nejstarší žijící dub v ČR) - tam paradoxně pověst stromu ubírá (nebo vynechává nějaký podstatný detail), protože tvrdí, že si k němu Žižka uvázal koně, přičemž už tehdy bylo stromu 400 let a k něčemu takovému by se oprátka přivazovala těžko
dub v Oseku... dávno mrtvý, možná už 50-100 let... dobu zániku se mi nepodařilo dohledat, ale na fotce z roku 1901 byl ještě O.K., obvod měl přes 8,5 metru, dodnes je na místě torzo
dub u Konopiště... odhad věku jsem nenašel, ale v průměru měl necelých 9 metrů, takže musel dosahovat výjimečného věku... zanikl v 90. letech, dodnes je na místě zastřešené torzo
dub u hradu Lichnice - asi nejznámější
pak jsou ještě dva, u kterých by to možné bylo, ale nepodařilo se mi dohledat dostatek informací - dub u Loman (živý, ale nenašel jsem nikde nezávislý odhad věku) a Opalický dub, který je zaniklý, ale bůh ví kdy - už ve 30. letech 20. století byl ve stejném stavu jako dnes (konzervované mrtvé torzo)
z lip Husova lípa v Chlístově (Prachaticko), Běleňská lípa, lípa v Sudslavicích (u Vimperka), možná lípa v Úklidu, ale s velkým otazníkem... pak lípa v Nejepíně (dávno zaniklá), v Sobčicích (poražena v 90. letech), v Malonicích a v Tatobitech, přičemž u posledních dvou se nezávislé odhady věku liší příliš na nějaký jednoznačnější závěr (rozpětí 400-900 a 500-1000)