Vrrrrrrr píše:
... Naopak najít takového režiséra by bylo mnohem složitější až nereálné ...
... mj. i o tom jsme psali v těchto 2 tématech:
1)
http://www.husitstvi.cz/forum/viewtopic.php?f=11&t=2512)
http://www.husitstvi.cz/forum/viewtopic.php?f=11&t=134... o režisérovi možná jen v jednom z nich, ale nechce se mi to pročítat, v obou je hodně příspěvků.
Vrrrrrrr píše:
... Co se týče politiky. Na to, že filmy byly točené na sklonku Stalinismu (Stalin zemřel 1953) mi výtky vůči Vávrovi přijdou spíše liché (kritika od P. Čorneje), byť byl schopný točit i politické agitky, této trilogie se to dle mého moc netýká. Ve filmech je toho zobrazeno dost, snad i nějaká ta menší kritika husitů by se tam našla (nesváry, extrémismus, násilí). Spíše mi přijde, že někdo nedokáže pochopit, že husité byli schopní vzdát se svých majetků na základě náboženského a jiného přesvědčení až fanatismu a pro to i zemřít. Stejně tak je zpochybňována i národnostní otázka Čechů, ideály První republiky dá se říci vypadly z veřejného života ...
v zásadě souhlasím
Vrrrrrrr píše:
... Mimochodem troufám si tvrdit, že husitský nebo legionářský film by dnes pod určitým tlakem různých těch novodobých lásku a nesmysly hlásajících spolků byl. Stejně by to těžko rozdýchávali zahraniční politické elity (EU) a jejich poskoci, kteří se stále větším odhodláním bojují proti národním státům, jejich kultuře, historii a svobodě.
S tímhle naopak souhlasit nemohu a není to jen mým odlišným pohledem na EU a polistopadový vývoj, jehož jsem však mimochodem taky velkým kritikem.
Film o husitství, pokud by se tady natočil, by byl pod tlakem především obecného polistopadového názorového meinstreamu, který odsoudil husitství do pekel. A věřte, že v této majoritní skupině je velice málo tzv. "právdoláskařů". To za prvé. A za druhé - nikdo z EU nerozhoduje o tom, co si která národní kinematografie natočí.
To je základní teze. A pokud by to někdo z EU kritizoval, tak to bychom snad ještě unesli.
Lakmusovým papírkem všech těchto věcí, o nichž si tady píšeme, už bude
tento film ...
Vrrrrrrr píše:
... Měla by Česká televize odvahu pustit tuto trilogii v hlavním vysílacím čase na ČT1?
Ale ona tu odvahu má, nebo ještě nedávno měla. Hus v r. 2015 šel tuším dokonce i v hlavním vysílacím čase.