Dovolte mi, abych se ještě ve stručnosti vrátil několika postřehy ke včerejšímu dni v Praze, kde celý den probíhaly slavnosti týkající se
600. výročí přijímání pod obojí způsobou.
Slyšet znít fanfáry souboru
Consonare před Betlémskou kaplí byl opravdu velký zážitek.
V Betlémské kapli se pak uskutečnila ekumenická bohoslužba podle evangelického ritu a eucharistie byla vysluhována dle liturgie CČSH. Když jsem ve stoje přehlížel kapli k prasknutí nabitou, tak by se člověk mohl domnívat, že jsme národem s převážně věřícími občany. Opak je však pravdou. Betlémskou kapli totiž zaplnili také hosté ze zahraničí, tzn. členové protestantských církví přijímajících podobojí z německy mluvících zemí ajv.
Pokud jste nesledovali přímý přenos ČT, tak bych vaši ctěné pozornosti - pokud si to pustíte z odkazovaného záznamu - doporučil kázání bratra Romana Mazura, seniora Pražského seniorátu ČCE. Již dlouho jsem neslyšel tak vyváženou promluvu o eucharistii podobojí, jež měla i vynikající koncepci, kterou kazatel vystavěl na 4 obrazech.
Pak jsem absolvoval 3 přednášky na Evangelické teologické fakultě UK. Nejvíce jsem se těšil na přednášku
Dušana Coufala s názvem
"Milý Kubo, nekvap tím", aneb světla a stíny počátků kalicha. Bohužel tato přednáška odpadla z důvodu onemocnění autora přednášky. Místo ní jsme vyslechli přednášku
Dr. Pavla Keřkovského na téma
Kalich a spiritualita.
Dr. Petr Moreé vystoupil s přednáškou
Obraz Jana Husa a české reformace v proměnách dějin. To byla nepochybně zajímavá přednáška s obrázky na slajdech z Power Pointu. Mj. jsem se dozvěděl, že zkratka ČR může znamenat také "česká reformace" a když se česká vlajka otočí klínem nahoru, tak trošku připomíná kalich.
Když jsem po přednášce s P. Moreé mluvil, tak vyšlo najevo, že náš web moc dobře zná a jak uvedl, je na něm možné najít
užitečné informace.
Poslední, nejkratší přednáška s názvem
Večeře Páně dnes se ujal novozákonní biblista
doc. Jiří Mrázek, děkan ETF UK.
BTW. Chtěl jsem ještě navštívit koncert
Spirituál kvintetu, který se uskutečnil na Ovocném trhu. Ten jsem však již nestihl, a tak jsem jel domů.