Jiří Motyčka píše:
Trója,
Alexandr,
Království nebeské a tuším, že i Statečné srdce

... Ale je jich pochopitelně vícero; schválně jsem jako příklady - na rozdíl od vás - uvedl právě ty historické filmy.

Trefil jste se do let 2004-2005, Statečné srdce je ještě starší. Současné jsem měl spíše na mysli posledních 5 let? Ono se na tom začalo dost šetřit až poslední dobou a těch kvalitních animátorů a podobných profesionálů, kteří to dokáží udělat uvěřitelně zase tolik není vzhledem k tomu kolik se toho točí (zejména seriálů, i "historických" jako Vikingové). Popravdě si už tyto filmy nepamatuju, samozřejmě až na Statečné srdce, ovšem tam CGI moc není. Tuším, že nejdříve nafilmovali jednu armádu, kompars se převlékl a natočili protivníky. Používali nějaké to prolínání záběrů, kromě pár lidí co se mydlilo mezi sebou. Pokud si vzpomenu třeba na Gladiátora (také kolem 2000), digitální Řím a Římské koloseum se moc nepovedli.
Letos jsem viděl středověký Outlaw king, stejné téma jako Statečné srdce. Některé záběry jsou pěkné, např. letecké pohledy na rekonstruované hrady a jinou zástavbu a pak tam je jedna velká bitva, která nedává valný smysl. Postavičky tam jsou vesměs digitální (simulace davu) a všude stříká digitální krev jak z vodotrysku až to je směšné. Pokud člověk na první pohled pozná, že to je umělé tak je zle!

Přitom zbytek filmu je zpracován relativně dobře co se týče výpravy a kostýmů, je to udělané daleko lépe než Statečné srdce, které si s reáliemi zrovna hlavu nelámalo.
Tady by se dalo říct, že digitální efekty svádí k tomu, že filmaři vytvoří přehnaný nesmysl, který by se správně s živými herci ani natočit nedal. Případně to nemá atmosféru, zabíjí to tak trochu lidskou imaginaci. Pojem "digibordel" vznikl právem

Osobně z toho úplně nadšený nejsem, filmaři by CGI mohli používat více s citem.