JM píše:
Kolssteyn píše:
... protože syn krále Jiřího - Hynek z Poděbrad měl za manželku (milenku?) Kateřinu ze Štítar jinak ze Strážnice. Ale tento svazek nejspíš nijak více neovlivňoval vztah Bedřichův k náklonnosti pro víru husitskou...
Manželkou Hynka z Poděbrad nepochybně Kateřina Vojková ze Štítar a ze Strážnice nebyla, byla "pouze" jeho milenkou. Dokonce měla s Hynkem několik nemanželských dětí, mezi nimi i syna, který se jmenoval
Bedřich ...
... to, co tady tvrdí autor tohoto příspěvku, zcela potvrdila Dr. Jouzová na
tomto kolokviu ve své přednášce.
JM píše:
... No, a my tady můžeme akorát tak spřádat hypotézy o tom, zda se tento nemanželský kluk jmenoval po Hynkovu bratru Bedřichovi z Poděbrad (1453 - 1458) nebo spíše po strejdovi(?) Kateřiny ze Strážnice. Moje nepatrnost by se spíše přikláněla k té druhé variantě, protože máma se za syna rozhodně nestyděla a byla i z právního pohledu zásady římského práva naprosto jasná ...
... M. Jouzová se též přiklání k hypotéze, že chlapec dostal křestní jméno spíše po jejím
prastrýci Bedřichovi ze Strážnice, jinak řečeno, Kateřina byla jeho praneteří, nikoli neteří.
JM píše:
... Ještě malou poznámku ke Štítarským. Přemku, to snad byla větev vladyckého rodu odvozená od
Šimona, bratra Bedřicha za Strážnice ...
Ano, i to mi Jouzová potvrdila, když jsem se jí na to ptal. Šimon je zakladatelem větve Štítarských.