trener píše:
JM píše:
... Ačkoli na základě neblahých historických zkušeností je zbabělost nedílnou součástí české identity...
Proboha Jiří tohle si opravdu myslíš?! A myslíš to vážně?! ...
... tak tady si asi nějak fatálně nerozumíme. Ale to nevadí, to se stává i v lepších rodinách.
Nenapsal jsem, že "česká identita=zbabělost", ale že zbabělost je její součástí. Cítíš ten rozdíl?
Těmi neblahými událostmi mám na mysli Bílou horu, Mnichov, únor '48 a srpen '68. Pavel Tigrid např. o Mnichovské zradě prohlásil, že Mnichov tomuto národu zlomil morální páteř. A já bych dodal, že Mnichovem jsme se stali
zase obezřetnějšími, nedůvěřivějšími a
ještě víc bázlivějšími - eufemisticky řečeno.
trener píše:
... A pokud ano proč?! ...
Je to docela prosté.
Např. do našich slovanských bratrů Poláků máme fakt, ale opravdu hodně daleko. Ona totiž i kolaborace je projevem zbabělosti. A majorita tohoto národa kolaborovalo od Bílé hory s kdekým. 300 let s Habsburkem, pak s okupanty hnědými, pak s komunisty a nakonec s okupanty rudými. Myslím, že v této souvislosti netřeba připomínat Mnichov a srpen '68. Ale aby mi bylo rozuměno, nejsem zastánce toho názoru, že jsme se po Mnichovu měli SAMI bránit a už vůbec ne po srpnu '68. Jen si tak říkám - ve stylu absurdní kontrafaktuální historie -, jak asi by se v těchto osudových okamžicích svého národa zachovali Paláci, kteří Čechy nazývají "Pepíky".
Projevem zbabělosti jsou např. i úmyslně a záměrně přehnané obavy z uprchlíků, kterých je tady tolik, že o ně zakopáváme na každém rohu. Možná tě to překvapí, ale IMHO jsou projevem podvědomě zasuté zbabělosti i ty ahistorické názory na husitství, které se nám tady objevily po listopadu 1989 a které husity přirovnávají k džihádistům, Žižku k bin Ládinovi a husitské Čechy k Islámskému státu.
"Kdysi kdesi" jsem napsal: Nemohu nevzpomenut našich slovanských bratrů Poláků a položím řečnickou otázku: "Jak by se asi oni postavili k takovému historickému fenoménu, jakým byla první velká reformace v dějinách, kdyby byla součástí jejich historie?" Zřejmě by poněkud pozapomněli na své katolictví a dali by přednost svému vlastenectví, jak dokládají někteří současní polští historici a skuteční znalci husitství z řad polské laické veřejnosti, kteří se dějinami husitství zabývají. Od Poláků bychom se měli poučit, vzít si z nich příklad a
zapomenout na mindrák mající původ v údajné české malosti. Druhým národem, z něhož bychom si měli vzít příklad, jsou Francouzi s jejich revolucí. Ani Velká francouzská revoluce – jak už to v revolucích bývá – nebyla žádnou procházkou rozkvetlým sadem, ba právě naopak. Přesto Francouzi slaví dobytí Bastily jako státní svátek a revoluční píseň Marseillaisa se stala francouzskou hymnou. Dovede si snad někdo z Čechů představit, že by se husitský chorál stal státní hymnou České republiky?"
A i vo tom to je.
trener píše:
... To jako, že kdo je Čech, je proto automaticky zbabělý?! ...
Napsal jsem snad něco takového? Chjo!
Tys nečetl můj předchozí příspěvek? Zdá se, že ne, nebo málo pozorně. Rozdíl mezi námi dvěma je asi v tom, že z čeho ty děláš paušální pravidlo, tak já výjimku potvrzující ono pravidlo.
trener píše:
... Tak teď jsi opravdu potěšil spoustu lidí typu Krystlíka, Berwida a spol. ...
Sorry, nevím, kdo je Krystlík, ale jedno vím zcela bezpečně. Berwida já potěšit nemohu ani omylem. Tohle DF je toho totiž nad slunce jasnějším dokladem.
trener píše:
... Ovšem já jsem doběla!!! ...
To mě sice upřímně mrzí, že bych ti mohl způsobit újmu na zdraví, ale nemohu jinak.
Já jsem totiž rozhodně dalek naivní a romantické představě o tom, že snad jako "potomci a dědicové husitů"
jsme odvážným národem, který by ještě dnes dokázal pozvednout zbraň "proti všem".