trener píše:
Ale jistě, já jsem pod vlivem mého milovaného Aloise Jiráska a proto vnímám (svého nejoblíbenějšího hrdinu) Jana Žižku z Trocnova i jako schopného politika. Není to samozřejmě pouze tímto ...
Tento názor já sdílím s jistými výhradami.
Byla - stejně jako dnes - vnitřní a
zahraniční politika. Žižka se snažil o sjednocení země a její ochranu před vnitřním i vnějším nepřítelem. A to se mu do značné míry podařilo, vždyť u Malešova zabránil předčasným Lipanům. Zcela jinak tomu však bylo, co se týče zahraniční politiky. Tady Žižka nedosáhl k horizontům svého nástupce Prokopa Holého. Jistě to bylo dáno rozdílnými intelektuálními předpoklady a venkoncem vzato i jinou geopolitickou situací.
trener píše:
... Například pan profesor Čornej v jedné přednášce řekl, že Jan Žižka z Trocnova nebyl "mužem peněz", vyvozoval to z koupě a prodeje většího pražského domu a následného nákupu menšího, z prodeje pole v Čeřejově, atd.
Ten samý Petr Čornej také o Žižkovi říká: "
Já ho považuji za upřímného, čestného, statečného i odvážného člověka, který opovrhoval hmotnými statky."
trener píše:
Já si naopak myslím, že člověk, který se spolupodílel na vybudování dvou polních vojsk, musel mít značné organizační schopnosti!
Zcela nepochybně.
Citace:
Také si myslím, že hejtmanovo uhýbání před silnějším nepřítelem, které v povídání s Markem Ebenem pan profesor zmínil, bylo nedostatečně zdůrazněno. Dějiny vojenství jsou totiž plné generálů ženoucích své vojáky na jatka ve zbytečných útocích, kdežto těch, kteří dokázali nebojovat, manévrovat a dostat nepřítele kam sami potřebovali je menšina ...
Ano.
Mnozí považovali "útěk" od Hutné Hory r. 1421, resp. z Kostelce n. Labem r. 1424 za porážku, či minimálně za její počátek, avšak jak ukázal další vývoj, pravý opak byl pravdou.