Jiří Motyčka píše:
Citace:
... Dnes vidíme, že lidé, kteří mají různý názor na predestinaci nebo eucharistii mohou spolu v pohodě mluvit a žít.
...
Hus tvrdil, že hlavou církve je Ježíš Kristus. Mě při přípravě na křest v katolické církvi v tomto století učili to samé. Tak nevím v čem je problém.
Víte v čem je problém - a to docela zásadní?
V tom, že
současná katolická církev např. vyhlásila mistra J. Husa ústy papeže za reformátora církve.
Dovedete si něco takového představit v první čtvrtině 15. století? Jde to obtížně, že.
Proto znovu opakuji: zapomeňme na to, co se děje v současné katolické církvi. My se v naší debatě musíme pohybovat v úplně jiných souřadnicích místa a především času. Jinými slovy - musíme důsledně zohledňovat pouze(!) to,
jak jednala a co hlásala církev v 15. století, církev s atributy totalitní moci.
JM v jednom z předchozích příspěvků píše:
augustin433 píše:
... Domnívám se, že takovou nauku žádná z dnešních církví také nedrží ...
To taky není podstatné.
Bavíme se totiž o církvi 15. věku.my se v naší debatě vůbec nemusíme pohybovat v nějakých tebou vymezených souřadnicích 15. století. Kdes to vzal? Představ si, že by Hus tvrdil, že je Země kulatá. Koncil by tvrdil, že je placatá. Tak dnes bychom říkali, že byl po právu popraven za blud?
Navíc jsem slyšel o sporu tří teologů (vyprávěl Hans Küng), který mi připadal neuvěřitelný. Jeden říkal, musíme se dívat na historické události očima té doby. Druhý říkal, musíme se dívat očima dnešní doby. A třetí (Kung) říkal, musíme se dívat očima Krista (Písma). Pro mě je ten třetí názor správný. Pokud jsem tedy poukazoval na to, že Kristus je hlavou církve i dnes pro katolickou církev, říkám tím, že tomu tak bylo vždy. Vždy platila pravda, že hlavou církve je Kristus. Jestliže koncil v 15stol., Stanislav, Páleč a další, tvrdili něco jiného, byli v bludu. Podivuji se tedy tomu, proč to tady někdo označuje za Husův blud tvrzení, že Kristus je hlavou církve. Mohl by tak činit, jedině kdyby se dodnes domníval, že Kristus hlavou církve není. Tak se ptám, z které je církve? Kde učí, že hlavou církve je papež a tělem církve sbor kardinálů? V katolické církvi jsem se s takovým tvrzením nesetkal. Takže se tomu divím, proč tvrzení Páleče má tak hluboké kořeny, že je snad DODNES někdo považuje za pravověrné. Podotýkám, že neexistuje nějaké pravověrné tehdy a jiné pravověrné dnes. Kristus je stejný včera dnes i zítra
Země byla kulatá jak v době ukřižování Krista, tak v 15. století - a v katolické církvi říkají, že je kulatá dodnes.