... ze
Společnosti pro památník bitvy u Domažlic:
"
... chci Vás ujistit, že aktivita Společnosti pro památník bitvy u Domažlic /dále jen Společnost/ neutuchá a že bylo učiněno nemálo kroků ke zdaru celého projektu. Město Domažlice např. usnesením č. 825 ze dne 23. listopadu 2012 schvaluje záměr zhotovení trvalého pomníku na Baldově k výročí bitvy u Domažlic. Termín splnění: 31. 12. 2014.
Sice se jedná o výročí velmi nekulaté /583./, ale takový závazek, po těch bezmála 85 letech, je obrovským úspěchem! V současné době probíhají jednání mezi vedením města a památkáři, jejichž posudek ohledně stávajícího základního kamene sice celý projekt komplikuje, ale i z toho se najde cesta ven. Společnost iniciovala schůzku na domažlické radnici, která se bude konat 11. března t.r. za účasti ved.odboru památkové péče, ved.odboru investic města, starosty města a předsedy Společnosti za účelem pokusu sjednotit stanoviska a stanovit priority. Podrobný scénář postupu prací, jakož i seznam nezbytné propagační podpory již Společnost vytvořila a předala k posouzení vedení města. Je Vám asi známo, že Domažlice v loňském roce vstoupily do Unie měst s husitskou tradicí a město rovněž uvažuje o stálé multimediální husitské expozici v nově upravovaných prostorách bývalého pivovaru. /pro zajímavost - založeného roku 1341/. Připravujeme a stále vylepšujeme onu brožuru Bitva u Domažlic, tvoříme mapu samotné události onoho 14. srpna 1431 a porazili jsme v lese strom na vlajkový stožár.
Až se bude dít cokoli pozoruhodného nebo již k cíli přímo směřujícího, radostně se ozvu."
Děkujeme.
P.S. Ze stanoviska památkářů jsem nebyl nadšený, a proto jsem rovnou panu Baštovi z NPÚ ÚOP v Plzni - shodou okolností - včera psal a on mi dnes odpověděl taky v podstatě v tom smyslu, jak píše p. Novotný (
ještě není nic definitivně rozhodnuto). Památkáři by si představovali, aby vznikl jiný památník a sokl zůstal v této podobě a byl "pouze" zrekonstruován. Je to taky řešení, ale já se domnívám, že by se naši předci vůbec nezlobili, kdyby na sokl po tak strašně dlouhé době byl postaven onen 6metrový kalich (viz předchozí příspěvky).
Myslím, že by to nebylo nic proti ničemu.